Lepszy rozkład jazdy na trasie Legnica – Kamieniec Ząbkowicki
Poprawa parametrów technicznych Magistrali Podsudeckiej pozwala na ułożenie atrakcyjniejszego rozkładu jazdy. Pierwsze zmiany podróżni mają odczuć już w grudniu, gdy kolejne kursy będą rozłożone równomierniej w ciągu dnia. Kolejne udogodnienia pojawią się do 2027 r.
Co do Szklarskiej Poręby. Znamy tą trasę bardzo dobrze i wiemy, że ma ona charakter mocno turystyczny. O ile linia do Karpacza jest konkurencyjna względem samochodów i autobusów PKS o tyle tutaj jest problem. Często jest tak, że na odcinku Jelenia Góra- Szklarska nawet w ciągu dnia poza weekendami pociągi jeżdżą mocno pustawe i pchanie jeszcze czegoś dodatkowego od Jeleniej w stronę Szklarskiej nie ma żadnego wytłumaczenia.
Co do sezonowości tej linii oczywiście masz rację. Usprawiedliwiasz beton KD, ale jak wytłumaczysz fakt, że pociągi IC też jeżdżą puste, a mimo to całorocznych połączeń dalekobieżnych do/z Szklarskiej Poręby sukcesywnie przybywa? Parę dni temu media donosiły, że w pociągu IC „Karkonosze” do Szklarskiej Poręby było aż... 10 pasażerów.
Pociągi KD nie jeździłyby puste, gdyby rozkład jazdy był dostosowany do potrzeb lokalsów. Jeśli np. ktoś mieszka w Szklarskie Porębie a pracuje w Jeleniej Górze (albo odwrotnie) to nie kupi biletu miesięcznego na pociąg, skoro po pracy nie będzie miał czym wrócić. Ktoś taki pojedzie swoim autem. Ludzie pracują w różnych godzinach, często mają nienormowany czas pracy, a rozkład jazdy układają biurwy pracujące od 7:00 do 15:00, które myślą, że wszyscy tak pracują. I rozkład jazdy tworzą pod siebie.
Światowid napisał/a:
Na początku przyszłego roku 2026 utworzymy wykaz poprawek do wprowadzenia na poszczególnych liniach do UMWD. Pozbieramy wszystkie opinie i skargi i wyślemy do władz województwa.
Sprawa jest na CITO. Moje postulaty znasz, są od lat kolportowane na forum. Wystarczy skopiować i wysłać do UMWD i KD. Najważniejsze to kwestia ostatnich połączeń w dobie z Wrocławia. Ja tego nie zrobię, bo mnie oleją, beton KD mnie nienawidzi i na Zgorzelec reagują alergicznie. KODLK ma dużo większą siłę rażenia.
Miłego dnia!
_________________ ⚠ Bossowie związków zawodowych, zarządy i rady nadzorcze spółek PKP to partacze, nieudacznicy, ludzie niekompetentni! Jest to banda kretynów, idiotów i darmozjadów pierdzących w stołki, którym los PKP zwisa i powiewa!
Jeśli np. ktoś mieszka w Szklarskie Porębie a pracuje w Jeleniej Górze (albo odwrotnie) to nie kupi biletu miesięcznego na pociąg, skoro po pracy nie będzie miał czym wrócić. Ktoś taki pojedzie swoim autem.
Ostatni pociąg z Jeleniej Góry do Szklarskiej jest po 19 (to ten co wyjeżdża z Wrocławia o 17). Jest co całkiem sensowna pora bo późniejszy pociąg jakby miał jechać pusty na 5 członów to jest bez sensu. To już lepiej te 3 samochody więcej na drodze.
Wieczorem dla miejscowych jeszcze jeździ PKS.
Wielokrotnie powtarzałem że nie jestem zwolennikiem pchania codziennych IC do Szklarskiej i jakichkolwiek IC do Karpacza. To Jelenia Góra jest centrum regionu a o położeniu węzła kolejowego, który stanowi świetną bazę wypadową dla połączeń zasilających pośrednio Zgorzejecką czy Podsudecką to nie będę się już powtarzał.Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Zamiast płacić PLK za dłuzszy postój wagonów w Jeleniej pociąg jedzie do Szklarskiej i tam stoi krócej. Nie jestem za tym rozwiązaniem u ważam że jest to publiczne wywalanie pieniędzy w błoto. W ostatnim piśmie do Ministerstwa poruszyłem ten temat i zasugerowałem że za te pieniądze ważniejsze jest uruchomienie połaczeń do Szczecina, które poprzez zatrzymanie w Węglińcu byłoby świetną alternatywą podróży w stronę północną również dla mieszkańców Zgorzelca i Bolesławca nie mówiąc o aglomeracji Żarsko- Żagańskiej. Pociągi IC do Karpacza to również parodia.
Co do KD . Kilka osób z mojej grupy pracuje w Szklarskiej i widzi jak to wygląda. Problem jest bardziej złożony. Położenie dworca jest bardzo nieatrakcyjne ( wysoko i daleko). Dla turystów to żaden problem ale pracownik czy mieszkaniec nie będzie codziennie pokonywał takiej trasy gdzie dużo bliżej ma autobus. Mieszkańcy i pracownicy nawet w ciągu dnia z pociągów tu mało korzystają.
Na marginesie. Ministerstwo odpisało nam na propozycje dotyczące połączeń Zgorzelca od rj 26/27. Przyjżą się temu i przeanalizują sprawę.
Światowid, nie znam waszych lokalnych uwarunkowań, jednak uważam, że ostatni pociąg z Wrocławia do Szklarskiej Poręby jest zbyt wcześnie.
Co do połączenia dalekobieżnego na trasie Jelenia Góra - Szczecin nie wiem czy jest na to szansa bez remontu linii lubańskiej, aczkolwiek jest ono potrzebne. Jednak to co można zrobić na już to uruchomienie bezpośrednich połączeń KD (2-3 pary dziennie) na trasie Legnica - Węgliniec - Jelenia Góra. Mieszkańcy Legnicy, Chojnowa, Bolesławca w zasadzie nie mają żadnego dojazdu w pobliskie Karkonosze. Alternatywą jest kilkugodzinna jazda z przesiadkami w Lubaniu i Gryfowie, co nie ma żadnego sensu. Mam znajomych w Bolesławcu, z którymi chodzę po górach i oni bardzo narzekają na brak dojazdu koleją, w rozsądnym czasie i bez zbędnych przesiadek. Efekt jest taki, że w góry jeżdżą samochodem.
W tej sprawie jako KODLK też uderzajcie do UMWD/KD, bo to jest absurd i skandal, żeby z Legnicy łatwiej można było dojechać pociągiem KD nad Morze Bałtyckie niż w pobliskie Karkonosze.
_________________ ⚠ Bossowie związków zawodowych, zarządy i rady nadzorcze spółek PKP to partacze, nieudacznicy, ludzie niekompetentni! Jest to banda kretynów, idiotów i darmozjadów pierdzących w stołki, którym los PKP zwisa i powiewa!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum