Wysłany: 03-04-2014, 17:28 [impreza] Kolejowa majówka z Ty42-107
Nowosądeckie Stowarzyszenie Miłośników Kolei ma zaszczyt zaprosić
na 4. edycję imprezy pod hasłem: „Kolej na majówkę! Parowozem przez Galicyjską Kolej Transwersalną”,
która odbędzie się w niedzielę 25 maja 2014 roku.
Program imprezy obejmie między innymi:
- Przejazd pociągiem RETRO złożonym z lokomotywy parowej Ty42-107 oraz odrestaurowanych, zabytkowych wagonów pasażerskich z lat 1920 – 1962 na przepięknej trasie kolejowej Nowy Sącz – Chabówka.
- Pikniki podczas postoju pociągu na wybranych stacjach: Nowy Sącz, Klęczany, Męcina, Limanowa, Dobra, Kasina Wielka, Mszana Dolna, Rabka Zdrój we współpracy z lokalnymi organizacjami oraz samorządami.
- Przed odjazdem zwiedzanie Izby Tradycji Kolejarzy Węzła Sądeckiego.
- Pociąg do historii: grupy rekonstrukcyjne z wyposażeniem z czasów I Wojny Światowej w 100-rocznicę jej wybuchu, postacie z kultowego filmu C.K. Dezerterzy, prezentacja faktów historycznych dotyczących Wielkiej Wojny w naszym regionie.
- Pociąg do kultury i tradycji: występy muzyczne zespołów regionalnych, orkiestry, muzycy w pociągu.
- Kuchnia regionalna, degustacje, poczęstunki, ponadto w ramach biletu jeden ciepły posiłek.
- Wystawy i kiermasz lokalnych artystów sztuki ludowej.
- Możliwość przejazdu kolejką linową na górę „Śnieżnica” (1007 m
n.p.m.) podczas postoju na stacji Kasina Wielka, dla uczestników przejazd zniżkowy.
- Loterie, konkursy, upominki dla uczestników przejazdu, przekazane przez partnerów imprezy.
- Po przyjeździe, zwiedzanie ekspozycji Skansenu Taboru Kolejowego w Chabówce.
- Powrót wynajętymi autobusami ze Skansenu w Chabówce do Nowego Sącza.
Ramowy plan imprezy:
ODJAZD: Nowy Sącz godzina 10:45 – czekamy na pociąg Regio Jaworzyna z Krakowa.
PRZYJAZD: Chabówka ok. 17:45.
POWRÓT: do Nowego Sącza na godzinę 19:15.
Bilety na całodzienną imprezę w cenie:
65 zł w wagonach 2 klasy z drewnianymi lub pół miękkimi siedzeniami.
85zł w wagonie pospiesznym z 1939 roku, z rezerwacją wskazanych miejsc w przedziałach.
Informujemy o możliwości dojazdu na imprezę podsyłem pod parą z Chabówki. Odjazd około 6:00, opłata 30 zł.
Każdy bilet zapewnia miejsce siedzące (nie przydzielamy miejsc stojących). Dziecko do lat 4 może podróżować za darmo pod opieką dwóch dorosłych osób, bez przydzielenia oddzielnego miejsca siedzącego. Z uwagi na bardzo wysoki koszt wynajmu pociągu nie stosujemy zniżek dla dzieci i młodzieży.
Szczegółowy program imprezy będzie udostępniony uczestnikom w dniu przejazdu. Z uwagi na trwające ustalenia organizacyjne, zastrzegamy sobie prawo do zmian w programie.
Zapraszamy serdecznie!
w razie pytań kontakt tel.
698-587-287 (Łukasz Wideł)
692-546-587 (Kamil Filipowski)
(z racji innych obowiązków numery mogą być chwilowo niedostępne, prosimy o wyrozumiałość)
Nie radzę korzystać - bałagan i chaos organizacyjny ze strony Organizatorów większy niż w zeszłym roku...
Pułtuś -Usunięty- Gość
Wysłany: 05-05-2014, 18:35
Z takimi radami troszkę za późno, gdyż bilety rozeszły się w kilka minut co świadczy o ogromnym zainteresowaniu Nie jest mozliwe zadowolić wszystkich - 99% naszych pasażerów była w zeszłym roku zadowolona. Nie twierdzimy że wszystko było super, ale proszę wziąć łaskawie pod uwagę, że przejazd dla kilkuset osób ogarnia grupa pasjonatów działająca pro publico bono - stąd niedociągnięcia. Zawsze możesz się przyłączyć do organizacji pociągu - do Stowarzyszenia może zapisać się każdy
Cytat:
chaos organizacyjny ze strony Organizatorów większy niż w zeszłym roku...
Pociąg jedzie za miesiąc, masz machine czasu, że wiesz już, że chaos jest/będzie wiekszy niz w zeszłym roku ?
Zapraszam do wymiany uwag i spostrzeżeń na PW - jeśli faktycznie byłeś świadkiem chaosu organizacyjnego, napisz - postaramy się wyeliminować błędy.
Dokładnie w kilka minut bo ja wróciłem do domu koło 16 w niedzielę 13.IV i już nie było. Ale będę chciał skorzystać z przejazdu w kierunku Nowego Sącza, gdzie skład i tak będzie jechał na pusto. Linią Chabówka - Nowy Sącz jechałem najdalej do Mszany Dolnej.
ja osobiście zawsze podziwiam organizatorów takich wycieczek jak choćby ta, ogarnąć to wszystko to jest naprawdę sztuka:-)
A jeszcze się taki nie narodził co by każdemu dogodził, ot stara prawda
Jakby ktoś się chciał przejechać rano do Nowego Sącza, to zapraszamy:
ROP 33301 Chabówka - Nowy Sącz kursuje 25.05 przejazd jest ogólnodostępny, sprzedaż biletów w pociągu, szczegóły na www.nsmk.pl
Chabówka 6.00
Rabka Zdrój 6.04/05
Mszana Dolna 6.35/36
Kasina Wielka 6.59/7.00
Dobra 7.17/18
Limanowa 7.56/8.01
Męcina 8.29/30
Chomranice 8.37/38
Klęczany 8.44/45
Marcinkowice 8.53/54
Nowy Sącz 9.16
ROP 33318 Nowy Sącz - Chabówka kursuje 25.05 przejazd zamknięty, bilety wyprzedane, rozkład jest orientacyjny
Nowy Sącz 10.45
Męcina 11.30/12.00
Limanowa 12.29/59
Dobra 13.38/58
Kasina Wielka 14.18/16.03
Mszana Dolna 16.23/53
Rabka Zdrój 17.23/53
Chabówka 17.57
Fajnie, że już jest szczegółowy program. Ja się wybieram przejechać z Rabki do Nowego Sącza:-) Jeszcze nigdy całą tą linią nie jechałem, najdalej o Mszany Dolnej:-)
Impreza już za nami. Byłem po raz trzeci - i jak zwykle było fajnie, bardzo fajnie.
Nie było żadnego chaosu organizacyjnego jak tu sugerują niektórzy - wręcz przeciwnie - bardzo dobrze chłopaki z NSSMK zorganizowali tą imprezę. A skoro moja dziewczyna chciała drugi raz jechać tzn. że jednak jest dobrze.
_________________ ...w górach jest wszystko co kocham... - tylko pociągów coraz mniej...
Kuba Wie-Wiór, ja nie pisałam o chaosie w trakcie imprezy (bo tu się zgadzam, zawsze jest wszystko dopięte na ostatni guzik), tylko o bur... panującym przed jej rozpoczęciem (chodzi zwłaszcza o sposób rezerwacji i przydzielania biletów oraz bardzo poważne dwa problemy natury formalno-prawnej do naprawienia od natychmiast, jeśli Organizatorzy nie chcą "pójść z torbami" ze względu na w zasadzie drobnostkę).
Poza tym fakt, że mi się już trzeci raz z rzędu nie udało dostać biletów a Tobie się udało też powinno dawać do myślenia...
aanniiaa, nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym dawaniem do myślenia? W zeszłym roku bilety były dość długo dostępne. W tym roku obchodzimy 130 lecie otwarcia odcinka i Kolei Transwersalnej więc mając doświadczenie w rezerwowaniu biletów na imprezy kolejowe przewidziałem fakt, iż będzie b. duże zainteresowanie więc po prostu w dniu uruchomienia rezerwacji o godz. 15.01 zrobiłem rezerwację - wystarczyło być we właściwym miejscu o właściwym czasie
Poza tym był ogólnodostępny podsył do Sącza za 30PLN - pociąg był w połowie pusty
_________________ ...w górach jest wszystko co kocham... - tylko pociągów coraz mniej...
Kuba Wie-Wiór, czyli zrobiliśmy rezerwację dokładnie o tej samej godzinie Poważnie podsył był w połowie pusty?! Aż mi się nie chce wierzyć... Poza tym powiedz mi kto, czym i skąd byłby w stanie dojechać na 5:30 w niedzielę do Chabówki na podsył Nawet jeśli ktoś miał samochód to niezwykle problematycznym jest powrót w niedzielę komunikacją zbiorową z Nowego Sącza do skansenu ("kółko" Chabówka-Nowy Sącz-Chabówka). A "normalny człowiek" nie będzie jechać o 3 nad ranem podstawionym autobusem, żeby zrobić "kółko" Nowy Sącz-Chabówka-Nowy Sącz.
anniiaa: ja w tym roku nie dostałem biletów bowiem już nie było, do domu wróciłem po godzinie od momentu rozpoczęcia sprzedaż biletów. Ale ponieważ bardzo chciałem być i się przejechać tą linią dlatego skorzystałem z przejazdu "podsyłem" z Chabówki do Nowego Sącza. Tak jak pisze Kuba pociąg był spokojnie w połowie pusty, nikt ko chciał wsiąść po drodze nie miał problemów. Ja wsiadałem w Rabce o godz 6:05, a do Rabki przyjechałem dzień wcześniej i przenocowałem, na prywatnej kwaterze niedaleko Parku Zdrojowego za bardzo niewielkie pieniądze.
aanniiaa, wiem, miałem dokładnie ten sam problem z dojechaniem na podsył dlatego spałem w świeżutko wyremontowanym budynku noclegowym, który jest na terenie Skansenu - warunki takie jak w domu: bezpłatny parking strzeżony, łazienka, kuchnia z naczyniami i gazem, nawet Tv w pokoju...i piękny widok z okna na EU06-001 - to wszystko za 30 PLN - polecam na przyszły rok takie rozwiązanie Aha, no i rano o 5 obudził mnie dźwięk buchającego parowozu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum