No coz, po tym co dzos uslyszalem od znajomej w pracy, to niech IC padnie. I wszystkie inne spoleczki kolejowe. Jesli pracownik informacji kolejowej odradzil potencjalnej pasazerce jazdy pociagiem z Wwy do Ustronia a zachecil do busa to jest jawny sabotaz. Niech sobie koleje palna 3000% podwyzki i juz. Czas krzyzyk postawic na kolejach w Polsce. Koniec kropka, czas pozbyc sie zludzen. Ja jeszcze troche mialem, teraz juz nie.
Taki pracownik powinien być dyscyplinarnie zwolniony. A co do promocji nie przesadzajmy. Teraz mamy TLK-i tam gdzie jeszcze niedawno tylko pociągi EIC miały wstęp, także nie jest tak źle.
Jeśli chodzi o ofertę wcześniej=taniej, byłaby to interesująca promocja dla podróżnych gdyby: Kupując bilet do 60 dni przed odjazdem zniżka wynosiła by 50%, do 30 dni przed odjazdem 30% i do 7 dni, tak jak jest, czyli 10% wtedy byłoby jak najbardziej ok. To tylko takie moje przemyślenia.
Puknij się w czoło. Dziś w Polsce nikt o zdrowych zmysłach nie kupuje biletu 2 miesiące w przód! Do 25 dni przed wyjazdem powinno być 50%, do 10 dni 30%, a do 3 dni 15%, poza tym powinien wrócić bilet rewelacyjny i MAX26 i by było dobrze. Jeszcze tylko na odcinku krajowym wprowadzić w EC zniżkę 37% dla uczniów do 24 roku życie i było by prawie jak w niebie. Wtedy podwyżkami cen by się tak bardzo ludzie nie przejmowali.
Pozdrawiam
@up
Więc się niech ludzie w końcu nauczą!
Ja często podróżując za granicą, nie wyobrażam sobie kupna biletów na ostatnią chwilę. Tak jest w całej Europie od dawna, chcesz jechać naprawdę tanio, kup bilet co najmniej miesiąc wcześniej.
Oczywiście mowa tutaj tylko o połączeniach dalekobieżnych.
Co do biletu rewelacyjnego i MAX26, to się zgadzam z tym, że nie powinny być wycofywane.
Czy ja dobrze widzę że koszt przejazdu w wagonie sypialnym i kuszetce będzie taki sam jak w przypadku miejsca siedzącego? Jeśli tak, to jest to spora obniżka w przypadku tych dwóch pierwszych.
Koszt przejazdu to zawsze był taki sam, a nawet minimalnie niższy. Tyle, że miejscówka w kuszetce kosztuje 60 zł a w taniej kuszetce (bez pościeli) 25 zł. No a w sypialnym to dolicz dodatkowo 80 zł za 3 osobowy.
chcesz jechać naprawdę tanio, kup bilet co najmniej miesiąc wcześniej
To fakt, sam kupiłem w zeszłym roku za 19 EUR bilet na ICE z Kolonii do Amsterdamu, 3 miesiące wcześniej, gdzie cena regularna to prawie 60 EUR.
Ale to właśnie zagranica, a u nas to szybko sprzedawały się SuperBilety za 29 zł na miesiąc przed odjazdem, bilety w ofercie SparDay i Night też cieszą się popularnością, a te bilety są dostępne już 60 dni przed odjazdem.
Tylko problem w tym, żeby dokładnie zaplanować z takim wyprzedzeniem podróż. U nas to ciężkie zadanie (remonty, modernizacje, opóźnienia, zmiany rozkładów itp.).
Gonza, wlasnie. Maksymalny okres obowiazywania rozkladu wedle filozofii "mordernizujemy, nie utrzymujemy' to 60 dni. W porywach 90.
Poza tym IC w kraju skrocilo przedsprzedaz do 30 dni.
Gdy przeczytałem tę "ofertę" zrobiło mi się słabo. Rabat 10%? To są kpiny z pasażerów. Już bilet świąteczny, mimo szczytu przewozowego i 30% rabatu słabo się sprzedawał a 10% ma być czymś lepszym? Ceny biletów w EIC stają się astronimiczne, niemal 2x wyższe niż na analogiczne pociągi w Czechach. Aż dziwne, że w ogóle ktoś będzie tym jeździł. Zarabiam zdecydowanie powyżej średniej krajowej, ale na jazdę EIC po prostu nie będzie mnie już stać.
Wiecie co....
Lubię kolej, interesuję się nią i troszkę orientuję w jej tematyce, pewnie nieco bardziej niż przeciętny Polak podróżujący pociągiem.
Ale powiem szczerze ,że zaczynam się coraz bardziej gubić w natłoku spółek kolejowych, rodzajów pociągów, taryf, i coraz to częsciej zmienianych cennikach, ulgach i innych przepisach taryfowych
Cały ten system jest coraz mniej przyjazny dla tego, dla kogo przynajmniej w teorii istnieje czyli dla PASAŻERA
Pułtuś -Usunięty- Gość
Wysłany: 30-12-2012, 19:04
To prawda z tym biletem rewelacyjnym??? Podwyzszac cene biletu z Krakowa do Katowic przy takim czasie przejazdu, z Tarnowa do KRakowa w kontekscie otwarcia nowej autostrady czy z KRakowa do Zamoscia w obliczu katastrofalnego czasu przejazdu ... lub tez z Warszawy do Radomia gdzie teraz furore robi PolskiBus z 12 kursami... delikatnie mowiac nie jest to rozsadne Z Krakowa do Katowic za 30 zł w czasie 2:15. Po co, mozna autobusem w godzine za 12 zl. Ale idioci w Warszawie tego nie widzą
Malinowski wydawal mi sie zbawicielem IC. Niestety, na koniec roku calkowicie stracil w moich oczach
Ale tak to jest gdy koleja w kraju rządzi sie z Warszawy, dojezdzajac pociagiem z kołnieżykami z linii łodzkiej, widzac zapchane pociagi i bogatych ludzi
Ale moze to jest ta nowa strategia. Mniej ludzi w pociagach ale za wieksza kase, to rzadsze naprawy rewizyjne, mniej skarg, mniej wagonow potrzeba...
Dno i metr mułu... Szkoda patrzec jak ta firma sie wykańcza i ustepuje konkurencji autobusowej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum