Czyżby szynobus zdefektowal????
Jak tam dzisiaj sytuacja sie przedstawia???
Jeżeli nic się do jutra nie zmieni to powiadomię gazetę Dzierzoniowska,Wrocławską orza Wyborczą.
Bo do Urzędu chyba już nie ma co pisać szkoda czasu bowiem nie odpisali mi już chyba na 20 wiadomości e-mail.Szkoa tylko czasu i nerwow
Atakże można sciągnąć telewizję jak PKP traktuje ludzi robi wogóle z nas głupków.Człowiek nie wie czy pojedzie pociagiem czy autobusem i zaś musi czekać do godziny na dworcach!!!!!
[ Dodano: 05-06-2008, 19:54 ]
Dzisiejszy kurs do Legnicy o 16.35 był obslugiwany normalnie przez szynobus,tak więc nie wiem czego była przyczyna wczorajszego kursu KKA
Opóźniony 5 minut do Legnicy ze St.DZIERŻONIÓW ŚL. (16.35).JPG
Wracają poprzednie lata, bowiem zaś na tej lini PKP robi z podróznych wariatów ponieważ co drugi dzień kursuja na przemian, albo KKA lub szynobus. Co się z nimi dzieje-przecież niby są bezawaryjne. Po co te nowe szynobusy które nie wyjechały jeszcze w trase od nowosci?? Widać ze już nic sie nie zmieni na lepsze chyba że PKP "oddali się od nas" RAZ NA ZAWSZE!! Szkoda gadac.
Mógłby ktoś napisać na jakich pociągach na Legnica - Kamieniec jeżdżą obecnie składy wagonowe?, na których szynobusy? i na których najczęśćiej można spotkać KKA?.
Mówisz i masz
Poranny kurs z Kamieńca Zbk. 6.25 do Jaworzyny Śl i z powrotem (8.49) tylko w dni robocze SKŁAD WAGONOWY
Reszta kursów to Autobus Szynowy (najczęściej SA134-003,SA134-004,SA134-007)
Jeśli zaś chodzi o kursy zastępcze to bywają w kier.Legnicy z Kamieńca o godz.8.11 i 16.03 natomiast z Legnicy do Kamieńca o 5.27 i 13.21.
Pozdro
Wczoraj kursował planowy szynobus
[ Dodano: 21-06-2008, 18:15 ]
Na początku tygodnia pisałem do Urzędu M. z zapytaniem jak się będzie przedstawiać rozkład na DolnymŚląsku i przede wszystkim na podsudeckiej oraz dzialania KD I czy przywrócą nam ŚNIEŻKĘ.
Poniżej przedstawiam odpowiedź od UMWD.
Dzien dobry.
Pragne poinformowac, ze w chwili obecnej nie ma jeszcze przeslanek do
przedstawiania rj 2009 chocby w zarysie. Samorzad Wojewodztwa planuje
przeznaczyc 42 mln na regionalne przewozy kolejowe, natomiast ze strony PKP
Przewozy Regionalne 'zapotrzebowanie' na dofinansowanie jest znacznie
wyzsze. W zwiazku z tym tocza sie negocjacje, ktorych szczegolow - co
oczywiste - nie ujawniamy.
Z powazaniem
Wojciech Kurzyjamski
Glowny Specjalista
Urzad Marszalkowski Wojewodztwa Dolnoslaskiego
Wydzial Transportu
Wroclaw, ul. Chelmonskiego 12
mail: wojciech.kurzyjamski@umwd.pl
Oj, Panie Wojciechu, chyba nie będą to łatwe negocjacje "z nożem na gardle" podkładanym przez Pana kolegów z PR.
Swoją drogą: DLACZEGO nie ujawniacie? Np. wysokości zaproponowanej dopłaty na rj. 2009? Przecież to INFORMACJA PUBLICZNA jest (wedle ustawy każdy obywatel ma do niej dostęp, jeśli jej zażąda). Przecież to PUBLICZNE PIENIĄDZE są.
Ktoś się boi ujawnić kosmicznych żądań PKP PR? Bo jakby się np. media dowiedziały, jakie to są żądania to powstałby niezły dym, hmmm???
UM powinien podawać informacje ile dopłaca PR, o jakie pieniądze toczy się stawka na poszczególne linie itd. Była by to z pewnością zachęta dla prywatnych przewoźników.
[ Dodano: 21-06-2008, 23:36 ]
Mógłby ktoś rzucić okiem jutro na ta linię jakie składy jeżdżą? ciekawe czy puszczają wagonowe a szynobusy stoją czy zamiast wagonów szynobusy.
Samorzad Wojewodztwa planuje przeznaczyc 42 mln na regionalne przewozy kolejowe, natomiast ze strony PKP Przewozy Regionalne 'zapotrzebowanie' na dofinansowanie jest znacznie wyzsze. W zwiazku z tym tocza sie negocjacje, ktorych szczegolow - co oczywiste - nie ujawniamy.
To czego nie chce ujawnić W. Kurzyjamski z UM ujawnię ja. Moje wiewiórki z centrali PKP PR doniosły mi, że beton PKP PR zażądał od samorządu Dolnego Śląska, trzymajcie się krzeseł, prawie 100 milionów zł, a więc dwukrotnie więcej niż wynoszą dotacje w tym roku i dotyczy to całego kraju. Szczegóły będę znała jutro.
Ten oczywisty szantaż PKP PR to nic innego jak próba wymuszenia na samorządach zgody na usamorządowienie PR. Jak wiadomo, samorządy przejrzały na oczy, więc zdeterminowany rząd RP oraz beton PKP S.A. w porozumieniu z betonem PKP PR postanowili postawić UM-y pod ścianą, żądając absurdalnie zawyżonych dotacji do pociągów regionalnych, aby samorządy spokorniały.
Gurdol1 napisał/a:
Ktoś się boi ujawnić kosmicznych żądań PKP PR?
Jeśli chodzi Robert o twoje malutkie woj. opolskie to beton PKP PR zażąda 40 milionów zł dotacji. Szykuje się niezła afera!
To naprawdę ładna suma,jeżeli UM nie da tych pieniędzy to pozbędziemy sie nietety dużo połączeń regionalnych,bowiem sam beton nie będzie chcial utrzymać części kursów.
Aż strach pomyśleć co nas czeka w nowy rozkładzie
P.S.
A wy nie macie żadnych info co do nowego rozkładu??
Mamy , np. Wawel przez Bolesławiec, ale to dopiero przymiarka. No wcale sie nie dziwie, że PR żądają 100 mln zł dopłat, przecież wg PKP koszty trakcji elektrycznej wzrosły dwukrotnie, a spalinowej pięciokrotnie. Tak tak, tam koszty zawsze rosną i są dobrym wytłumaczeniem na wyłudzanie pieniędzy. Oby plan przejęcia przewozów międzywojewódzkich spalił na panewce.
_________________ Nie chce PeKaPe ....... ? To pojedzieDeBe
Nie w lutym, tylko od nowego rozkładu jazdy. Jeszcze zobaczymy, jak sie sprawy potoczą, bo mówię - to dopiero przymiarka. Ale ciekawy będzie też Ślązak.
_________________ Nie chce PeKaPe ....... ? To pojedzieDeBe
przecież wg PKP koszty trakcji elektrycznej wzrosły dwukrotnie
Wiem - ironizujesz. Fakt że u mnie energia podskoczyła w sposób wredny, bo ok. 20%. I wobec ogólnej recesji (dodam: światowej) może i byłoby to do bolesnego przełnięcia, ale PODWYŻKA o 100% już nie jest.
Jak poinformowała Krycha, należałoby o tym w najbliższym czasie poinformować media oraz wysłać do UM-ów ostre protesty. Utajnianie "propozycji" dofinansowania z pieniędzy publicznych być może komuś służy, ale na pewno nie pasażerom, którym PR może posiekać pociągi, bo w tym jest znakomity.
Nic bardziej mi się nie marzy, jak MASOWE przetargi po MASOWEJ zadymie.
Jak wiemy Pekap pod tym względem jest - niestety - NIEREFORMOWALNY. I bezczelny. Jak zwykle. Jeśli ktoś się łudził, że będzie inaczej (bo ja na pewno nie), to niech sobie uświadomi, że połowa pociągów może pójść pod nóż. We wszystkich województwach.
Arriva PCC - szykuj się! Inni przewoźnicy też! Trzeba wreszcie wykurzyć szantażystów (dodam: wrednych) nie tylko w Kuj - Pomie, gdzie dokonało się i jest coraz fajniej.
Jeszcze by się przydał - och jak bardzo - prywatny przewoźnik z taborem elektrycznym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum