Wysłany: 14-04-2025, 08:11 MKZ FIP w Szwajcarii - gdzie kupić on line?
Witam
Mam pytanie do Szanownych Grupowiczów,
Czy istnieje możliwość zakupu biletu z ulgą 50 % ma MKZ FIP na połączenia kolej Szwajcarskich SBB poprzez jakąkolwiek stronę internetowa ( DB, Mój Vlak, SBB) może inną?
Wybieram się z żoną - z Berlina do Chur poc. bezpośrednim, i właśnie dla niej potrzebują kupić taki bilet na relację Basel - Chur - jak to zrobić najlepiej? Na terenie DB będziemy mieli zwykłe FIP-ki.
Tak, w przypadku Szwajcarii to wyjątkowo proste - trzeba skorzystać ze strony https://www.sbb.ch/en i przypilnować, żeby aktywna była zniżka "Half Fare" (ona się domyślnie ustawia dla każdego). W przeciwieństwie do innych krajów system zniżek w Szwajcarii to banał - w tą jedyną ulgę "wpada" wszystko
Na przyszłość polecam najlepsze i najbardziej kompletne vademecum podróży z FIP:
Dziękuje za szybką i konkretną odpowiedź oraz dodatkowe informacje.
Zastanawiam się jeszcze nad kolejami w Austrii, w poradniku który dostałem ( za który bardzo dziękuję) napisane jest, aby wybrać ulgę Mitarbeiterticket 50% - ale czy znajdę ją tylko w automatach , czy jest możliwość zakupu przez jakąkolwiek stronę biletu z taka ulgą, na stronie OBB jakoś nie widzę takiej opcji. Oczywiście odnośnie MKZ FIP.
Jeżeli chodzi o Austrię to tylko w kasie / automacie na miejscu, no chyba że chcesz przepłacać to wtedy w Polskiej kasie Zakup już w Austrii nie jest problemem, bo cena jest stała, a ewentualną rezerwację można niezależnie zrobić online kiedy się chce. Wskazówka - dosyć często bilety promocyjne dostępne dla każdego wychodzą taniej niż ulga 50% na kartę FIP!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum