Kolejne zmiany na Portalu Pasażera, od połowy czerwca Żeromski już nie przez Iławę, Ostródę, tylko przez Nidzicę, Olsztynek. Czyli tak jak rok temu z Sienkiewiczem. Zamiast tego Warmia rano z Warszawy do Olsztyna, wieczorem z Olsztyna do Krakowa. Wraca to, co było do połowy grudnia.
_________________ Tu stacja Katowice (...), proszę zachować ostrożność przy wjeździe pociągu w peron.
Od połowy czerwca PKP Intercity uruchomi dodatkowe połączenia z Krakowa do Hrubieszowa i Lublina. To odpowiedź Ministerstwa na społeczne oczekiwania, szczególnie mieszkańców Stalowej Woli, którzy wraz z nowym rozkładem jazdy 2024/25 stracili jedno z dwóch bezpośrednich połączeń do stolicy Małopolski.
Kujawsko-pomorskie Polregio od czerwca uruchomi nowa pare polaczen Torun Glowny - Jablonowo Pomorskie, ktora pozwoli zmniejszyc liczbe nocowanych w Jablonowie skladow z 3 do 2 (i 1 warminsko-mazurski). Odjazd z Torunia po 5, z Jablonowa po 21.
_________________ Tu stacja Katowice (...), proszę zachować ostrożność przy wjeździe pociągu w peron.
Pod koniec roku pociągi mają pojechać po zmodernizowanej trasie Ełk – Korsze. Inwestycja obejmująca m. in. elektryfikację odcinka jest mocno opóźniona. W okresie wakacyjnym do Giżycka będzie można dotrzeć koleją od strony Ełku.
Fajnie że w takich artykułach otwarciu szlaku poświęcają tylko 2 zdania, w tym żadnego słowa o planowanej ofercie na tym odcinku. Prawdopodobnie ten szlak nie będzie pierwotnie obsługiwany przez warmińsko mazurskie bo EZT inaczej nie dojadą niż przez Warszawę. Ciekawi mnie też oferta IC. Ciekawe czy uruchomią jakiś pociąg z Warszawy przez Białystok i Ełk do Giżycka, czy może wydłużą Słowackiego czy nic
Przez pol roku beda szynobusy Elk - Gizycko, potem ezt Olsztyn - Elk. Rozklad jak zawsze 4 pary Olsztyn - Elk, 1 para Korsze - Elk. Portal pasazera na razie pokazuje ZKA do grudnia.
Ja to bardziej jestem ciekaw czy po powrocie IC-ków na trasę przez Giżycko zmieni się coś na trasie przez Pisz. Znając warmińsko-mazurskie to pozostaną nędzne 3 pary regio i absurdalne dziury w rozkładzie. Obecnie RYBAK w stronę Olsztyna bardzo się przyjął, bo jedzie w godzinach, w których zawsze brakowało osobówki. Dużo osób jeździ nim z Białej Piskiej i Pisza do Olsztyna.
Możliwe że Biebrza pozostanie bo ona jest obsługiwana lokomotywą spalinową od Siedlec to by pasowało gdyby została. Na Giżycko to pewnie zostaną wysłane pociągi ze Szczecina i z Warszawy. Rybak natomiast jako że jest określany wraz z KKA do Giżycka to na pewno po otwarciu szlaku wróci na nominalną trasę. To samo Mamry i prawdopodobnie Warmia
Możliwe że Biebrza pozostanie bo ona jest obsługiwana lokomotywą spalinową od Siedlec to by pasowało gdyby została.
Trochę to dziwne, skoro i tak musi zmieniać kierunek w Białymstoku i Ełku.
Ale czy Biebrza nie ma docelowo być obsługiwana przez dwutrakcyjne lokomotywy?
_________________ Szacunek się zdobywa, a nie wymusza.
Sergio Ramos, kapitan Realu Madryt
Możliwe że Biebrza pozostanie bo ona jest obsługiwana lokomotywą spalinową od Siedlec to by pasowało gdyby została.
Trochę to dziwne, skoro i tak musi zmieniać kierunek w Białymstoku i Ełku.
Ale czy Biebrza nie ma docelowo być obsługiwana przez dwutrakcyjne lokomotywy?
Najpierw IC musi mieć dwutrakcyjne lokomotywy, a mi się wydaje że ich wcale nie ma. W sumie może również się z tym pociągiem tak okazać że zostanie skrócony do Białegostoku między Białymstokiem a Ełkiem będą kursowały pociągi z Olsztyna, pewnie Mamry, Warmia i Rybak.
Niegocin to fajnie gdyby chociaż do Giżycka śmigał chociaż pewnie za późno przyjeżdża do Olsztyna i nie zostanie wydłużony, zwłaszcza jakby miał Rybak kursować.
Tak patrząc na rozkład jazdy to pewnie pojadą 4 pociągi 8:30 Warmia 12:30, 16:30 albo Ukiel albo Sienkiewicz i 20:30 możliwe że Niegocin albo Bryza. I wtedy można by było jeszcze wpasować 10:30 Biebrza przez Pisz i 18:30 Rybak przez Pisz. Jeszcze 14:30 Żeromski przez Mrągowo ale to bardziej rozkładowy koncert marzeń a nie przewidywane pociągi
Ja myślę, że pod pretekstem braków w taborze spalinowym nic nie pojedzie przez Szczytno, Pisz, szczególnie, że trasy tej nie ma w HRJ.
Myślę, że w stronę Ełku zostanie wydłużony któryś z: Niegocin, Bryza albo Kormoran z Olsztyna ok. 20, z powrotem rano koło 7 w Olsztynie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum