Odgrzewam temat wagonów "połówkowych". Czy PKPIC nadal posiada 22 sztuki tych wagonów i czy wszystkie są w ruchu? Wg. zestawień, które pojawiły się na stronie IC takie wagony spotkamy w Karkonoszach (2 razy po 1), Przemyślaninie (2 x 1), Ustroniu (2 x1), Polonezie (2 x1) oraz Nosalu (2 razy po 2) co daje nam 12 wykorzystywanych sztuk. Czy są jakieś inne TLK-i, które także planowo w swoich składach mają 112At? Czy posiada ktoś spisane numery wszystkich 22 wagonów? Swego czasu jeden z takich wagonów stał na bocznicy w Krakowie (chyba) i wykorzystywany był do różnych celów przez menelstwo - czy udało się przywrócić go do stanu używalności?
Kiedyś prowadził taki wagon łącznik do Łeby z kultowego (jak dla mnie) nocnego pociągu Warszawa - Kołobrzeg. Jak dla mnie zamiast takowego wagonu w ww. "Przemyślaninie" i "Ustroniu" powinien być osobny wagon 1 i 2 klasy, ze względu na frekwencję. Po prostu - czasami jest więcej ludzi na tych pociągach.
Na Przemyślaninie jakiś czas temu nie było 1 klasy, później przywrócili i dali od razu dwa wagony. Na trasie Opole - Wrocław zdarzało się, że w jednym wagonie nie było nikogo, w drugim "pasażerskie niedobitki" . Stąd zrobienie z dwóch wagonów półtora wagonu 1 klasy nie było najgorszym pomysłem. Przemyślanin planowo do końca lutego prowadzi takie wagony (tam i z powrotem). Później w zależności od zainteresowania 1 klasą w tym pociągu mogą dokonać zmian.
Czyli potwierdza się to o czym była mowa wcześniej, że jeden z "Łodziaków" ma takie zestawienie. Trasa w sumie nie tak strasznie długa więc pewnie jest tylko jeden skład na obieg. No to 12 plus 4 daje 16 i dla tylu wagonów znaleźliśmy zastosowanie w obecnym rozkładzie ... pozostaje zagada co z resztą (6 sztuk)
51 51 39-70 012-1 AB9nou Kraków - takim jechałem w środowo/czwartkowym Przemyślanine (kierunek Szczecin)
51 51 39-70 002-2 AB9nou W-wa Grochów - taki jechał w czwartko/piątkowych Karkonoszach (kierunek Warszawa)
[ Dodano: 30-12-2011, 12:35 ]
Dorzucam tabelkę ze spisem wagonów. Są to wagony zaobserwowane w tym roku oraz znalezione w internecie z lat ubiegłych. Brakuje tylko dwóch, najprawdopodobniej 007 i 013. Problem w tym, że jak mówią źródła internetowe było 5 wagonów dopuszczonych do ruchu w Polsce i 17 do ruchu międzynarodowego. Jednak według tej numeracji wychodzi stosunek 4 do 18. Jeśli ktoś z was ma brakujące lub aktualne dane - pisać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum