Na tym bilecie możesz jeżdzić do woli w godzinach, w których wskazałeś, w pociagach DB w Branderburgii oprócz ICE czyli w metrze, s-Bahn, komunikacji miejskiej.
Najlepiej jak wejdziesz na stronę DB bahn.de i tam sprawdz połaczenia bo ja oststnio "naciąłem" się na nieprawidłowy rozkład jazdy w sitkolu na tej trasie.
BBT jest ważny od 9, ale w przypadku połączeń Szczecin - Berlin jest on ważny od wczesnych godzin rannych. Sam wyjeżdżałem pierwszym pociągiem do Angermunde z przesiadką, w Berlinie byłem o 7 i przez dwie godziny przemieszczałem się pieszo.
A ICE to sa tylko te superszybkie pociągi. IC to co innego.
W weekendy to słyszałem ale o tym, że można na Brandenburg-Berlin-Ticket (BBT) poruszać się w dni tygodnia przed 9.00 z przesiadkami ze Szczecina to nie, na pewno tak jest?
Kolega dzwonił na informacje i mu powiedzieli, że nie można, ponieważ bilet jest ważny od 9.00.
Później dzwonił na inny numer do informacji i powiedziano, że ogólnie nie można z wyjątkiem połączeń bezpośrednich czyli te połączenie Szczecin - Berlin po godzinie 6.00.
I tak w sumie każdy mówi co innego, a jak jest naprawdę?
Ja wyjeżdzałem na BBT ze Szczecina w sobotę o 6.11 i bilet był ważny do 03.00 w niedzielę. Nie ma znaczenia czy jest to połączenie bezposrednie czy z przesiadką.
Nieco bliżej modernizacji połączenia Szczecin – Berlin.
Rezolucję w sprawie przyspieszenia prac nad modernizacją połączenia kolejowego Szczecin - Berlin podpisali we wtorek przedstawiciele Szczecińskiego Obszaru Metropolitalnego (SOM) i Samorządowego Forum Sąsiedzkiego Berlin – Brandenburgia.
Jak podaje „Gazeta Wyborcza”, do podpisania rezolucji doszło na Forum Metropolitalnym Szczecin – Berlin, które odbyło się na Uniwersytecie Szczecińskim. Wzięło w nim udział około 160 osób, m.in. reprezentanci samorządów i eksperci obu stron. To pierwsze spotkanie przedstawicieli SOM i Forum Berlin – Brandenburgia. Inicjatywa wyszła od Berlina.
Przewodniczący obu obszarów metropolitalnych (Piotr Krzystek oraz Jens-Holger Kirchner) podpisali rezolucję w sprawie przyspieszenia prac nad modernizacją połączenia kolejowego Szczecin-Berlin. „GW” przypomina, że w 2012 r. została podpisana polsko-niemiecka umowa „o współpracy przy rozwoju połączenia kolejowego Szczecin – Berlin”. Przewiduje ona m.in. elektryfikację na odcinku pomiędzy stacjami Passow i Szczecin Gumieńce, ale w odległej perspektywie, bo do 2020 roku. Wtorkowa rezolucja ma przyspieszyć prace. Rezolucja skierowana została do odpowiednich ministerstw w Polsce i w Niemczech.
Niemcy wybudują drugi tor na odcinku z Berlina do Szczecina. Są pieniądze i konkretny harmonogram
W 2021 r. ruszy rozbudowa linii kolejowej między Angermünde a granicą z Polską. Kluczowa będzie elektryfikacja linii i dobudowanie drugiego toru na newralgicznym, 30-kilometrowym odcinku przed granicą. W efekcie, w 2026 r., pociągi mają pokonywać odcinek Berlin – Szczecin w 1,5 godziny, będzie też możliwość zwiększenia częstotliwości ich kursowania.
PLK szykują lepsze podróże koleją na linii Szczecin Główny – granica polsko-niemiecka
Skrócenie czasu podróży, lepszy dostęp do pociągów, sprawniejszy przewóz towarów, większe bezpieczeństwo, nowoczesne i wygodne perony – to przewidywane efekty prac planowanych na liniach kolejowych między Szczecinem Głównym a granicą państwa. PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. wybrały wykonawcę dokumentacji projektowej.
Więcej pociągów transgranicznych dzięki umowie ramowej Polregio z DB Regio.
Polregio i DB Regio AG Region Nordost podpisały nową umowę ramową, która reguluje współpracę pomiędzy obiema spółkami w zakresie przewozów transgranicznych. Obecnie Polregio uruchamia codziennie ponad 35 par pociągów pomiędzy Polską a Niemcami. Tylko w relacji Szczecin – Berlin, po zakończeniu modernizacji trasy kolejowej, liczba pociągów wzrośnie do 50.
Niemieckie gminy chcą pociągów Szczecin – Berlin co godzinę
Na razie pociągi między Szczecinem a Berlinem zastępowane są komunikacją zastępczą. Tak będzie zapewne przynajmniej do końca 2026 roku. Ale trwają już dyskusje o rozkładzie jazdy dla pociągów Berlin – Szczecin, które mają ruszyć po gruntownej modernizacji linii.
Nawet 22 pary pociągów mają połączyć Szczecin z Berlinem w perspektywie 2030 roku. Aby było to możliwe, konieczne jest jednak zakończenie modernizacji trasy, która po polskiej stronie wciąż jest na etapie… opóźnionego projektowania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum