Witam, i proszę o pomoc. Moja koleżanka miała dzisiaj dość nieprzyjemną sytuacje w ZKA Kolei Śląskich. Pokonywała trasę Lubliniec - Częstochowa, chciała jednak wysiąść na jednej z wcześniejszych stacji. "kierownik pociągu" odmówił jej, mówiąc, że jest to kurs bezpośredni do Częstochowy i że nigdzie nie będzie się zatrzymywać. W rozkładzie ten feralny kurs ma wyszczególnione stacje pośrednie. Zastanawiamy się nad interwencją/skargą. Myślicie, że pisanie skargi jest uzasadnione?
Niestety konduktor miał rację. Od 15 stycznia trasa jest obsługiwana składami kolejowymi, autobusy pełnią rolę jedynie uzupełniającą i są kursami przyspieszonymi pełniącymi rolę dowozową do pociągów PR.
No właściwie na niektórych powinny stawać. Natomiast mam dobrą wiadomość dla osób niezadowolonych z KKA. Od 10 lutego zostaje niemal całkowicie zawieszona. Pozostają tylko 2 kursy uzupełniające.
Autobusy nie zatrzymują się jedynie na Stradomie i w Blachowni. Co nie zmienia faktu, że autobusy pełnią rolę uzupełniającą i w większości dublują pociągi np. autobus o 14:55 dubluje pociąg 14:24, o 16:55 dubluje pociąg 16:24, a o 18:55 dubluje pociąg 18:24. Jedynie autobus o 20:55 nic nie dubluje.
No ok. Też mnie ta cała KKA na tej linii dziwi. Jak był strajk kolejarzy do Tychów tez miała jeździć KKA nie przyjechał praktycznie żaden autobus, a ludzie czekali na lodowisku, no co zrobisz to jest w KŚ normalność, radzę na przyszłość wybierać pociągi, a w razie strajku busy innych przewoźników. Możesz napisać skargę do KŚ i prosić o zwrot 100% ceny biletu, mają miesiąc czasu na rozpatrzenie, powinni zwrócić.
Lil_Peter, takie przypadki zawsze należy zgłaszać. Tym bardziej w obecnej sytuacji, gdy KŚ nie mają odsianych "starych wyjadaczy". I dodatkowo sugeruję pisać do UTK.
leslaw, z tego co słyszałem, to jeździły. Ktoś się skarżył na pominięcie Piotrowic bodajże.
Lil_Peter, takie przypadki zawsze należy zgłaszać. Tym bardziej w obecnej sytuacji, gdy KŚ nie mają odsianych "starych wyjadaczy". I dodatkowo sugeruję pisać do UTK.
Już to sprawdziłem. Okazuje się, że do UTK można pisać dopiero gdy przewoźnik cię "oleje".
@Jackii
Zamiast Jaźnika przystanek Przeczna
Koło Dankowic musi przejechać bo ma "po drodze" , natomiast jeśli chodzi o Kaniów to pomijają, zgadza się.
Zamiast Kopalni przystanek przy basenie. Piszę to na dworcu w Oświęcimiu.
dddbb -Usunięty- Gość
Wysłany: 02-02-2013, 13:22
Ciekawe czy takie informacje też są na stacjach poza Oświęcimiem. Bo z rozkładu liniowego to nie wynika.
Lil_Peter, z tego co widzę to w sitkolu autobusy są oznaczone jako bezpośrednie bez postojów na stacjach pośrednich a za rozkłady odpowiada chyba PLK, nie? Chyba że był to rozkład wydrukowany i powieszony przez KŚ.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum