Koneserów wygodnego i taniego podróżowania, zapraszamy na pokłady naszych pociągów.
Już od 15 lutego za jedyne 50 złotych będzie można zakupić bilet na przejazd w 2 klasie dowolnym pociągiem ekspresowym (Ex) lub EkspresIntercity (EIC).
Super Bilet to idealna propozycja dla oszczędnych pasażerów, którzy z wyprzedzeniem planują swoje podróże – studentów studiów niestacjonarnych dojeżdżających w weekendy na zjazdy, osób planujących kilkudniowe wypady do rodziny lub znajomych, czy też narciarzy chcących w pełni skorzystać z zimowego szaleństwa.
Wszystkim podróżnym pozostawiamy dużo czasu na planowanie swoich podróży – Super Bilety można kupić w przedsprzedaży najpóźniej na 3 dni przed dniem wyjazdu. Planując wyjazd na czwartek, bilet można kupić do poniedziałku.
Pula biletów dostępnych w sprzedaży jest ograniczona, a kupić je można w każdej kasie Intercity już od 15 lutego od godziny 8:00.
Jakby nie było IR, to z pewnością stałbym przy kasie PICu w miniony poniedziałek od 7:00 rano i mógłbym wypowiedzieć się czy udało mi się to kupić. Jako, że są IR to nie skorzystałem, może ktoś inny się skusił
Ja jakimś EIC się wybiorę. Pewnie padnie na flagowego Krakusa. Może jeszcze Lajkonikiem zwiedzę Wybrzeże? Oferta wygląda ciekawie, mam nadzieję że biletów wystarczy.
E..tam propaganda. Z okazji trzeba korzystać, a przejazd w cenie 50 zł z Krakowa do 3miasta jest okazją. Polecam odwiedzić polskie morze, jest co oglądać.
Super Bilet można bardzo łatwo "trafić". Jak kupujesz bilet co najmniej 3 dni przed wyjazdem, masz niemal pewny (albo nawet w 100% pewny!) Super Bilet Przy czym zauważyłem, że Super Bilet sprzedawany jest (przyporządkowany?) do konkretnego wagonu lub dwóch - z reguły tych ostatnich.
Osobiście skorzystałem z Super Biletu miesiąc temu. Kupowałem 5 dni wcześniej, bezproblemowo, ale to też pewnie dlatego, że wyjazd miałem rano w pierwszy dzień świąt wielkanocnych. Pociąg EIC Pilsko. Miejscówkę miałem w drugim wagonie licząc od czoła pociągu. Promocja fajna, bo pozwoliła mi zaoszczędzić kilkadziesiąt złotych.
Wg. Promocja jest bardzo fajna i taka typowo europejska. Systemowo wydaje się ją zupełnie na takich samych warunkach jak "tanie bilety" na poc. BWE czy EN KIEPURA JAN. Tzw. ceny globalne.
Tyle że SparDay/Night-y są "bez wymiany i bez zwrotu" Super Bilet można zwrócić i wymienić (na podst. zwrotu)
Zaobserwowane w pociągu:
Pociag EIC, puste przedziały, ale w B-8 cztery przedziały nabite po 6 osób.
Konduktor dokonuje kontroli biletów i prowadzi taki dialog:
Podróżny: Czemu tutaj jest nabite po 6 osób a reszta przedziałów jest pusta?
Konduktor: Państwo macie te, no bilety... ych... no po pińćdzisiąt* złotych, nie?
P: No ale to co z tego, a można się przesiąść?
K: Nie, bo na biletach jest adnotacja, że ważny tylko na miejscu wskazanym.
P: To do toalety też bez dopłaty nie można?
K: Trzeba było nie kupować biletów na 3 klasę! (trzaska drzwiami i odchodzi)
Nastepnie podchodzi do mnie w korytzarzu i chyba zauważył, że byłem niechcianym świadkiem zdarzenia, bowiem zamiast krótkiego bilety do kontroli, zaczyna:
K: Widzi pan, widzi... nie dość że tanio jedzie to jeszcze życie utrudnia, a mogę pana bilet zobaczyć?
Ja: Naturalnie, proszę... (podaje konduktorowi bilet z miejscówką i legitymację do zniżki)
K: (Ogląda legitymację i chyba zauważa napis PKP Intercity) A pan... ma bilet na 1 klasę?
Ja: Tak mam, ale bilet 1 klasy jest ważny równiez w trzeciej, prawda...
K: (zmieszany mocno, oddaje bilet i odchodzi)
Moje pytanie brzmi kto takiego buraka dopuścił do obsługi ekspresu?
Proszę mnie nie pytać o nr pociągu i datę albo nr konduktora. Nie mam zamiaru kablować, jednak na miejscu podróżnych z trzeciej klasy napisałbym skargę!
*celowa pisowania
_________________ " Doświadczenie to coś, co zdobywasz tuż po chwili w której go potrzebowałeś."
E. Murphy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum