No tak, teraz ponownie pojawił się w rozkładzie Deutsche Bahn, ale biletów kupić nie można.
Od dzisiaj ok. godz. 11 można już kupować bilety na 'Kiepurę' w drodze powrotnej np. na lipiec. Przynajmniej w agencjach DB Bahn
Na wyjazdy nadal jest cała zagranica poblokowana na podróże po 09.06. I tak jest co dwa miechy z winy PKP...
Faktycznie Kupno biletów na "Kiepurę" zostało wstrzymane do czerwca - z niewiadomego powodu.
Poczekam jeszcze chwilę lecz meczy mnie to co wyprawia nasze wspaniale PKP - oględnie powiedziane.
Możliwe że się zdecyduję na kupno biletów przez stronę WWW. kolei niemieckich.
Czy ktoś ma doświadczenie w takim kupowaniu, proszę o praktyczne wskazówki. bilety przyjdą pocztą?
Na Kiepurę w drodze powrotnej z Amsterdamu,od kiedy można kupować bilety na sierpień?
Co oznaczają te wszystkie ulgi na stronie www.dahn.de przy kupnie biletów
BahnCarrd 25 klasa2, (incl. RAILPLUS)
BahnCard 50 klasa2, (incl. RAILPLUS)
W Jaki sposób kupić bilety na rowery, nie znalazłem takiej opcji.
Proszę o pomoc.
Faktycznie Kupno biletów na "Kiepurę" zostało wstrzymane do czerwca - z niewiadomego powodu.
Poczekam jeszcze chwilę lecz meczy mnie to co wyprawia nasze wspaniale PKP - oględnie powiedziane.
faktycznie, złości to, że trzeba biegać do kasy.Ale w drugą stronę jest podobnie.
Polny napisał/a:
Możliwe że się zdecyduję na kupno biletów przez stronę WWW. kolei niemieckich.
Czy ktoś ma doświadczenie w takim kupowaniu, proszę o praktyczne wskazówki. bilety przyjdą pocztą?
-1) musisz mieć kartę kredytową. Przelewem tylko wtedy, gdy masz konto w którymś z niemieckich banków i niemiecki adres.
-2) możesz kupić przez przedstawiciela DB w PL.
Polny napisał/a:
Na Kiepurę w drodze powrotnej z Amsterdamu,od kiedy można kupować bilety na sierpień?
od początku lipca na pewno.
Polny napisał/a:
Co oznaczają te wszystkie ulgi na stronie www.dahn.de przy kupnie biletów
BahnCarrd 25 klasa2, (incl. RAILPLUS)
BahnCard 50 klasa2, (incl. RAILPLUS)
O ile zdążyłem się zorientować są to "karty stałego klienta". Coś jak u nas Regio karta PR i kolorowe IC, także musisz mieć adres na terenie Niemiec.
Polny napisał/a:
Proszę o pomoc.
Mam nadzieję, że pomogłem.
Będąc w Holandii skorzystałem z możliwości zakupu biletu w kasie w Dusseldorfie (mam 30 min jazdy pociągiem) cena lekko powyżej 100€, ale to i tak taniej niż przez przedstawicielstwo. Do tego kupiłem bilet na sleeperetę tak jak chciałem, a nie na sypialkę jak mi proponowano.
Z informacji udzielonych w kasie: do końca rozkładu będzie jeździł, co dalej? pani nie bardzo wiedziała, ale przynajmniej była szczera. Poza tym, pociąg cieszy się podobno dobrą frekwencją. Niech świadczyo tym to , że trzy tygodnie przed wyjazdem miałem problemy ze znalezieniem tańszych opcji.
W/g opublikowanego na www.bahn.de przyszłorocznego rozkładu jazdy EN "Jan Kiepura" skrócony do relacji Warszawa - Oberhausen, a EC "Sobieski" zmiana relacji na Gdynia - Wiedeń.
Nie ma zapowiadanego pociągu Zilina - Warszawa, dotychczasowego sypialnego Moskwa - Paryż, składaka "Wełtawy", a Moskwa - Nicea bez dotychczasowego postoju w Katowicach. Jest jakiś nowy pociąg startujący w środku nocy w Szczecinie w głąb północnych Niemiec.
A może jeszcze nie wszystko wprowadzili?..
Z pewnością wszystkiego jeszcze nie wprowadzili, rok temu też pojawiały się u nich takie rozkładowe relacje - ogryzki.Później wszystko było poprawione..
sympatyk; trzeba umieć korzystać z rozkładu DB:
1. pociąg do Żyliny jest w rozkładzie - W-wa odj. 9:28 , Bohumin 13:40/14:05, Żylina przyj. 15:38;
2. pociągi do Sojuza zwykle pojawiają się w rozkładzie DB z opóźnieniem.
Dzisiejszy Wawel z Hamburga do Wrocławia jedzie właśnie w zestawieniu:
Lok + B (PKP IC*) + A (PKP IC) + B (DBahn)
* - wagon zamknięty, niedostępny dla podróżnych
2 kl od DBahn przedziałowa, więc niewiele miejsc dostępnych w 2 kl.
Póki co brakło miejsc i ludzie stoją w obydwu wagonach na korytarzach. W tej syt. w 1kl również komplet siedzących.
Podsumowanie: Jak widać powyżej - skład tragiczny.
Ciekawe czy ta 2 kl DB pojedzie do Wrocławia?
Czy może odczepią od drugiego Wawela 2 kl PKP IC w Cottbus i przepną do tego? Ciekawe co przyjedzie z Polski dziś - jako ostatni Wawel do Hamburga. Będę nim jechać kawałek, więc zobaczę...
Brak mi słów, do jakiego stopnia degradacji znanego kiedyś dobrze połączenia to doszło.
_________________ Przywrócić pociągi dalekobieżne przez Kluczbork!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum