witam, chciałbym zarezerwować przedział na 5-6 osób na pociąg TLK z wrocka do Koszalina.. jest to pociąg nocny i wiem że ma sporą frekwencję.. Nigdy jednak tego nie robiłem.. czy ktos może mi powiedziec na ile dni przed podróża trzeba zarezerwować? jedziemy w nocy z 2 na 3 sierpnia.. nie za późno sie za to wziąłem? ile to kosztuje? i jak to załatwić? słyszalem że 50 zł kosztuje takie cos, ale jak przedział jest 8 osoby to mozna go zarezerwować na 6 osob?
Był podobny temat kiedyś tutaj ale nic sie nie dowiedzialem z niego co chcialem, prosze o pomoc:)
Możliwośc zarezerwowania przedziału nie jest obligatoryjna. W pociągach o niższej frekfencji zarezerwujesz taki przedział, w tych o wysokiej jest trudno.
31.07/01.08, TLK 55500 Hel/Łeba - Kraków Płaszów. Bardzo dużo zarezerwowanych przedziałów, jakieś 25 - 30% składu a frekwencja 110 do ok.150% przed Gdynią.
3. Przewoźnik nie uwzględnia wniosków o zarezerwowanie oddzielnych przedziałów:
1) w pociągach o frekwencji zbliżonej do 100%;
2) od stacji pośrednich biegu pociągu, chyba że na stacjach tych włączane są grupy wagonów, rozpoczynających
bieg.
Super. A ja wczoraj widziałem prawie cały jeden wagon zarezerwowany w "Przemyślaninie" ze Świnoujścia, Frekwencja ponad 100% w niedzielę kończącą Woodstock gwarantowana, zwłaszcza, że jadą 3 wagony 2. kl!
Do tego rezerwacje od Szczecina (no chyba że rozumowali tak, że skoro w Szczecinie dołączane są sypialne, to pkt. 2 jest spełniony!)
Jak na Przemyślaninie jeżdżą 3 dwójki, to świętym mnie dziś ogłoszą. Zestawienie Przemyślanina to: poczta-WLAB-WLAB-WLAB-2-2-2-2-2-1, z tym że dwa WLABy i pocztowy włączają/wyłączają w Szczecinie. Policz ile tu masz dwójek. Możliwe, że się zdarzyło akurat jak jechałeś, ale to są sytuacje sporadyczne jak np. wyłączenie wagonu wskutek awarii.
Możesz się już czuć świętym. Jechałem "Przemyślaninem" od stacji początkowej i miałem wystarczająco dużo czasu, żeby go obejrzeć. Na starcie skład był taki: lok+2+2+1+2+syp. Czwartą dwójkę dołączyli dopiero we Wrocławiu. Tak jak piszesz to jest na stronie IC, a nie w rzeczywistości, która jest tragiczna. Składem z 4-ma wagonami 2. klasy jechałem parę dni temu również z Katowic do Opola. Dodam, że za PR-ów jeździłem tym pociągiem czasem nawet w 13-wagonowym zestawieniu (8 dwójek).
Koniec OT.
Napisałem wyraźnie, że mogłeś jechać w takim zestawieniu ale to jest bardzo sporadyczny wyjątek. Widuję go dość często u siebie i przeważnie ma 5 dwójek, często 4, a 3 to ostatni raz widziałem ze 3 tygodnie temu może.
OT.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum