Właśnie wróciłem z Gruzji. FIPem przez Budapeszt, Belgrad, Sofie dalej z Istambuło do Kars (odjazd pociągu codziennie o 9.00) W Kars jest się planowo następnego dnia o 22.15 ale jak to Turcja pociąg zawsze się trochę spózni i ja byłem o 1.30 w nocy. Dalej niestety trzeba przebijać się busami więc powrotna drogę za te same pieniadze odbyłem autokarem z Tibilisi do Istambułu i dalej pociagami do Belgradu i Budapesztu. Gruzja to niestety III liga dla podróżnika. Zdecydowanie lukruje sie o Gruzji w internecie. Z całym szacunkiem dla Gruzinów - zbyt mało tam ciekawych miejsc do odwiedzenia. Pomimo wolnych dni i gotówki w kieszeni wróciłem do Polski 4 dni prędzej niż planowałem. Więcej informacji dla chętnych na gg pod numerem 5642246.
Jak Ci było mało ciekawych miejsc, trzeba było sobie podjechać do Armenii - w sam raz na 3-4 dni. Ale moim zdaniem w Gruzji jest mnóstwo ciekawych rzeczy, tylko do niektórych atrakcji żeby się dostać, trzeba się trochę wysilić.
To jest moja ocena Gruzji każdy może mieć inną kolego od wysiłku. Staram sie być obiektywny i nie podkręcać sie. Wizyty w Gruzji nie żałuję ale jak pisałem to III liga. 9 dni w zupełności wystarczy żeby zobaczyć to co ciekawe. Spotkane przeze mnie w Wardzi małżeństwo z Warszawy też było rozczarowane Gruzją. W mojej ocenie jest to własnie wina hurraoptymistycznych wpisów w internecie.
Ja przeczytałem książkę Mellera, ale potraktowałem zachwyty autora z dużym przymrużeniem oka. Po prostu jest to tani kraj z typowym poradzieckim chaosem, ciekawymi krajobrazami, ciepłym morzem, wiekowymi zabytkami i rewelacyjną kuchnią.
No i póki co *jeszcze* nas tam lubią, chociaż jak byłem w tym roku to codziennie mijaliśmy jakichś Polaków (co ciekawe, w Armenii nie), więc wkrótce może się to zmienić.
Odgrzewam temat.
Ktoś wie jak praktycznie podróżuje się koleją po Gruzji i czy ma sens brać bilety OSZD, oraz jak z ich praktycznym wykorzystaniem na miejscu (problemy, rezerwacje itp.).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum