W PLK trwają prace nad zmianą ZUZP z datą wejścia od 2014 roku. W załączeniu projekt.
Opracowuje to firma Hay Group. Niestety prezentacji nie mogę wrzucić bo ma 10MB
Wszelkie zmiany dokonywane są z myślą o bankowcach, którzy przyszli w ostatnim czasie do Grupy PKP. Przykładowo: likwidacja stażowego -uwzględniającego tylko pracę na kolei, znaczne pomnieszenie jubileuszówki zależnej od ilości lat pracy w PKP PLK itd. itp.
A z drugiej strony gigantyczny wzrost płac na niektórych stanowiskach np. audytor wew. będzie mógł zarabiać nawet 10.000 zł brutto ! To nawet w takich dobrze prosperujących firmach jak PKN ORLEN tyle na takim stanowisku nie zarabiają. Ale wiadomo z myślą o kim to jest przygotowywane. W bankach było (i jest) mnóstwo audytorów. Kryzys spowodował, że ich wywalono w pierwszej kolejności z powodu nieróbstwa i przesadnie wysokiej płacy w stosunku do efektywności. Teraz są lokowani w Grupie PKP z płacą wyższą niż w banku. Oj PiS będzie miał sporo roboty, żeby zlikwidować tych darmozjadów, ale czy tą robotę solidnie wykona to powątpiewam. Dzisiaj kryzys w bankach jutro na Kolei.
I temu wszystkiemu biernie przyglądają się związkowcy.
I temu wszystkiemu biernie przyglądają się związkowcy.
No to jest projekt mający na celu uzgodnienie pewnych spraw z kastą związkowców, niedługo pojawi się tutaj pdf a na razie w załączeniu przesyłam harmonogram prac.
Niemniej w pliku POROZUMIENIE DO PROT DOD Nr 10.doc
Cytat:
3. Strony przyjmują następujące zasady wdrożenia Protokołu dodatkowego:
dodatek za staż pracy w obliczonej indywidualnie kwocie, uwzględniającej przysługujący pracownikowi na dzień 31.12.2013r. wskaźnik procentowy wymiaru dodatku stażowego oraz jego miesięczne wynagrodzenie zasadnicze na dzień 31.08.2013r., zwiększonej o:
1,5 % w/w wynagrodzenia - w odniesieniu do pracowników osiągających na dzień 31.12.2013r. 31,5% podstawy wymiaru dodatku za staż pracy,
3 % w/w wynagrodzenia – w odniesieniu do pracowników osiągających na dzień 31.12.2013r. 30% (lub mniej) podstawy wymiaru dodatku za staż pracy,
- powyższa zasada obejmuje pracowników, którzy na dzień 31.12.2013 r. osiągnęli co najmniej 1,5% podstawy wymiaru dodatku stażowego,
Czy to znaczy, że pracownicy z małym stażem dostaną podwyżkę w podstawie? no bo z tego tak to wynika. I jeszcze mam pytanie od ilu lat pracy liczy się staż? tzn chodzi mi o ostatni akapit cytatu. Po przepracowanym roku?
Wniosek jaki nasuwa się po pobieżnej analizie tego opracowania to taki, że w tak bardzo zadłużonej Spółce (utrzymywanej także przez podatników), są przesadnie wysokie płace.
Na szczeblu naczelników, zawiadowców, dyrektorów i kadry zarządzającej - tak.
Na szczeblu pracowników fizycznych, isdr i średniej kadry nadzorującej (toromistrz) - nie.
PS. Kto robił zestawienie zarobków toromistrza?! (str. 31 prezentacji). Co tam jest? Praca w nocy? Uciążliwe? Godziny nadliczbowe? Się nie dziwię, że wyszło ponad 5000zł! To jest kosmiczna i wierutna bzdura. Toromistrzowie nie pracują w nocy (przynajmniej 90%), nie należy im się uciążliwe, godziny nadliczbowe niemal zawsze są "do odbioru". Oburzające. A potem wychodzi, że średnia zarobków to jest 5 tysi. Gdzie jest moje brakujące 2000?!
_________________ Manipulacja w najczystszej postaci
Te slajdy na końcu nie mają na celu pokazania przeciętnego poziomu zarobków, ale wyliczenie różnicy między starym a nowym systemem jeśli chodzi o wynagrodzenie za nadgodziny (na podstawie konkretnych przykładów). Jeśli wzięliby za przykład wyłącznie osoby, które nie mają nadgodzin, to mogliby co najwyżej udowodnić że 0=0, jak na slajdach 19 i 27
Ubawiły mnie słowa Grada o przesadnie wysokich zarobkach..Jak bym Nowaka słyszał.Podane kwoty są kwotami brutto i na konto wpływa mniej niż łepkowi co bez szkoły zgarnia na pierwszą wypłatę za pracę u stolarza.Zważywszy na odpowiedzialność to bardzo frustrujące.A gdy ze zdrowiem kulejesz i po badaniach okresowych kolej ci podziękuje za pracę ,to okaże się że twoja wiedza i doświadczenie są tak wyspecjalizowane że psu na budę się zdają.PZDR
Jestem blisko PLK i nie spotkałem audytora wewnętrznego.Jakoś nie kojarzy mi się z typowym stanowiskiem w PLK.Ale słyszałem że w centrali w Warszawie pracuje 2000 osób,to może tam... No i co on robi skoro co rusz wywala się kupa kasy na firmy zewnętrzne.PZDR
W PLK jest Biuro Kontroli i Audytu Wewnętrznego, tam poszukaj audytorów. A co robią ? Nic, poza pobieraniem pensji. Za nich harują kontrolerzy.
Centrala PLK
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum