Wysłany: 13-07-2015, 18:58 Dworzec w Szczytnie z niemiecką nazwą miasta
Po remoncie dworzec PKP w Szczytnie z niemiecką nazwą miasta.
Dworzec PKP w Szczytnie po remoncie zyskał nie tylko swój dawny kształt. Na jednej ze ścian pojawiła się też przedwojenna niemiecka nazwa Szczytna – Ortelsburg.
O sprawie poinformował na Facebooku poseł Prawa i Sprawiedliwości Arkadiusz Czartoryski.
"Jestem w szoku. Nawet jak na standardy państwa PO i PSL ten przykład niszczenia Państwa Polskiego mną wstrząsnął. W Szczytnie na Mazurach odrestaurowano dworzec PKP i zamiast nazwy miasta Szczytno pojawiło się przedwojenne Ortelsburg. Czy kolejnym krokiem władz będzie wprowadzenie mundurów Bahnschutz?" – napisał Czartoryski.
Aj waj, tam.
PełOwce jakie są, każdy czuje, widzi i wie, ale w jednym chyba mają rację: kiedy PIS-iory w panice, to Их Не Догонят.
Na wielu stacjach, na dworcach lub innych budynkach w sąsiedztwie torów, spod nieodnawianych resztek nazw polskich, wyzierają te stare, nieraz gotykiem pisane.
I co?
Nico - dziadek dawno zdążył zapomnieć, gdzie ten karabin "na okoliczność" zakopał.
Zamiast na każdym murze doszukiwać się znaków czekającego nas niechybnie zuruckblitzkriegu, może lepiej pokombinować nad uzyskaniem tak samo trwałych farb?
A jak już je wyprodukujemy, i jeszcze parę innych rzeczy, przy których "mesie" będą ersatzem, to ci wszyscy od Brauna będą nas błagać, żebyśmy im naszą trójpolówkę wprowadzili.
LoloPendolo -Usunięty- Gość
Wysłany: 13-07-2015, 23:35
Ja też nie widzę w tym żadnego problemu. Jak tak to każdemu przeszkadza, to od jutra niech przestanie jeździć niemieckimi samochodami. Są ważniejsze problemy do załatwienia i czepiania się PełO niż głupia "ODRESTAUROWANA" nazwa na dworcu. I nie mylić jej z nazwą informacyjną bo takową nie jest...
LoloPendolo, nie bądź ignorantem, bo wystawiasz sobie świadectwo pożytecznego idioty! Gdyby na elewacji dworca była swastyka to też cieszyłbyś się z jej renowacji przez idiotów z PKP? Jesteśmy Polską i nazwy miejscowości mają być po polsku a nie po niemiecku! Może z Wrocławia Gł. zróbmy Breslau Hbf? Lemingi PO będą zachwycone. Ot, taka skundlona mentalność.
_________________ Gdyby głupota umiała latać, LOT miałby poważnego konkurenta w postaci PKP.
LoloPendolo -Usunięty- Gość
Wysłany: 14-07-2015, 10:40
Ralny, bez obrażania od idiotów, dobrze? Trochę kultury. Odnośnie tej tablicy, przeciez ten napis jest pozostawiony jako relikt a nie informacja. Nie rozumiesz tego? Jakos wszedobylskie nazwy niemieckie na starych obiektach nikomu nie przeszkadzaja. Najlepiej wszystko zniszczyc i udawac ze nigdy nie istnialo (jak po wojnie). Myślę, że tak redakcja, jak i poseł są z opcji dostającej erekcji na widok polskich napisów na budynkach na wschód od Bugu, więc powinni łaskawie się przymknąć i nie epatować hipokryzją i zaściankowością.
A zdjęcie jest mało stronnicze. Zrobili zdjęcie jednej strony. Niech pokażą cały dworzec i polskie tablice.
Usunmy caly dworzec, bo tez jest pozostaloscia po Niemcach...
BTW. Możemy choć raz nie wspominać o polityce, bo mało mnie to interesuje. To jest forum kolejowe.
Na wyremontowanym dworcu w Legnicy nie ma żadnego napisu. Beton PKP SA tłumaczy to zabytkowym charakterem obiektu. Nie zdziwię się jednak gdy wzorem Szczytna na legnickim dworcu zamiast LEGNICA pojawi się LIEGNITZ pisane neogotykiem.
_________________ "Aby dowiedzieć się kto naprawdę tobą rządzi, sprawdź kogo nie wolno ci krytykować" - Voltaire.
Bardzo mi się ten napis podoba. I wydaje mi się, że nazwa "Ortelsburg" została lekko przemyta, nie jest na nowo pomalowana. Z tego co wiem, to przed niedawnym remontem dworca w Legnicy nigdzie nie było żadnego napisu Liegnitz. A gdyby był, to nie widziałbym problemu aby go pozostawić w myśl pamięci o kolejowej historii tego rejonu, który był budowany i rozwijany przez Niemców i to Niemcom zawdzięcza swój rozmach. To Polacy swoimi nieudolnymi rządami sieć kolejową i dworce doprowadzili do ruiny.
Niektórym ludziom, a zwłaszcza spod pewnego szyldu partyjnego, kompletnie odbija A ten portal ostatnio mocno skręcił w prawo... bardzo mocno.
_________________ Manipulacja w najczystszej postaci
voyager1231, przed remontem dworca w Szczytnie nie było żadnego niemieckiego napisu (Ortelsburg). Wystarczy obejrzeć zdjęcia znajdujące się w dokumentacji przetargowej. A nawet gdyby był, nie usprawiedliwia to głupoty PKP SA. Bardziej finezyjni byli Niemcy w czasie okupacji na terenie Generalnej Guberni, którzy na Dworcu Głównym w Warszawie obok nazwy niemieckiej (Warschau Hauptbahnhof) pozostawili nazwę polską. Tzw. "V kolumna" pluje Polakom w twarz na polskiej ziemi, a niektórzy z Was temu przyklaskują i oponentom insynuują prawicowe, pisowskie oszołomstwo. No to się do Niemiec wyprowadźcie i tam liżcie niemieckie tyłki!
wg.jpg
Plik ściągnięto 21 raz(y) 76.12 KB
_________________ "Kobiety kochają zwyciężonych, ale zdradzają ich ze zwycięzcami." - T. Williams
Co do Szczytna tak jak widać nazwa niemiecka jest z boku budynku dworca, żeby było ciekawiej ta sama firma odnawiała też dworzec w Kętrzynie zachowując napisy niemieckie.
LoloPendolo, na tym forum nie ma idiotów! Nie porównuj Warmii i Mazur do Śląska Cieszyńskiego, gdzie po czeskiej stronie mieszka wielu Polaków. Poczytaj sobie i nie trolluj:
"To nie jest ukłon w stronę polskich turystów licznie korzystających z czeskocieszyńskiego dworca. Czesko-polskie tablice, np. z nazwami ulic na Zaolziu, to nic nowego, odkąd Czesi 1 marca 2007 roku przestrzegają zapisów Europejskiej Karty o Ochronie Języków Regionalnych i Mniejszościowych. Rząd w Pradze zobowiązał się do postawienia dwujęzycznych tablic w miejscowościach, gdzie mniejszości przekraczają próg 10 procent ludności w danym regionie. Tablice na Zaolziu były obiektem lokalnych sporów i przedmiotem aktów wandalizmu."
Czy 10 proc. mieszkańców Szczytna to Niemcy?
_________________ ⚠ Bossowie związków zawodowych, zarządy i rady nadzorcze spółek PKP to partacze, nieudacznicy, ludzie niekompetentni! Jest to banda kretynów, idiotów i darmozjadów pierdzących w stołki, którym los PKP zwisa i powiewa!
Jako że to region w którym mieszkam powiem tylko że nie wiem czy 1% został od czasów wojny. Jak zapewne wszyscy wiedzą z historii większość Niemców została wysiedlona zaraz po wojnie rodowitych Warmiaków i Mazurów zmuszono do wyjazdu ponieważ też uznani zostali za Niemców. Tylko w Szczytnie po renowacji została stara nazwa, wspomniany przeze mnie Kętrzyn ma stare nazwy z podaniem kilometrów do Królewca, Prostek., podobnie napisy widać jeszcze na stacji w Starych Juchach. Dodam że rewitalizacja dworca w Kętrzynie jest bardzo udana w środku można obejrzeć mapy szlaków kolejowych Prusów Wschodnich.
Mnie właśnie najbardziej śmieszy robienie z tej całej, śmiesznej sytuacji ogólnonarodowej tragedii Komiczne wręcz
Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz!! Ojczyznę wolną racz nam zwrócić Panie!!
_________________ Manipulacja w najczystszej postaci
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum