Wysłany: 16-03-2015, 21:42 Rozkład jazdy 2015/2016
Myślę, że powolutku można rozpocząć w tym temacie dyskusję na temat przcieków, informacji prawdopodobnych nie fałszywych, nie robiąc z tego bałaganu w temacie. Miłej dyskusji. ; )
Na innym forum wynalazłem takie oto rewelacje:
*PKP IC ma zamiar przywrócić EC do Budapesztu
*pojawi się drugi EC do Pragi oraz EC do Ostravy(via Rybnik), jednocześnie pociągi do stolicy Czech pojadą przez Rybnik oraz Ostravę
*likwidacja Pobrzeża, w zamian w formie dawnego Ex Słupia pojedzie EIP.
EIC Górnik podobno zmieni kategorię na EIP, od 7.04 zaczyna się remont odcinka Katowice - Chorzów Batory, tory będą do listopada zmodernizowane, może i faktycznie EIP pojedzie do Gliwic. Podobne plany dotyczą trasy Katowice - Bielsko, jeśli do końca roku będzie skończona modernizacja to Klimczok i Ondraszek, być może pojadą jako EIP. Wszystko jest zależne od prac remontowych.
Z pociągami przez Wodzisław to prawda.
Przecież remont będzie już ukończony. Pojadą tamtędy EIC Warszawa - Praha (dwie pary) i EIC Warszawa - Ostrawa. Wszystkie pociągi od Chałupek z pominięciem Bohumina.
Tomek-Gliwice -Usunięty- Gość
Wysłany: 18-03-2015, 16:43
Modernizacja odcinka Gliwice-Chorzów Batory E-30 już woła o pomstę do nieba.... ograniczenia do 30 km/h na nasypie pomiędzy Rudą Śląską a Rudą Chebzie.... Nawet jak skończą Chorzów B.-Katowice to czasy przejazdu będą takie jak 10 lat temu.... To jest lifting a nie modernizacja. Prawdziwa modernizacja to by tam była po wymianie wszystkich nie najlepszych wiaduktów(np. Zabrze) i V max. 160 km/h... wtedy TLK-a i EIP śmiagałoby na tym odcinku GL-KTW 15min.... maks... a KŚ 22-23 w porywach... a dalej zima hula Ktw-Kraków E-30.... a jakby było też 160 km/h to można układac wahadła Gliwice-Kraków 1:10 min.......... ale to mrzonka przy obecnej polityce PLK-a i marnowaniu środków na modernizację... E-30 lezy i kwiczy głównie przez wąskie gardło Krk.-Ktw....
LoloPendolo -Usunięty- Gość
Wysłany: 18-03-2015, 17:00
Tomek-Gliwice, gdzie Ty masz 30tke, między Rudą, a Rudą Chebzie? Tam jest 40 km/h przez 100 metrów tylko z tego względu, że non stop "pali" się nasyp. I na dodatek tylko po "jedynce".
Cytat:
Modernizacja odcinka Gliwice-Chorzów Batory E-30 już woła o pomstę do nieba
Proszę Cię i błagam... Od Batorego cały czas masz stówkę, aż do wjazdu na GLC, nie licząc tylko tej czasówki o której pisałem i kilkaset metrów dalej 80-tkę, na ciasnym łuku w Rudzie. Bardzo przyjemnie się jedzie, a Ty piszesz, że się sypie i woła o pomstę do nieba...
EC do Pragi z pominięciem Zebrzydowic przez Rybnik?? to chyba jakiś news z 1 kwietnia nie wierzę. Uwierzę w grudniu jeśli coś takiego nastąpi..w dodatku jak z pominięciem Bohumina? z pominięciem węzłowej stacji jednej z największych na sieci CD z której rusza mnóstwo SC/EC/Ex/IC RJ/LE w głąb Czech?? to się kupy nie trzyma.
Wysłany: 18-03-2015, 21:55
Gliwice
Katowice 19.03.15
odj.ODJAZD18:50
przyj.PRZYJAZD19:25
0:35 czas przejazdu. KŚ.
Pozdrawiam i chyba nie rozumiesz że mój wpis ma wydźwięk czysto ironiczny o niewykorzystanym potencjale magistrali E-30 na odcinku Gliwice-Ktw.-Kraków- Rzeszów....
Farmazonem jest według ciebie aby na takim odcinku, przy tej gęstości zaludnienia pociągi miały V min. 140 km/h...?? To chyba żyjemy w innych epokach.
Drodzy przedmówcy! Piszmy na tamat. Dyskusja o obecnym rozkładzie jazdy jest tu nie namiejscu bo nie ten temat. Piście w temacie "Rozkład jazdy 2014/15". Tu z dużej litery napisałem "PRZECIEKI" żeby było to łaskawie widoczne dla forumowiczów. Nie na temat posty będę zgłaszać administracji. Trzymajmy się porządku i kultury w tym temacie. Rozumiecie?
LoloPendolo -Usunięty- Gość
Wysłany: 18-03-2015, 23:49
Tomek-Gliwice, to chyba mamy jakieś inne rozkłady jazdy. U mnie przyjazd jest 19.23 pomyliłem się o trzy minuty. Zrozum, że to 100 km/h jest rajem w porównaniu z innymi liniami na Śląsku o takim samym potencjale. Zakończmy.
dddbb -Usunięty- Gość
Wysłany: 19-03-2015, 16:21
Desiro2 napisał/a:
EC do Pragi z pominięciem Zebrzydowic przez Rybnik?? to chyba jakiś news z 1 kwietnia nie wierzę. Uwierzę w grudniu jeśli coś takiego nastąpi..w dodatku jak z pominięciem Bohumina? z pominięciem węzłowej stacji jednej z największych na sieci CD z której rusza mnóstwo SC/EC/Ex/IC RJ/LE w głąb Czech?? to się kupy nie trzyma.
Rybnik też mnie dziwi, w końcu tam w dużej części jednotor, więc powitamy pewnie liczne opóźnienia wtórne.
Bohumin dziwi mniej. Cóż z tego, że startują stamtąd pociągi, skoro większość z nich jedzie i tak do Pragi, a kolejna stacja to Ostrava, gdzie można się już przesiąść, jeżeli ktoś zmierza gdzieś indziej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum