dddbb Cieszyn moze i jest stacja graniczna ale miedzy cieszynem a czeskim cieszynem nie kursują obecnie żadne pociągi międzynarodowe czy przygraniczne. To przejscie graniczne jest niewykorzystywane obecnie przez pociągi pasażerskie.
Siemanko
Mam parę watpliwości co do biletu Czechy +, ale po kolei.
Wg. regulaminu PR obowiązuje od stacji granicznej między Polską a Czechami.
Ale jak to wygląda w kwestii Jakuszyc? Czy mając bilet kat. R na odc. Wrocław Gł- Jakuszyce mogę kupić w kasie PR bez problemu biletu Czechy +?
Jak wygląda kwestia w KŚ (Cieszyn,Chałupki), jak to najlepiej zrobić? RegioKarnet i do niego Czechy +?
Czy w przypadku braku możliwości jazdy przez Jakuszyce itd? lepiej zrobić patent na jakiś ogryzek do Międzylesia, bilet do Jakuszyc i do tego pierwszego biletu Czechy +?
Pytam bo regulamin PR wydaje się trochę niezaktualizowany, panie w PR i KD mówią, że można spokojnie jechac.
Generalnie jak wygląda kwestia Czechów + w przypadku KD i Kś. Nie chodzi mi jakieś oszczędności po polskiej stronie, ale sprawnę jazdę na sieciówce po czeskiej stronie.
. Bilety „Czechy+” i „Czechy+ max” są ważne do godziny 24:00 w dniu wskazanym
na bilecie:
a) w Polsce: w klasie 2 wszystkich pociągów, uruchamianych przez ”Przewozy
Regionalne” sp. z o.o. (PR), od/do stacji granicznej do/od punktu granicznego
na przejściach kolejowych w Republiką Czeską,
b) na wybranych odcinkach w Czechach: w klasie 2 wszystkich pociągów,
uruchamianych przez „České dráhy” a.s. (ČD) i „GW Train Regio” a.s. (GTWR).
Odcinki, na których obowiązują poszczególne bilety „Czechy+” i „Czechy+ max”
zawarte są w osobnym załączniku.
2. Rodzaje biletów i opłaty
2.1. Bilety „Czechy+” i „Czechy+ max” wydawane są łącznie lub do okazanego ważnego
biletu w komunikacji krajowej, tj.:
a) biletu jednorazowego wydanego na przejazd w określonej relacji, od dowolnej
stacji w Polsce do wybranej stacji granicznej w Polsce na kolejowym przejściu
granicznym pomiędzy Polską i Czechami,
b) biletu sieciowego imiennego (tygodniowego, miesięcznego, półrocznego
i rocznego), uprawniającego do przejazdów pociągami PR,
c) biletu REGIOkarnet albo miniREGIOkarnet (bilety sieciowe imienne, ważne
w ciągu trzech dni wybranych przez podróżnego, w ciągu dwóch kolejno
następujących po sobie miesięcy).
Bo wg. tego jeżeli KD honorują bilet jednorazowy, RK itd. to spokojnie mogę jechać. W przypadku Kś też można by na RK jechać i do niego dokupić Czechy +
Koleje Śląskie maja swoja ofertę przygotowana CD a są to bilety Silesia Weekend i Bilety Dobowe ważne w śląsko morawskim kraju najdalej do stacji Hranice Na Moravie,
_________________ bert
dddbb -Usunięty- Gość
Wysłany: 07-02-2016, 20:16
mateusz123, przede wszystkim warto, żebyś napisał gdzie i kiedy w Czechach chcesz jechać, łatwiej będzie "skroić" odpowiednią ofertę.
Czechy+ obowiązują tylko do połączeń obsługiwanych przez PR - a więc Międzylesie i (w weekendy) Głuchołazy. Jakuszyce obsługują KD, a Chałupki i Cieszyn KŚ - Czechy+ nie obowiązuje.
Generalnie chodzi mi o sieciówkę, akurat idealnie Czechy + idealnie pasuje, raczej w dni robocze a nie weekendy.
Międzylesie- wiadomo spoko
Jakuszyce- podobno można normalnie do biletu w taryfie R dokupić Czechy +
Głuchołazy- podobno opcja z biletem za 4 zł z Międzylesia, dojazd jakoś PKSem do Głuchołaz, i dalej do tego pierwszego biletu kupić Czechy +
Bohumin/Cieszyn- RegiuoKarnet plus przejściówka i dalej Czechy +
Generalnie to każdego RK i turystyka można Czechy +? Jak tak to problem się rozwiązał w sumie
Ja to tak rozumiem i widzę, na podstawie już chyba 10 opinii i konsultacji w kasach
dddbb -Usunięty- Gość
Wysłany: 07-02-2016, 20:30
Cytat:
Generalnie to każdego RK i turystyka można Czechy +?
Do regio Karnetu tak, do turystycznego nie. Jest turystyczny + Czechy, nie honorowany przez KŚ
Dobra, czyli widzę, że w każdym przypadku o który pytałem najlepiej po prostu kupić RegioKarnet i do niego Czechy +. Bo kombinacje z jakimiś biletami do Międzylesia, cudowanie to się mija z celem spokojnego wyjazdu na kółeczko kolejowe;]
edit: jakie ewentualnie inne opcje polecacie żeby w miarę tanio pojeździć z dojazdem z Wrocławia na kółeczko do Czech- jedno dwudniowe?
Przeglądnąłem oferty CD i polskie, ale co opinia praktyka to jednak opinia praktyka
dddbb -Usunięty- Gość
Wysłany: 07-02-2016, 20:38
Jak pisałem - zależy skąd, dokąd, na ile jedziesz. To już musisz wyliczyć sam.
Dobrze, że RK jest na większość spółek regionalnych i przy okazji łapie się na Czechy +, 44 zł za cały dzień jeżdżenia to odpowiednia kwota;]
Troszkę brakuje opcji dojazdu z Wrocławia, ale jeszcze zostały Głuchołazy;]
[ Dodano: 08-02-2016, 06:42 ] dddbb,
A jak zrobić patent w przypadku Głuchołaz w tygodniu?
Dojadę sobie PKSem, spoko, nie ma problemu, ale jak pobrać Czechy +? Do jakiego biletu? Myślałem, o bilecie na dzień roboczy kiedy bym jechał rel. do Głuchołaz i do tego Czechy +. Pytanie czy nie będzie problemu pobrać biletu na pociąg który teoretycznie w 1-5 nie jeździ
Do Głuchołaz nikt nie powinien sprzedać biletu jeżeli w danym dniu nie jedzie żaden pociąg .W tym przypadku można bilet na krótkim odcinku do Międzylesia. Znajomość przez konduktorów biletów Czechy + jest mała. W mojej ostatniej podróży w10 pociągach tylko jeden zdecydował się go skasować.
Dobra, czyli krótko rzecz biorąc
DO jednorazowego - albo faktycznie przejechać przez Międzylesie, albo wziąć jakiś ogonek i przejechać innym przejściem.
Ale chyba najbardziej praktycznie jest po prostu kupić RegioKarnet i mieć spokój ;d
BTW, kasa i infolinia KD potwierdziła mi, że można kupić do bilety na odc. do Jakuszyc bilety Czechy +
Tak czy inaczej wielkie dzięki za pomoc, czas na CD, wjazd przez Międzylesie, powrót przez Cieszyn
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum