Wysłany: 06-01-2012, 18:44 Pociągi Katowice-Żywiec do Jeleśni
http://beskidzkiepociagi.bloog.pl
Zapraszam do głosowania w ankiecie dotyczącej rozszerzenia połączeń Katowice-Żywiec do Jeleśni.
A wgl to co o tym sądzicie??
Nie no Kraków-Jeleśnia przekracza. Dzisiaj Jechałem IR Giewont. DO Suchej z Żywca przyjechał w 1h. 12 min. -liczyłem mu czas czyli 8 minut przed czasem.
Czarno widzę relację tylko do Jeleśni oj czarno...
Miluś -Usunięty- Gość
Wysłany: 07-01-2012, 12:17
Exsimus, Ja podobnie. Dziwaczna to relacja strasznie. Ale jakby z drugiej strony popatrzeć, to lepiej już do Jeleśni niż w ogóle. Ale sądzę, że jednak tu jest potrzebny pociąg do Suchej i tam skomunikowanie na Zakopane. Ale ogólnie jestem za wydłużaniem relacji np Katowice- Sucha czy Cieszyn- Kraków.
Tak kiedy likwidowali Bohumin, chcieliśmy, aby pociąg Kraków - Bohumin przetrasować na Kraków - Cieszyn i o ile władze Śląska się zgodziły o tyle Autonomiczne Królestwo Małopolski imienia Busiarni nie zgodziło się.
pociągi do Żywca są mało atrakcyjne dla mieszkańców Jeleśni, zwłaszcza dla uczniów, gdyż większość szkół ponadgimnazjalnych znajduje się w okolicach rynku, jakieś 2,5 km od dworca "Żywiec", od "Żywiec Sporysz" trochę dalej chyba. Sytuację może poprawiłoby zbudowanie przystanku w okolicach mostu na Sole, albo koło zajazdu "Pod Dębami". Z takiego przystanku byłoby około kilometra do rynku, podczas gdy autobusy jadą pod drzwi praktycznie.
Jeśli było by to wydłużenie pociągów z Bielska lub Katowic do Jeleśni i z powrotem to rozwiązanie ma sens. Mimo wszystko pełna relacja Katowice - Sucha Beskidzka lepsza, ale co zrobić gdy MZPR z pseudo marszałkami przekonuje że busy są najlepsze. Może jakaś nadzieja w Kolejach Śląskich, że po rozszerzeniu bazy taborowej zainteresują się ta linią.
pociągi do Żywca są mało atrakcyjne dla mieszkańców Jeleśni, zwłaszcza dla uczniów, gdyż większość szkół ponadgimnazjalnych znajduje się w okolicach rynku, jakieś 2,5 km od dworca "Żywiec"
A koło Osiedla Parkowego w Żywcu jest takie piękne miejsce na przystanek ech...
Głos oddany. Jestem za, choć przedłużenie relacji tylko do Jeleśni to półśrodek. Zdecydowanie pociągi powinny dojeżdżać do Suchej, ale póki nie ma na to szans trzeba walczyć o to co się da.
Julian Piszczek, prezes krakowskiego MPK na łamach biuletynu "Przewoźnik Krakowski" nr 4 (42) /2011 wypowiedział następujące słowa:
"Miłośnik to przede wszystkim taka osoba, która się zna na komunikacji. Jeżeli dostrzega jakieś błędy w jej funkcjonowaniu to krytykuje, ale konstruktywnie i przy użyciu racjonalnych argumentów."
Trudno odebrać panu Piszczkowi słuszność swego rodzaju definicji miłośnika (komunikacji generalnie, kolei w szczególności).
Obserwując toczącą się tutaj "dyskusję" trudno odnieść wrażenie, że jest ona konstruktywnie i racjonalnie argumentowana.
O wiele łatwiej podejść do zagadnienia w sposób emocjonalny, łatwo tupać nóżką, krzyczeć, że: mają być pociągi do Jeleśni! że się nam należy!
Ale, gdy emocje już opadną, może warto się zastanowić nad racjonalnym uzasadnieniem takiego wniosku?
Żądanie od Przewozów Regionalnych wydłużenia relacji Katowice-Żywiec do Jeleśni jest niczym innym jak działalnością na szkodę spółki.
Linia Katowice-Żywiec jest obecnie linią deficytową. Mówiąc prościej (z przykrością zauważyłem, że niektórym na tym forum trzeba wyjaśniać proste zagadnienia jeszcze prostszym językiem...): kolej na niej nie zarabia tylko traci. Różnicę kosztów pokrywa Urząd Marszałkowski, niestety coraz mniej chętnie...
Wydłużenie relacji między Żywcem a Jeleśnią byłoby tylko dodatkowym powiększeniem kosztów uruchomienia i tak nieopłacalnego pociągu. Niemniej nie będzie to wprost widoczne w kosztach i wielkości wymaganej dotacji, bo koszty odcinka Żywiec - Jeleśnia zostaną ukryte w kosztach trasy Katowice - Żywiec.
Pomysł ten jest więc zdecydowanie absurdalny i niedorzeczny. Mam tylko cichą nadzieję, że nie stoją za nim ludzie, dla których linia Żywiec-Sucha Beskidzka jest oczkiem w głowie i podstawą do funkcjonowania polskiej kolei...ale zapewne się mylę...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum