Ad1. Tuz po Nowym Roku jechalem ze Ziliny do Katowic Skalnicą . Granice przekraczalismy my we 2 i jeszcze 1 (słownie jedna) osoba. Cala trójka wracala z wakacji. Na odcinku Cadca-Zywiec w pociagu bylo kilka-kilkanascie osob. Nie wiem jak sytuacja wyglada regularnie, ale ja po tej przejazdzce bylem zdziwiony ze ten pociag jest utrzymywany.
Ad3. Do Bratysławy jesli juz to przez Czechy(przez Zebrzydowice i Czeski Cieszyn). Przejazd przez Przełecz Zwardonska (ok. 50 km) trwal polowe calego czasu przejazdu czyli ok. 2h. Ta trasa przy obecnym stanie torow wg. mnie nie nadaje sie na pociagi dalekobiezne. Ja przynajmniej w najblizszym czasie tamtedy jechal nie bede.
P.S. Nie chce wspominac jak ten pociag wygladal i w jakim byl stanie technicznym.
tam jest w ogóle dziwnie bo składy wagonowe jeżdżą na obiegu osobówek Katowice - Zilina, a jako Góral i Skalnica jeżdżą kible w dodatku w malowaniu InterRegio ogólnie trasy są w miare używane ale na zasadie Polacy w Polsce, Słowacy na Słowacji
w dni robocze w godzinach porannych jest spory ruch na tej trasie zwłaszcza do Żywca / Bielska. Od 14 zaś do Zwardonia...pociąg ogólnie wyludnia się w okolicach Soli a dalej już tylko pojedyńcze osoby jeżdżą...jednak ważne że jak narazie granica jest czynna i to jest ważne
Dobrze że Zwardoń-Skalite działa, niestety nie można powiedzieć tego o trasie Muszyna-Leluchów-Plavec... To niesamowite,że nie przywrócono dotąd żadnego pociągu całorocznego na trasie Kraków-Koszyce!! Dawniej było ich 3 na dobę (Cracovia, Presovcan, Tarnovia) a swego czasu i Ex Malinowski do Bukaresztu, obecnie trasa zdegradowana! Tam powinny wrócić pociągi, tyle że przyspieszone w normalnej taryfie osobowej!
_________________ 2000-2010. Dziesięć lat upadku i niszczenia polskiej kolei,którego apogeum nastąpiło 1 grudnia 2008 - w dniu przejęcia pospiesznych przez PKP IC !!
Przez granice przejeżdża mało osób, ale tak będzie, dopóki będą taryfy międzynarodowe.
Proszę mi powiedzieć ile zapłaci podróżny za bilet np.: z Bielska Białej do Zwardonia, a ile za kilka kilometrów dalej: Bielsko Białej do Cadcy?
Ilość Słowaków przyjeżdżających w ostatnich miesiącach na zakupy do np.: Milówki, Żywca samochodami jest bardzo duża, a w pociągach ich nie widać. Więc wniosek jest taki, że coś nie działa jak powinno.
Zgadza się że 9 zł, ale gdy podróżny jadący z Bielska kupi bilet z BBGŁ do Zwardonia, w Zwardoniu wysiądzie z pociągu i pójdzie kupić ten bilet kupić do kasy.
Ale podróżny pytający się o cenę biletu Bielsku, najprawdopodobniej nie uzyska informacji o takiej możliwości.
Po drugie dlaczego podróżny musi się tak gimnastykować?
mozna kupic w Bielsku i na kazdym glownym dworcu bilet przygraniczny na pociagi REGIO... ja zawsze kupowałem w Bielsku taki bilet i nie wysiadałem w Zwardoniu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum