Wysłany: 21-12-2011, 14:42 Opóźnienia pociągów z systemu SEPE
Witajcie, opublikowaliśmy dziś na intercity.pl aplikację do sprawdzania ruchu pociągów pobierająca dane z systemu SEPE (tego, który mają dyżurni ruchu PKP PLK). System w wersji dla podróżnych jest uproszczony (tj. po kliknięciu w nr pociągu pokazują się stacje handlowe, bo w tradycyjnym SEPE są wszystkie posterunki, które mija pociąg).
Zapraszam do testowania i zgłaszania mi na priv'ie uwag. Niestety musieliśmy wczoraj wyrzucić z niego pociągi Przewozów Regionalnych, bo PR-y nie wyraziły zgody na włączenie się w tej projekt. Szkoda, ale ten system to i tak naprawdę wielki przełom na polskiej kolei (sam do niedawna nie wierzyłem, że doczekam momentu, kiedy zwykły pasażer będzie miał dostęp do systemu aktualizowanego przez dyżurnych ruchu).
Świetne! Niestety, olbrzymia szkoda, że nie ma w systemie pociągów PR, bez tego system jest nieco "kaleką". Moim zdaniem, każdy przewodnik pasażerski w Polsce powinien być zobowiązany do udzielania informacji poprzez taki system o swoich pociągach.
_________________ 2010: 27 560 km
2011: 29 580 km
2012: 28 310 km
Koniec roku pozytywnie zaskakuje zmianami na lepsze. Każde takie udogodnienia, szczególnie teraz zimą, są naprawde przydatne. Może wreszcie nasza kolej zmierza ku lepszym czasom. Dworce remontują, wagony naprawiają, nowoczesne systemy informacyjne wprowadzają. Jest jakiś postęp, byle to wszystko się rozwijało w dobrym kierunku.
_________________ na forum od 2005 roku:)
Pułtuś -Usunięty- Gość
Wysłany: 21-12-2011, 18:57
Swietnie, teraz to propagowac, propagowac i jeszcze raz propagowac, bo 99,9% podroznych nawet nie wie, ze moze przed wyjsciem z domu na dworzec sprawdzic, czy jego pociag jest opozniony.
Miluś -Usunięty- Gość
Wysłany: 21-12-2011, 19:45
Matko! No nie wierzę własnym oczom No i co? Dało się? Pewnie, że sie dało, wystarczyło tylko chcieć A PR łaski nikomu nie robią
Nie byłbym zdziwiony jakby PR-y przyłączyły się niedługo do tego systemu. Tymczasem rzecz naprawdę świetna, i rzeczywiście to milowy krok naprzód jeżeli idzie o informatyzację polskiej kolei.
Tu do żadnego systemu nie trzeba się przyłanczać, dane są pobierane z stanowiska głównego dyspozytora PLK.
No ale łaskawcy z PR nie wyrazili zgody aby inormacja o ruchu ich pociagów była dostępna.
Aaalisha -Usunięty- Gość
Wysłany: 22-12-2011, 10:13
Przecież PR-y mają swój system zamieszczony na stronie. Po co mają się przyłączać do czegokolwiek w czym bierze udział PKP Intercity ... Tak mi się wydaje (a może źle mi się wydaje) - że za ten system pewnie coś się płaci...
Ale kurcze super sprawa - nareszcie wiem że moja Hańcza jest dziś opóźniona o 26 minut Na Sitkolu jej dziś w ogóle nie widać...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum