W drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia i Nowy Rok na gości Wybrzeża Rewalskiego (Zachodniopomorskie) będą czekały przejazdy Nadmorską Koleją Wąskotorową. Odnowione wagony pozwalają podróżować w komfortowych warunkach nawet przy minusowych temperaturach.
Gryficka wąskotorówka, czyli jedna z największych atrakcji turystycznych nad Bałtykiem, w sezonie letnim kursuje między Gryficami i Pogorzelicą. Jesienią i zimą jej regularne kursy są zawieszane.
Kiedy, ok. trzy lata temu byłem w Pogorzelicy na wypoczynku (i to blisko torowiska tej wąskotorówki, mieszkałem w pokoju), jeszcze była w budowie.
Chętnie bym się jeszcze raz tam wybrał, i przejechał się tą wąskotorówką.
Już niedługo Nadmorska Kolej Wąskotorowa rozpoczyna sezon
W sobotę 30 kwietnia 2022 r. startuje nowy sezon przewozowy Nadmorskiej Kolei Wąskotorowej. Od najbliższego długiego weekendu zainteresowani będą mogli przejechać się wąskotorówka codziennie na trasie pomiędzy Gryficami i Pogorzelicą aż do końca września.
Jak byłem jakoś 7 lat temu w Pogorzelicy, nad Morzem, na wypoczynku to kolejka ta była jeszcze nie czynna, bo nie dokończona trasa.
Przechodziłem ścieżką rowerową obok tej trasy kolejki.
Nadmorska Kolej Wąskotorowa – ponad 125 lat historii na wąskim torze
Po raz pierwszy wyruszyła w trasę ponad 125 lat temu – nadmorska wąskotorówka. W początkowych latach istnienia przyczyniła się do rozwoju gospodarki Pomorza Zachodniego. Aktualnie jest jedną z najchętniej odwiedzanych atrakcji na terenie woj. zachodniopomorskiego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum