Mam pytanie co do przebudowy EU07A-495.
Czy jest w tym loku po przebudowie korytarz,gdzie móglby się uciec mech w razie jakiegoś nieszczęścia???Czy zostal zlikwidowany ???
Skoro twierdzicie ,ze EP09 nie bardzo się nadaje na większe prędkości , to w tej sytuacji warto by wziąć się za konstrukcje nowego szybkiego loka,a nie jestem pewien czy Newag już takiego projektu nie zrobił. Przydałby się lok hybrydowy z silnikami spalinowymi i elektrycznymi, na takie i końcówki tras jak np Węgliniec - Zgorzelec czy Olsztyn - Ełk.
Szkoda trochę ,ze lokomotywy z Wrocławia które testował PKP IC wywędrowały do Włoch ,a zostaje tylko parę Siemensów i modernizowany tabor ,zaś nowego brak.
Młodszy brat (bo Gryfin) powstaje. Z opóźnieniami, ale powstaje.
E4ACU będzie w wersjach 140-200, wielosystemowa. Nawet Wiki podaje powiedzmy w miarę aktualne dane.
Myślę, że mogłaby się znaleźć w kręgu zainteresowań i PIC-u, i PR. Litera U na końcu oznaczenia wskazuje bowiem na charakter uniwersalny. O ile najpierw dostanie dopuszczenie do ruchu.
_________________ Gdyby cały beton PKP przerobić na podkłady, to można by zmodernizować wszystkie czynne szlaki
PICu może tak, PRów na pewno nie. E4MSU (w takiej wersji powstaje prototyp - wielosystemowy lok uniwersalny o Vmax 140km/h, taki odpowiednik ES64F4/Traxxa F140MS). Wersja pasażerska może mieć Vmax 190km/h, nie 200km/h. PRy nie będą zainteresowane z jednego powodu - moc. Griffin ma mieć 5,8MW, trochę za dużo na ~4 wagony (a mniej więcej tyle mają ich składy wagonowe) i jest to argument argument oficjalnie wypowiedziany przez przedstawiciela Przewozów. O dopuszczenie raczej się nie boję, ZNLE ma już trochę doświadczenia
Wątpię w wersję hybrydową, masa i koszt takiej lokomotywy byłyby zbyt duże. Mam nadzieję, że opóźnienie jest nieduże/da się nadrobić i zgodnie z zapowiedziami zobaczymy Griffina na tegorocznym Innotrans.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum