Byłam, widziałam i gorąco polecam. Naprawdę mocna sztuka! Milczenie wszystkich kolejowych mediów, zarówno tych zależnych od PKP jak i tych z betonem PKP współpracujących (czytaj: dojących PKP na reklamach) jest bardzo wymowne!
_________________ Bądź szczery, a wyzwą cię od chamów i prostaków.
Przyznam, że spektakl oglądałam z wypiekami na twarzy. Wrażenia?
O tym jak dobry jest to spektakl najdobitniej świadczy cisza, jaka zapanowała po jego premierze. Choć nieoficjalnie to jednak cała "elita" na premierze, orkiestra kolejowa, nawet patronat medialny prorządowego "Rynku Kolejowego" i nagle cisza jak makiem zasiał.
Autorzy najwyraźniej chcieli uniknąć nudnego i moralizatorskiego wykładania całej kawy na ławę. Przekazali wprost to, co najważniejsze: układ na kolei jest i ma się dobrze, funkcjonariusze i urzędnicy za pomocą nieformalnych powiązań są w stanie zniszczyć wszystko i każdego. Inne fakty i przemyślenia są ukryte pod postaciami najróżniejszych bardziej lub mniej dyskretnych symboli.
Jeśli kogoś nabranie wody w usta przez kolejowe media i hamowana wściekłość kolejowego establishmentu nie przekonuje, warto podkreślić, że "Firma" jest spektaklem dla osób myślących. Nie jest to kolejna komedia dla półgłówków chcących bez cienia świadomości otaczającego świata cieszyć się samozadowoleniem w mirażu "zielonej wyspy".
Ktoś w rozmowie ze mną stwierdził, że większość osób nie zrozumie całego przesłania tej sztuki. Jednak właśnie dlatego uważam, że powinni ją obejrzeć wszyscy, aby mogli ją w pełni zrozumieć choć niektórzy.
"Firma" bije rekordy oglądalności, a twarze ludzi wychodzących z teatru mówią wszystko.
_________________ "Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź kogo nie wolno ci krytykować" - Voltaire.
Byłam w teatrze na tym spektaklu i gorąco polecam! "Firma" ma wiele analogii do głośnego ostatnio filmu "Układ zamknięty", który przy okazji też polecam.
_________________ Lady Makbet to typ kobiety, którą nieokiełznana ambicja prowadzi do zbrodni, a potem do wyrzutów sumienia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum