Nieprawda: https://sjp.pwn.pl/szukaj/incydent.html
Zresztą, chyba nie chcesz sugerować, że tytuł wątku, nadany wszak przez jedną z moderatorek, ma cechy pleonazmu.
Konsekwentnie trzeba by uznać za niebezpieczną każdą sytuację, w której semafor sbl pokazuje sygnał stój, chociaż kolejny(e) odstęp(y) jest(są) wolny(e).
_________________ Szacunek się zdobywa, a nie wymusza.
Sergio Ramos, kapitan Realu Madryt
Zwróć uwagę, że ta część wątku dotyczy tak zwanego incydentu w ruchu kolejowym. Te zaś stanowią nieco "węższą" kategorię ogółu incydentów i stanowią niebezpieczeństwo z definicji.
Incydentów na torach także. To tak w kwestii pleonazmów, moderatorek i innych alergii.
(...)Do zdarzenia doszło w niedzielę, 20 października w miejscowości Góra Włodowska (gmina Włodowice, powiat zawierciański). Około godziny 13:30 maszynista pociągu Intercity ,,Silesia" relacji Bohumin Vrbice - Warszawa Wschodnia pominął semafor wyjazdowy wskazujący sygnał ,,Stój" i w efekcie skład wjechał na niewłaściwy tor. W tym samym czasie przez stację miał przejeżdżać inny pociąg PKP Intercity, relacji Bielsko-Biała Główna - Gdynia Główna. (...)
Źródło: , wyłuszczenie moje.
Dziwne, że nikt nie zamieścił tej informacji w tym wątku (specjalnie tydzień czekałem), wszak cytaty z portali stanowią na moje oko ok. 90% codziennej porcji postów wysyłanych na forum. Ale najwyraźniej niebezpieczny incydent jest wtedy, gdy pociąg wyjedzie na nieodpowiedni tor bez zagrożenia bezpieczeństwa.
_________________ Szacunek się zdobywa, a nie wymusza.
Sergio Ramos, kapitan Realu Madryt
Do bardzo niebezpiecznej sytuacji doszło rano na stacji Ziębice. Pociąg PKP Intercity został skierowany na tor, na którym stał pociąg techniczny. Od czołowego zderzenia brakowało 15 metrów. Wcześniej doszło zderzenie lokomotywy z pociągiem towarowym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum