Kilka osób było niezadowolonych z rozkomunikowania pociągu Kołobrzeg - Szczecinek z pociągiem Świdwin - Słupsk w Białogardzie. Twierdziły one, że teraz muszą jechać busem. To jeszcze przed wprowadzeniem rozkładu w życie wyszło. W nowym rozkładzie najciekawszą rzeczą, ale raczej nie dziwną, jest przejęcie pasażerów pociągu Stargard - Koszalin przez Gryfa. W Świdwinie do tego pociągu wsiadało dziennie około 25 osób, tyle samo co i do osobowego. Teraz sytuacja się zmieniła i jest 40 - 10/15. No ale takie są skutki czasów przejazdu: 6.03-7.11 i TLK 6.42-7.22. Inna sprawa to to, że Gryf jest źle wytrasowany, chyba że są jakieś prace torowe. Do Świdwina łapie zwyczajowo 5 minut, do Białogardu 10. Chyba nie uwzględnili mijanki w Rąbinie, którą Gryf "bierze bokiem".
Nie wiem czy to przypadek, ale TLK Żuławy z Olsztyna do Szczecina jeździ nadzwyczaj punktualnie, co raczej nie zdarzało się zbyt często. Z Rybaka wyparował wagon barowy, ale ma za to 2 jedynki (puste prawie), podobnie jak Gwarek. Wymienione TLKi (oprócz Żuław) jeżdżą na 7-8 wagonach, co się chwali.
Wycinka na linii Koszalin - Kołobrzeg pozostała jakoś bez komentarzy. Chyba nie była zbyt krzywdząca. Widziałem, że poranną lukę dobrze wypełnia TLK Kraków - Kołobrzeg, którym z Koszalina wyjeżdża 10 osób. Widziałem też kilka osób więcej w popołudniowym Świdwin - Słupsk. Może to efekt skrócenia 89124 do Koszalina. Jedyne co pozostaje bez zmian, to pusty pociąg 89743. W Białogardzie są w nim zazwyczaj 2-3 osoby, czasem 5. Ja bym się pokusił o jakieś przesunięcie lub nawet wycięcie tego pociągu, chyba, że dalej nabiera więcej ludzi.
Pochwalić można decyzję odnośnie porannego 89134, o którego było tyle szumu. W D ze Świdwina to termin wystarczający. Podobnie jak ten popołudniowy. Tu się nic nie zmieniło jeśli o Świdwin chodzi, ale mieszkańcy Białogardu będą zadowoleni, że jeździ on do nich również w wakacje. W ubiegłym roku słyszałem wiele osób, które narzekały, że ten pociąg tylko do czerwca jeździł.
Tyle, że w 89125 od Białogardu już jest luźniej. Myślę, że w piątki powinien jechać na 2xEN57, w pozostałe dni niech jeździ normalnie. A może na ED72? To też nie jest zły pomysł. Zmienić obieg, tak żeby ze "Sztorma" w Słupsku przechodził właśnie na tego osobowego.
Koszalin - Kołobrzeg nie pozostał bez echa - z tego co wiem to toczą się rozmowy o przywrócenie części pociągów (chodzi mi tu szczególnie o 15.55 z Koszalina, którym jeździło naprawdę wiele ludzi, ok. 12 z Koszalina i 9.20 z Kołobrzegu i 13.30 do Koszalina). Miałam dzisiaj okazje jechać busem po 12 z Koszalinie i uwierzcie że wcześniej jeździło nim ok. 6-7 osób, a teraz jechał bus wielkości autobusu i jechały nim 42 osoby.
Zgadza się mniej więcej. Pociągiem z Koszalina o 12 wyjeżdżało około 20 osób. Ale to raczej za mało, żeby takie połączenie utrzymywać. Co innego to o 15:55. Na pewno bardziej potrzebne niż o 16:05 z Białogardu do Kołobrzegu.
Wiadomo nie od dziś, że im bardziej ogranicza się ruch pociągów na danej trasie, to pasażerów ubywa. Na Koszalin - Kołobrzeg nigdy tłoku nie było, ale jak kursowały szynobusy w relacji Szczecin - Kołobrzeg - Koszalin no to tragedii nie było. Można byłoby regio z Kołobrzegu wydłużac do Słupska, albo gdyby nie chory monopol SKM nieco dalej.
Kilka osób było niezadowolonych z rozkomunikowania pociągu Kołobrzeg - Szczecinek z pociągiem Świdwin - Słupsk w Białogardzie. Twierdziły one, że teraz muszą jechać busem.
Przecież mają skomunikowanie na 89136 Stargard - Koszalin?
lukien213 napisał/a:
Jedyne co pozostaje bez zmian, to pusty pociąg 89743. W Białogardzie są w nim zazwyczaj 2-3 osoby, czasem 5. Ja bym się pokusił o jakieś przesunięcie lub nawet wycięcie tego pociągu, chyba, że dalej nabiera więcej ludzi.
Ten pociąg wywozi sporo dzieciaków ze szkół w Szczecinku i po drodze do Białogardu (zwłaszcza w Grzmiącej) faktycznie się wyludnia. Ze względu na te dzieci jego odwołanie raczej nie wchodzi w grę.
Natomiast nie mam informacji co do jego zapełnienia na odcinku Białogard - Kołobrzeg.
[ Dodano: 16-12-2011, 22:36 ]
alkatraz napisał/a:
Koszalin - Kołobrzeg nie pozostał bez echa - z tego co wiem to toczą się rozmowy o przywrócenie części pociągów (chodzi mi tu szczególnie o 15.55 z Koszalina, którym jeździło naprawdę wiele ludzi, ok. 12 z Koszalina i 9.20 z Kołobrzegu i 13.30 do Koszalina). Miałam dzisiaj okazje jechać busem po 12 z Koszalinie i uwierzcie że wcześniej jeździło nim ok. 6-7 osób, a teraz jechał bus wielkości autobusu i jechały nim 42 osoby.
Zgadza się, 1 lutego będzie zmiana terminów kursowania 89829 i 89831. Ten pierwszy po prosu przestanie kursować w ogóle, a drugi stanie się codziennym.
Co do pozostałych pociągów, żadne rozmowy się nie toczą. Pociągów po prostu nie ma i jeśli ktoś (np. prezydent Koszalina, Kołobrzegu itp.) nie zechce ich dofinansować to w tym RJ na pewno nie wrócą.
Mi żal szczególnie tego o 9:30 z Kołobrzegu i o 12 z Koszalina, bo wiem że puste nie były.
Kilka osób było niezadowolonych z rozkomunikowania pociągu Kołobrzeg - Szczecinek z pociągiem Świdwin - Słupsk w Białogardzie. Twierdziły one, że teraz muszą jechać busem.
Przecież mają skomunikowanie na 89136 Stargard - Koszalin?
No tak, ale im chodziło o dojazd do Koszalina przed 7.
Przywrócenie 89831 dla likwidacji 89829 to też nie jest dobry pomysł. Ciekawa jestem które drużyny konduktorskie będą to obsługiwać (Obecnie obsługuje to Kołobrzeg i drużyna która nim jedzie zajeżdża o 7:30 do Koszalina czeka bezczynnie do 14.30, a w weekend do 15.55 i się za to płaci).
[ Dodano: 17-12-2011, 15:19 ]
lukien213 napisał/a:
Zgadza się mniej więcej. Pociągiem z Koszalina o 12 wyjeżdżało około 20 osób. Ale to raczej za mało, żeby takie połączenie utrzymywać. Co innego to o 15:55. Na pewno bardziej potrzebne niż o 16:05 z Białogardu do Kołobrzegu.
Zgadza się, bo jechałam tym pociagiem z przesiadając się z Koszalina i jechało nim 10 osób - przy czym 6 się przesiadło razem ze mną. W dodatku ledwo na niego udaje się zdążyć, drużyna konduktorska z Białogardu obsługująca pociag Słupsk-Szczecin nie chce powiadamiać o opóźnieniu dla przesiadających się w Białogardzie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum