Oj, przyznaję, że umknął mi Łokietek. Ale jeżeli mamy bawić się w uszczypliwości - nie zamierzam pozostawać dłużny, bo nie jest to zupełnie w moim stylu. Skoro ja mam uczyć się tego Twojego dodawania, to życzyłbym sobie abyś Ty się pochyliła w większym lub mniejszym stopniu nad analizą ruchową w odniesieniu do obecnej sytuacji na LK8, która naturalnie jest wiodącą trasą w kierunku Warszawy. Te Twoje średnie „aż 13 minut” związane jest z przetrasowaniem pociągów przez DG, w celu zachowania obecnej oferty za wszelką cenę. Stoimy przed wyborem - albo rozwalamy całkowicie rozkład połączeń regionalnych, które KAŻDEGO DNIA dowożą TYSIĄCE osób do pracy i szkoły w Krakowie, i robimy laskę incydentalnym pasażerom kierunku KRK - WWA, albo kosztem tych 13 minut zachowujemy ofertę ekonomiczną w obecnym formacie i mamy głęboko w poważaniu STAŁYCH pasażerów, korzystających KAŻDEGO DNIA z połączeń regionalnych, których w newralgicznym odcinku Kozłów - Kraków jest cała masa. Co wybierasz? I gdzie tu widzisz pogorszenie oferty? Nie wiem jak Ty rozumiesz pojęcie „pogorszenie oferty” ale dla mnie to celowe i zdeterminowane działanie, mające na celu wycięcie lub ograniczenie połączeń. Lada dzień od Krakowa do Kozłowa będziemy jeździć jednotorowo po całym odcinku a gruntownej przebudowie zostaną poddane WSZYSTKIE posterunki. Oprócz paxów jest tam wzmożony ruch towarowy. Zatem, czym jest te 13 minut w stosunku do niemalże 300 kilometrowego dystansu pomiędzy Krakowem a Warszawą? Ten rozkład jest kompromisem pomiędzy czasem przejazdu i ofertą segmentu ekonomicznego, zachowaniem stałej oferty regionalnej i prowadzeniem ruchu kwalifikowanego oraz towarowego w niezmienionej formie. Takie ciągłe psioczenie na wszystko tylko po to, żeby psioczyć jest dla mnie skrajną demagogią. Oczywix - gdyby nie to, że zabieram głos na forum publicznym, użyłbym do tego innych, adekwatnie opisujących sytuację słów.
Uwalenie Przemyślanina do/z Świnoujścia to chyba największa porażka rozkładu 25/26. Ilość pracy manewrowej....to w prostej linii droga do opóźnień poszczególnych pociągów. Z mojej perspektywy....dobra oferta z Poznania do Szczecina.
Zdecydowanie lepiej jechać 13 min. dłużej i planowo niż niby krócej, a faktycznie z opóźnieniem 20 min. jak EIP ostatnio. Kozłów - Kraków to niestety od wielu lat nieustanny remont. I końca chyba nie widać.
_________________ Tu stacja Katowice (...), proszę zachować ostrożność przy wjeździe pociągu w peron.
Uwalenie Przemyślanina do/z Świnoujścia to chyba największa porażka rozkładu 25/26. Ilość pracy manewrowej....to w prostej linii droga do opóźnień poszczególnych pociągów. Z mojej perspektywy....dobra oferta z Poznania do Szczecina.
Zgadza się,a dla mnie porażka to też uwalenie Rozewia 😥
Zgadza się,a dla mnie porażka to też uwalenie Rozewia 😥
ROZEWIE w stronę Przemyśla jest tak niepunktualnym pociągiem, że może to i lepiej aby od Wrocławia jechał pociąg niezależny od Baltic Expressa. Nie wiem jaka jest przyczyna, że nocny Baltic tak często łapie opóźnienia. Z racji, że jeżdżę do pracy w porze gdy przez moją miejscowość przejeżdża ROZEWIE to mogę z czystym sumieniem stwierdzić, że można policzyć na palcach jednej ręki kiedy jechało planowo.
Zdecydowanie lepiej jechać 13 min. dłużej i planowo niż niby krócej, a faktycznie z opóźnieniem 20 min. jak EIP ostatnio. Kozłów - Kraków to niestety od wielu lat nieustanny remont. I końca chyba nie widać.
Będziesz widział tę planowość jak świnia niebo. KGA - JSA jest na tyle zapchane, że dołożenie kolejnych par pociągów spowoduje obsuwę wszystkiego, co tam jest w planie.
Ktoś napisał o uwaleniu IC PRZEMYŚLANINa... Tu zgadzam się, że w takiej formie jak będzie teraz to kpina z pasażerów... Wprawdzie będzie IC URSA ale to zupełnie inny Misz Masz... Co do IC ROZEWIE teraz będzie IC GROTTGER, niby osobno z Baltic Express ale prawie to samo, bo tylko wystarczy się przesiąść... Jutro ma ponoć być Plakatowy Rozkład Jazdy pociągów (no chyba, że w dalszym ciągu będzie hamowany, by RegioJeta rolować)
Rozewie łapało opóźnienia przez tłok na helskiej,ale właśnie chodzi o to ,że Wrocek stracił nocne wakacyjne połączenie z Helem,a tak nawiasem mówiąc przejrzałem cegły w bazie kolejowej.od 73 do zeszłego roku było bezpośrednie połączenie z Helem.i koniec.
Czy dostępna jest lista kas biletowych PKP Intercity? Na stronie internetowej mają tylko opcję wpisywania każdej miejscowości co jest trochę męczące jak ktoś chce sprawdzić kilka miejscowości na raz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum