Otwieram nowy temat, ważny dla szeregowych pracowników, ale niezbyt wygodny dla kadry kierowniczej (administracji zakładu) i bossów związkowych, którzy żyją w nieoficjalnej symbiozie z tzw. biurwą.
Najpierw kilka faktów...
Każdy duży pracodawca, zatrudniający co najmniej 20 pracowników, zobowiązany jest ponieść dodatkowy koszt i przekazać każdego roku określoną kwotę pieniędzy na ZFŚS. Pieniądze gromadzone na tym koncie powinny być następnie przekazane na cele socjalne dla pracowników.
Typowy roczny odpis na ZFŚS przypadający na jednego pracownika, w roku 2013 wynosił 37,5% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia. Przeciętnie więc pracodawca zobowiązany jest do odprowadzenia na ZFŚS kwoty równej 1093 zł za każdego pracownika.
Pieniędzy tych pracodawca nie może wydać na nic innego, jak tylko na świadczenia socjalne dla pracowników.
Zwracam uwagę na kwotę 1093 zł przypadającą rocznie na jednego pracownika. I teraz zastanówcie się ile z tych pieniędzy otrzymujecie w postaci bonów, paczek dla dzieci i dofinansowania do wczasów? Czyż nie jest tak, że najbardziej na ZFŚS żerują funkcyjni związkowcy i administracja zakładu (wypasione wczasy zagraniczne, pożyczki na remont mieszkania etc.), a wy dostajecie jakieś marne ochłapy (np. wczasy pod gruszą)? Pytam, bo kiedyś pracowałam w PKP i wiem jak to z tym ZFŚS bywa...
srednio dostaje około 4 000 zł z ZFŚS i jestem zwykłym szeregowym pracownikiem, nie wiem o co kaman? mógłbym jeszcze więcej ale zagarnicznych rachunków nie chcą mi honorować
Witam Was.Mam takie pytanko.Jestem rencistą i chciałbym się Was zapytać ile przypada rocznie na rencistę?.Czy należy napisać jakiś wniosek?, to się należy tylko raz w roku??.Jeżeli raz w roku to np pisać wniosek na koniec roku?.
Czasami ręce opadają, jak czyta się niektóre osoby. Chociaż nie mam powodu "lubić" związkowców, to w tym momencie muszę powiedzieć, że fundusz socjalny nie jest tylko dla nich, ani też dla dyrektorów. Na ogół regulaminy są tak skonstruowane że ci najlepiej zarabiający mają najmniejszy udział w funduszu. Proszę Państwa, jeżeli ktoś potrafi przeczytać tekst ze zrozumieniem i posiada chociaż trochę ochoty na wysiłek, to z funduszu socjalnego może skorzystać.
Każdy pracownik ma takie same prawa do funduszu, czy jest związkowcem, czy też nie. Należy tylko przeczytać regulamin funduszu socjalnego i chcieć z niego skorzystać.
Najwięcej krzyczą ci, którzy nawet nie wiedza jakie prawa im przysługują. Najlepiej brać jakąś tam gruszę.
Chyba jeszcze nie było przypadków, żeby komisja odmówiła komuś świadczenia, jeżeli jest ono zapisane i dopełnione są wszystkie formalności.
Większe wykorzystanie funduszu przez różne osoby wynika jedynie z tego, że dokładnie i ze zrozumieniem przeczytali regulamin funduszu.
To do kogo pretensja?
a mnie wkurza, że w PLK nie ma Benefit Systems (potocznie multisport) i jedyne z czego korzystam to turniej piłkarski i wspomniana grusza.
a gdzie znajdę ten regulamin?
w PLK kolego masz regulamin funduszu na pewno. Myślę, ze w kadrach go dostaniesz bez problemu.
Jeżeli chodzi o Benefit, to raczej z socjalnego nie może być współfinansowany. Przynajmniej tak u nas w spółce powiedzieli, że jest to niezgodne z ustawą o funduszu socjalnym, albo us ma zastrzeżenia.
Klimeu44, zgadzam się z Tobą w całości. Jestem od niedawna emerytem, ale gdy pracowałem to korzystałem ze świadczeń. Niezależnie czy to były wczasy zagraniczne czy krajowe dopłacano tak samo a granica dopłaty była ustalana w zależności od dochodu tzn. im wyższy dochód tym mniejsza dopłata. Uważam, że założenie tego tematu jest słuszne ale kierunek nie taki.
Klimeu44 po części masz rację. Ale tylko po części. Generalizujesz i widać, że nie znasz regulaminów wszystkich spółek z grupy a zapewniam cię, że nie są one takie same.
Pewnie, że nie znam wszystkich regulaminów, ale to jest regulamin, który musi być uzgodniony przez pracodawcę ze związkami zawodowymi. Tak więc, jeżeli jest on w tej chwili niezgodny z ustawą o zfśs lub krzywdzący dla pracowników, to należałoby wymóc na związkach zmianę takiego regulaminu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum