Tylko kierownik IR nie ma problemu, co się z podróżnymi stanie - czy się przesiądą czy nie. Problem będzie miał - jeśli mówimy o przykładzie anasa - kierownik z TLK, bo to jemu zwali się do pociągu tłum z biletami konkurencji. Więc zwyczajowo to jego "problem".
Tak było ostatnio, jak zabierałam do IR podróżnych z opóźnionego (ostatniego) w Inowrocławiu o 140 minut TLK. Myślicie, że ktoś tam w IC się przejął tym? Nie ma mowy. To ja się dowiedziałam, że taki wypadek nastąpił, że podróżni mi wsiedli, że mają potem połączenia z Poznania na dalsze pociągi, więc w zasadzie nie mają wyboru, a potem jeszcze wydzwaniałam do dyspozytury (nawiasem mówiąc - za błyskawiczną decyzję należą się brawa dyspozyturze PR w Bydgoszczy).
Tak więc jestem skłonna z całym przekonaniem stwierdzić, że w praktyce to działa w JEDNĄ stronę.
_________________ Póki co tańczmy w rytmie karmanioli
Nim mały Jarek obwoła się Cesarzem!
Syrenka:Nie jest tak jak mówisz .Prawdziwy kierownik w IC czy w PR wie jak postąpić,więc na pewno nie było by problemu.Idioci i hieny są wszędzie.Podoba mi się w Arivie że stosują na biletach adnotację "zmiana przewożnika" z PR takiej adnotacji ja przez kilka lat nie ujrzałem,a to porozumienie istnieje już na pewno 3 lata.
Czyli konkludując kierownik zdefektowanego IR nie wykazał się kompetencją
[ Dodano: 24-04-2011, 11:17 ]
Ostatnio coś mam pecha do PR. W dniu 23.04.2011 roku wyjechałem pociągiem Regio 47 o godz. 21.49 z Częstochowy do Katowic. Pociąg był obsługiwany spotową jednostką. W Sosnowcu Głównym jednostka zdefektowała. Pani kierownik oznajmiła iż mamy się przesiąść na Chopina i dojechać do Katowic. Czas podjęcia decyzji niecałe 10 minut. Co za kompetencja i zdrowy rozsądek!
Wysłany: 06-07-2011, 12:31 kupno biletu z przesiadkami
witam!
Jestem nowy na forum i mam pytanie:
Jak wygląda procedura kupna biletu na trasę z przesiadkami.
Jestem z żywca i chcę jechać do dziewczyny która mieszka w Woli Rzędzińskiej.
Trasa obejmuje 3/4 przesiadki.
Jak kupić bilet z Żywca do woli uwzględniając to, że mam 14lat i mam 37% zniżki?
Jeśli napisałem w złym dziale to przepraszam i proszę o szybką odpowiedź bo muszę się z nią spotkać.
Dotychczas jeździłem z kuzynem bo miał po drodze.
Dziękuję
Kupno biletu z przesiadkami nie powinno być żadnym problemem. Najpierw musisz sobie sprawdzić jakie to połączenie, w jakich miastach masz przesiadki i na jaki typ pociągu. Potem pani w okienku mówisz, że prosisz o bilet z Żywca do Woli Rzędzińskiej przez X, X, X, X przy czym X=miejscowości, w których się przesiadasz.
Dodajesz także, że ulga 37% i pani taki bilet Ci drukuje. Pamiętaj aby posiadać podpisaną i podbitą legitymację gdyż ona upoważnia do ulgi.
Wszystko zależy, jakimi pociągami zamierzasz pojechać.
Jeśli wszystkie pociągi po drodze będą jednej spółki (np. REGIO i interREGIO) lub spółek współpracujących (np. REGIO i Koleje Dolnośląskie), to będzie dużo łatwiej. Natomiast jeśli część to REGIO, a część TLK, nie będzie już tak słodko i trzeba się nakombinować.
Wskaż konkretne połączenie (godzina, pociągi), to Ci podpowiemy.
Przy okazji tego tematu zapytam sie o swoja podróż:
Jeżeli kupie wszystkie bilety razem ze Zduńskiej Woli do Łodzi (Regio) z Łodzi do Kutna(TLK) z Kutna do Barłóg (Regio) z Ponętowa do Karsznic (IR) to będzie taniej niz jakbym każdy bilet osobno kupował? czy tyle samo to wyjdzie?
Nie kupisz takiego biletu, bo to zamknięte kółko jest. Wywal jedną stację z początku lub z końca, spróbuj kupić na taką trasę na same REGIO (czyli: Zd.W. -> Szadek przez Łódź, Kutno, Barłogi, Ponętów itd ALBO Borszewice -> Zd.W. Karsz. przez Łódź, Kutno, Barłogi, Ponętów)
Jak się uda taka sztuka, to dokup sobie dopłatę na interREGIO, na odcinek gdzie będziesz nim jechał, oraz cały bilet TLK na odcinek gdzie chcesz jechać TLK. Brakujący fragment też musisz jakoś przemierzyć.
Wydaje mi się że tak będzie najtaniej i najciekawiej.
[ Dodano: 06-07-2011, 14:37 ]
W ogóle istnieje możliwość takiego przejazdu jak napisałeś w 1 dzień? Wydaje mi się, że nie za bardzo. Jak chcesz przejechać Barłogi - Ponętowo?
Ostatnio zmieniony przez psim dnia 06-07-2011, 13:41, w całości zmieniany 1 raz
Nie kupisz takiego biletu, bo to zamknięte kółko jest
W ogóle istnieje możliwość takiego przejazdu jak napisałeś w 1 dzień? Wydaje mi się, że nie za bardzo.
Jak zamknięte? z Ponętowa do Karsznic pociąg nie przejeżdża przez Zduńską Wolę
Istnieje
Zduńska Wola (6:40)- Łódź Kaliska (7:34) Regio
Łódź Kaliska (8:55)- Kutno (10:15) TLK
Kutno (10:35)- Barłogi (11:08)
Ponętów (15:33)- Zduńska Wola Karsznice (16:36) IR
A, no tak, bo nie napisałeś że Barłogi-Ponętów pokonujesz na własną rękę, a ja nie spojrzałem na mapę ;-)
No to nie kupisz takiego biletu, bo nie ma przejezdności szlaku :-P Chociaż w sumie, może, jak zbajerujesz kasjerkę, to nuż system wystawi takie cudo - tory przecież są. Niezłe wyzwanie! Lubię takie "nierealne" kółeczka.
Lepiej pojedź sobie całą trasę REGIO o 5:16, przez Suchą B., Kraków, Tarnów lub 6:33 przez Katowice. Ryzykowna przesiadka jest w Tarnowie - zawsze pilnuj, czy pociąg się nie spóźnia, i w razie czego zgłaszaj przesiadkę kierownikowi. Najwyżej ostatni odcinek podejdziesz pieszo, daleko nie ma :-P
[ Dodano: 06-07-2011, 14:54 ]
railman93 napisał/a:
Jak zamknięte? z Ponętowa do Karsznic pociąg nie przejeżdża przez Zduńską Wolę
Nie ma stacji "Karsznice". Jest "Zduńska Wola Karsznice".
Przy sprawdzaniu, czy trasa jest kółeczkiem, stacje w obrębie jednej miejscowości traktuje się jako jedną stację. No ale tu nie ma o czym mówić, bo nie ma przejezdności Barłogi - Ponętów. Chyba, że jest...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum