Jeżdżę od jakiegoś czasu Arrivą na odcinku Tuchola - Bydgoszcz Główna i nie rozumiem dlaczego pociąg jedzie na odcinku 66 km aż 91 minut? W poprzednim rozkładzie jazdy było to o 6 minut mniej, ale i tak dużo. Czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć mi dlaczego ta tzw. prędkość handlowa wynosi tylko ok. 40 km/godz., gdy dopuszczalna prędkość pociągów na większości tej linii wynosi 100 km/godz.?
A zwróciłeś uwagę na mijanki po drodze w Wierzchucinie i Serocku? Ruch na trasie Tuchola - Bydgoszcz został tak zagęszczony, szczególnie w godzinach szczytu, że pociągi jadą jeden za drugim. Ze względu na uwarunkowania techniczne np. do Serocka nie wjedzie się jednocześnie z obu stron, w Wierzchucinie oprócz krzyżowania z pociągiem z Tucholi lub Bydgoszczy często jest łączenie lub rozłączanie składu, do tego skomunikowania z pociągami z Czerska i Laskowic. To wszystko powoduje, że pociąg "dobiera" na trasie nawet kilkanaście minut postoju. No i czasem pociąg jest tak wytrasowany, że mechanik nie jedzie szybciej niż 70km/h, żeby nie stać po kilka minut na kolejnych przystankach. Także czas przejazdu niekoniecznie zależy od Arrivy.
Żeberka ochronne nie są niezbędne do równoczesnego przyjmowania pociągów! Na stacji Serock brakuje 50m dróg ochronnych, aczkolwiek wybudowanie żeberek zapewniłoby takowe.
Myślę, że nie masz KOPERNIK do końca racji. Mnie chodzi o ostatni odcinek z Serocka do Bydgoszczy, gdzie pociąg stoi planowo 10 minut a mógłby o co najmniej 3 minuty krócej, a później jedzie chyba 50 km/godz.do Maksymilianowa. Gdyby jechał prędkością jaka obowiązuje na tej linii, to byłby w Bydgoszczy za "Kaszubem" a przed Pr-ami z Gdyni.[/b]
Przez okres letni było dobrze, ale od 02 września wraca wszystko do normy i wraca długi postój w Serocku - 17 minut. Pociąg z Chojnic krzyżuje się z pociągiem z Bydgoszczy, tylko nie rozumiem, dlaczego ten z Bydgoszczy wjeżdża i odjeżdża o 6.50 a ten z Chojnic czeka jeszcze 8 minut! i ma odjazd o 6.58? Przyjazd do Bydgoszczy w wyniku tego zmienia się z 7.13 na 7.30 - czy młodzież zdąży na pierwszą lekcję, ci którzy mają trochę dalej to bardzo wątpię.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum