Się może będziecie śmiać, ale uważam, że z czasem trzeba będzie w rozkładzie oznaczać specjalnie gwarancję pociągu z otwieranymi oknami, jak teraz oznacza się szynobus, klimatyzację czy przewóz rowerów.
dddbb, nie sądzę, choć wiem że to jest wysoko na liście życzeń każdego szanującego się mikola Tak jak nie ma oznaczeń, że w pociągu są toalety (bo zawsze są), tak kiedyś nie będzie oznaczeń, że jest klimatyzacja. Otwierane okna odchodzą w przeszłość i zostaną tylko w pociągach "retro".
dddbb -Usunięty- Gość
Wysłany: 05-10-2015, 20:29
"Mikolstwo" to jedno, ale są osoby, które po prostu źle się czują w pomieszczeniach czy pojazdach klimatyzowanych, dla nich także mogłoby to być pomocne. Świat niestety (w tym wypadku) idzie do przodu i z czasem pewnie będzie jak piszesz, czyli pociągi z otwieranymi oknami w tym EN57 będą tylko jeździć jako retro. Ale póki co warto o tym pomyśleć
Cytat:
Tak jak nie ma oznaczeń, że w pociągu są toalety (bo zawsze są
Taka ciekawostka... Według rozkładu jazdy obowiązującego od 17 października wraca połączenie z Gliwic do Rybnika a nawet do Raciborza. Wprawdzie przez Katowice, ale miło na stacji w Leszczynach widzieć źe Gliwice wróciły na rozkład. Niestety powrotnego pociągu z Raciborza do Gliwic przez Katowice już nie zaplanowano.
[ Dodano: 20-02-2016, 23:29 ]
Trasa jest już przejezdna od 12 grudnia. Patrząc od początku linii, do Knurowa obowiązuje prędkość 30km/h a dalej szlakowa wynosi 70km/h
Wszystko wskazuje na to, że już od grudnia będzie można dojechać z Knurowa do Wisły pociągiem osobowym.
Koleje Śląskie planują uruchomienie weekendowego pociągu Gliwice-Knurów-Leszczyny-Rybnik-Żory-Strumień-Wisła. Trzymam kciuki i kibicuję temu połączeniu.
A to ten pociąg nie ma przypadkiem jechac przez Katowice? Ja slyszalam ze Kobylanka (Gliwice-Wisła) ma jechac przez Zabrze Katowice Rybnik Strumień Chybie
ambrosia, Niestety Twój informator wprowadził Ciebie w błąd. Będą dwa pociągi z Gliwic do Wisły.
Jeden trasą jak obecnie, a Kubalonka przez Knurów, Rybnik, Żory, Chybie.
No to juz nie wiem hehe. Oczywiscie nie mówię ze moi informatorzy maja 100% racji jednak są to pracownicy kolei śląskich i od nich mam informację ze pociąg Równica (Gliwice-Wisła) pojedzie normalną trasą przez Katowice Tychy Skoczów, natomiast pociąg Kubalonka (Gliwice-Wisła) trasą Katowice Rybnik Strumień Chybie
lecz Gliwice - Knurów - Rybnik - Żory - Strumień - Chybie - Skoczów - Goleszów - Ustroń - Wisła z pominięciem Zabrza, Katowic, Tychów i Pszczyny.
Swoją drogą skoro z Gliwic będzie "Kubalonka", to "Równica" zamiast z Gliwic mogłaby jeździć z północy regionu startując nawet z Lublińca.
@ambrosia koledzy mają racje, Kubalonka pojedzie przez Knurów a nie przez Katowice, ciekawe czy z czasem KŚ uruchomią więcej składów pomiędzy Gliwicami i Rybnikiem.
@sympatyk bardzo dobry pomysł z tą Równicą z Lublińca, do tego lata temu kursowała bezpośrednia osobówka relacji Lubliniec - Wisła Głębce
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum