do Nakła to chyba marny pomysł bo w sumie po co ludzie z Janowca maja jechac do Nakła wiecej chetnych mysle byloby do Bydgoszczy
Dokładnie. Byłoby to tzw. "połączenie z nikąd do nikąd". Pociąg do Bydgoszczy? Czemu nie, ale wydaje mi się, że na sam początek będzie to zbyt wygórowany pomysł. Może w ciągu najbliższych 3/4 lat, ale na dzień dzisiejszy wątpię, aby coś z tego wyszło. A jak wygląda rozkład PKS-ów z Janowca do Bydgoszczy?
damix55 napisał/a:
Do UMWW już pisałem, chcą uruchomić ta linię, ale nie sami. Pozostało jeszcze napisać do UMWKP
W takim razie proponuję, aby każdy z piszących tutaj wysłał pismo w tej sprawie do kujawsko - pomorskiego UM. Skoro wielkopolski UM wyraża chęć przywrócenia pociągów na tej linii, to ze strony KP byłoby niestosowne, aby nie iść na wzajemną współpracę z tej kwestii. Tym bardziej, że połączeń autobusowych do Gniezna czy Damasławka nie ma zbyt wiele, albo nie ma ich w ogóle.
[ Dodano: 07-03-2010, 13:09 ]
Jaka "komórka" w UMWKP zajmuje się sprawami transportu i jaki jest adres e-mail do tej instytucji?
A może przed jakim kolwiekwiek wznowieniem zapytać się wprost lub nie wprost ludzi o to czy chcieli by pociągi i dokąd o jakich porach itd.
_________________ Posiadanie Gdańska jest ważniejsze od wszystkich pieniędzy.
mk1992 -Usunięty- Gość
Wysłany: 07-03-2010, 18:16
Trudno, aby mieszkańcy nie chcieli połączeń kolejowych, mając do dyspozycji marną ofertę PKS-ów. W Janowcu ruch jest nastawiony głównie na Gniezno i Poznań (przynajmniej tyle zaobserwowałem w poprzednich latach w PKS-ach na tej trasie). No i jest to najbardziej możliwy wariant do zrealizowania, jeśli chodzi o wznowienie ruchu kolejowego w Janowcu Wielkopolskim.
Trzeba by sprawdzić mobilność mieszkańców trasy np. obserwować przez przynajmniej 2 tygodnie ilość osób i samochodów osuszających miasto na drogach równoległych do linii kolejowej. Ogólnie przedsięwzięcie dość kosztowne. Z drugiej strony jakby się samorządowcy tj. wójtowie, burmistrzowie, starości, marszałkowie postarali można by coś z tego zrobić. Dodatkowo podczas badań społecznych zatrudnić geografa i kilkudziesięciu bezrobotnych autochtonów. A jak się okaże, że się opłaca to kilkunastu inżynierów i kilkuset bezrobotnych. Zysk byłby dodatkowy bo nie trzeba było by płacić zasiłków i pomocy społecznej.
_________________ Posiadanie Gdańska jest ważniejsze od wszystkich pieniędzy.
mk1992 -Usunięty- Gość
Wysłany: 07-03-2010, 18:38
@yusek, chyba żartujesz? W województwie dolnośląskim przed uruchomieniem tras, po których obecnie kursują Koleje Dolnośląskie również były przeprowadzane tego typu badania?
Damasławek nie ma połączenia z Gnieznem, to samo tyczy się Kcyni i Nakła. Janowiec Wlkp ma z Gnieznem słabe połączenie zaledwie kilka par połączeń na dobę ( w dni robocze) w soboty nie wiem czy coś jeździ.
mk1992 -Usunięty- Gość
Wysłany: 09-03-2010, 20:38
Mam przygotowane krótkie pismo do kujawsko - pomorskiego UM, brakuje mi tylko adresu e-mail do tej instytucji. Posiada ktoś może?
do Nakła to chyba marny pomysł bo w sumie po co ludzie z Janowca maja jechac do Nakła wiecej chetnych mysle byloby do Bydgoszczy
Dokładnie. Byłoby to tzw. "połączenie z nikąd do nikąd". Pociąg do Bydgoszczy? Czemu nie, ale wydaje mi się, że na sam początek będzie to zbyt wygórowany pomysł. Może w ciągu najbliższych 3/4 lat, ale na dzień dzisiejszy wątpię, aby coś z tego wyszło. A jak wygląda rozkład PKS-ów z Janowca do Bydgoszczy?
Niekoniecznie donikąd, bo Nakło to miasto powiatowe m.in. dla Kcyni, Szubina i okolic. Choć, faktycznie, relacja do Bydgoszczy ma większą szansę na duże potoki pasażerskie.
A może R+ w stylu Poznań - Nakło - Chojnice? Co wy na to?
Niekoniecznie donikąd, bo Nakło to miasto powiatowe m.in. dla Kcyni, Szubina i okolic. Choć, faktycznie, relacja do Bydgoszczy ma większą szansę na duże potoki pasażerskie.
A może R+ w stylu Poznań - Nakło - Chojnice? Co wy na to?
A może Poznań-Nakło-Chojnice-Kościerzyna-Gdynia.
Było by dobre połączenie zarówno do Poznania jak i Trójmiasta.
Drodzy forumowicze może warto postarać się, aby jeden z przewoźników (Przewozy Regionalne czy to Arriva) wypuścił pociąg specjalny na trasie Gniezno- Kcynia- Bydgoszcz. Do przejazdu takim pociągiem warto by zaprosić władze powiatu gnieźnieńskiego, nakielskiego, żnińskiego i bydgoskiego oraz marszałków obydwu województw no i oczywiście wszystkich MK-oli gorąco kibicujących tej linii
Co myślicie ??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum