Nieprawda: https://sjp.pwn.pl/szukaj/incydent.html
Zresztą, chyba nie chcesz sugerować, że tytuł wątku, nadany wszak przez jedną z moderatorek, ma cechy pleonazmu.
Konsekwentnie trzeba by uznać za niebezpieczną każdą sytuację, w której semafor sbl pokazuje sygnał stój, chociaż kolejny(e) odstęp(y) jest(są) wolny(e).
_________________ Szacunek się zdobywa, a nie wymusza.
Sergio Ramos, kapitan Realu Madryt
Zwróć uwagę, że ta część wątku dotyczy tak zwanego incydentu w ruchu kolejowym. Te zaś stanowią nieco "węższą" kategorię ogółu incydentów i stanowią niebezpieczeństwo z definicji.
Incydentów na torach także. To tak w kwestii pleonazmów, moderatorek i innych alergii.
(...)Do zdarzenia doszło w niedzielę, 20 października w miejscowości Góra Włodowska (gmina Włodowice, powiat zawierciański). Około godziny 13:30 maszynista pociągu Intercity ,,Silesia" relacji Bohumin Vrbice - Warszawa Wschodnia pominął semafor wyjazdowy wskazujący sygnał ,,Stój" i w efekcie skład wjechał na niewłaściwy tor. W tym samym czasie przez stację miał przejeżdżać inny pociąg PKP Intercity, relacji Bielsko-Biała Główna - Gdynia Główna. (...)
Źródło: , wyłuszczenie moje.
Dziwne, że nikt nie zamieścił tej informacji w tym wątku (specjalnie tydzień czekałem), wszak cytaty z portali stanowią na moje oko ok. 90% codziennej porcji postów wysyłanych na forum. Ale najwyraźniej niebezpieczny incydent jest wtedy, gdy pociąg wyjedzie na nieodpowiedni tor bez zagrożenia bezpieczeństwa.
_________________ Szacunek się zdobywa, a nie wymusza.
Sergio Ramos, kapitan Realu Madryt
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum