Ładowanie strony... proszę czekać!

Jeśli strona nie chce się załadować kliknij Tutaj

FORUM@INFOKOLEJ.PL   INFOKOLEJ.PL   WERSJA MOBILNA   WYSZUKIWARKA   FB.COM/INFOKOLEJ

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 174, 175, 176
Frekwencja w dolnośląskich pociągach
Autor Wiadomość

Noema Płeć:Kobieta
Sponsor

PostWysłany: 21-12-2025, 11:23    Odpowiedz z cytatem

krzysztoff, myślę, że PKP Intercity będzie zmuszone zrezygnować z usługi gastronomicznej w pociągach do/z Lipska, ze względu na tłok w tychże pociągach. Po prostu z tym wózkiem nie da się przecisnąć przez korytarz nawalony pasażerami.

Proszę sobie wyobrazić, że w popołudniowym IC Przemyśl - Lipsk już na trzy godziny przed odjazdem z Wrocławia nie było wolnych miejsc w wagonach drugiej klasy (można to sprawdzić na graficznej rezerwacji miejsc). Co to w praktyce oznacza? Że pociąg będzie nawalony po dach, że frekwencja przekroczy grubo ponad 100 proc.

Dzisiejszy pociąg IC Lipsk - Przemyśl od Bolesławca 100 proc. frekwencji (zostało parę wolnych miejsc).

Powiem wam szczerze, że nawet ja nie spodziewałam się, że pociągi do/z Lipska tak szybko osiągną tak spektakularny sukces frekwencyjny. Myślę, że jest to ewenement na skalę kraju. PKP Intercity musi albo dołożyć wagonów do składów, albo uruchomić dodatkowe połączenia na tej trasie. Albo najlepiej jedno i drugie.

https://infokolej.pl/viewtopic.php?p=415684#415684

A jeśli chodzi o dzisiejszy pociąg IC „Łużyce” Warszawa - Zgorzelec, to wg graficznej rezerwacji miejsc od Wrocławia ma już zarezerwowane ok. 70 proc. miejsc. Spodziewam się, że do wieczora wszystkie miejsca będą zajęte i tak jak wczoraj IC „Łużyce” będzie do Bolesławca miał prawie 100 proc. frekwencji.

https://infokolej.pl/viewtopic.php?p=415697#415697

Wnioski końcowe.
Jeśli planujecie podróż pociągiem IC do/z Lipska to bilety kupujcie z wyprzedzeniem, gdyż w dniu wyjazdu może brakować wolnych miejsc siedzących i czeka was jazda na korytarzu. Podobnie jest z IC „Łużyce” do Zgorzelca, z tą tylko różnicą, że w Darcie na stojąco nie pojedziecie.

https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/ilu-pasazerow-stojacych-wezma-na-poklad-ezety-pkp-intercity-119182.html

Bossowie związków zawodowych, zarządy i rady nadzorcze spółek PKP to partacze, nieudacznicy, ludzie niekompetentni! Jest to banda kretynów, idiotów i darmozjadów pierdzących w stołki, którym los PKP zwisa i powiewa!
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Stella Płeć:Kobieta
Przyjaciel

PostWysłany: 21-12-2025, 16:07    Odpowiedz z cytatem

Noema napisał/a:
Dzisiejszy pociąg IC Lipsk - Przemyśl od Bolesławca 100 proc. frekwencji (zostało parę wolnych miejsc).

Jutro ten pociąg też będzie miał pełne obłożenie. Na chwilę obecną w systemie rezerwacji jest tylko 30 wolnych miejsc siedzących.

rezerwacja.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 18 raz(y) 159.33 KB

Sponsor

PostWysłany: 21-12-2025, 19:15    Odpowiedz z cytatem

Stella, tak będzie nie tylko jutro, ale codziennie. Co do tego nie mam żadnych wątpliwości.

A propos mego poprzedniego posta sprzed południa...
Za pół godziny z Wrocławia startuje IC „Łużyce” do Zgorzelca. Sprawdziłam w graficznej rezerwacji miejsc jak wygląda frekwencja w tym pociągu i jest dokładnie tak jak się spodziewałam. Frekwencja ~100 proc. Zostało dosłownie parę wolnych miejsc, ale jestem przekonana, że za chwilę i one się sprzedadzą. Z tego co widzę, większość pasażerów wysiądzie w Bolesławcu. Czyli powtórka z dnia wczorajszego!

https://infokolej.pl/viewtopic.php?p=415697#415697

A jutro będzie powtórka z dnia dzisiejszego...

Bossowie związków zawodowych, zarządy i rady nadzorcze spółek PKP to partacze, nieudacznicy, ludzie niekompetentni! Jest to banda kretynów, idiotów i darmozjadów pierdzących w stołki, którym los PKP zwisa i powiewa!
Powrót do góry

Beatrycze Płeć:Kobieta
Redaktor

PostWysłany: 21-12-2025, 21:30    Odpowiedz z cytatem

Noema napisał/a:
Wbrew malkontentom i tzw. ekspertom ("Między Legnicą a Lipskiem są niemal wyłącznie pola i lasy..."), ja jedna, prosta baba z prowincji, która zawodowo nie ma nic wspólnego z koleją, od początku twierdziłam, że pociągi do/z Lipska odniosą sukces frekwencyjny. I miałam rację, nie pierwszy raz i pewnie nie ostatni. Nie spodziewałam się tylko, że miejsc w pociągach zacznie brakować już kilka dni po ich uruchomieniu, co nawet mnie zaskoczyło.

I co panie Piotrze Rachwalski, zatkało kakao?

Wiceprezesa CPK Piotra Rachwalskiego jadącego pod kiblem w zatłoczonym pociągu do Lipska bym chciała najbardziej zobaczyć. Mieszka w Legnicy, więc nie jest to nierealne. Śmiech

Zrobiłam screena dla potomnych na wypadek gdyby wpis pana Piotra przypadkiem gdzieś się zawieruszył.

rachwalski.jpg
Pobierz Plik ściągnięto 21 raz(y) 220.89 KB

Bartuś Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel

PostWysłany: 21-12-2025, 21:31    Odpowiedz z cytatem

Nie mam wątpliwości, że te pociągi będą dobrze żreć. Każdy kto jeździ A-4 widzi jaki jest ruch. Większość aut kieruje się w stronę południa (A-4) a nie północy (A-18) Niemiec. Podobnie w Bolesławcu kolej jest wybitnie popularna i z dworca w Bolesławcu korzysta znacznie więcej pasażerów niż np. w Lubinie. I to pomimo tego, że to Lubin ma ofertę dalekobieżną, a Bolesławiec jak dotąd homeopatyczną. Także jestem spokojny o frekwencję. Być może Bolesławiec, Chojnów i Legnica będą robiły tu więcej pasażerów niż część niemiecka.

Brakuje jeszcze porannej pary w kierunku Krakowa. Być może wagony do IC Matejko łączone we Wrocławiu z tymi szczecińskimi?

Do tego po elektryfikacji Goerlitz należałoby tam skierować drugiego darta, jako przeciwstawną parę do "Łużyc". Idealny byłby tu IC Baczyński. I wtedy mielibyśmy elegancki rozkład w kierunku Bolesławca.

- ok. 9:30 - IC Saxonia (Chełmoński) do Lipska
- ok. 11:30 - IC Baczyński do Zgorzelca/Goerlitz
- ok. 13:30 - IC Via Regia (Wyczółkowski) do Lipska
- ok. 17:30 - IC (Matejko) do Lipska
- ok. 20:00 - IC Łużyce do Zgorzelca/Goerlitz.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Sponsor

PostWysłany: 22-12-2025, 13:26    Odpowiedz z cytatem

Dzisiejsze pociągi. Frekwencja na podstawie graficznej rezerwacji miejsc (stan na godz. 13:00).

IC Przemyśl - Lipsk
Frekwencja od Wrocławia ~100 proc. (zostało kilka wolnych miejsc).

IC Lipsk - Przemyśl
Frekwencja od Bolesławca ~100 proc. (zostało kilkanaście wolnych miejsc).

IC Warszawa - Zgorzelec
Frekwencja od Wrocławia (7 godzin przed odjazdem) ~70 proc. Do wieczora będzie ~100 proc. zajętych miejsc, tak jak wczoraj i przedwczoraj.

https://infokolej.pl/viewtopic.php?p=415704#415704

Powrót do góry

krzysztoff Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel

PostWysłany: 22-12-2025, 16:49    Odpowiedz z cytatem

Zdecydowanie widać, że ten późniejszy poc. (do Krakowa) ma zdecydowanie mniejsze obłożenie niż ten wcześniejszy do Przemyśla, pewnie dlatego że jeździ mniej Ukraińców. Teraz chciałem kupić bilet na odc. od Bolesławca do Wrocławia i zajętych jest może z 40% miejsc.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Strona 176 z 176 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 174, 175, 176
Odpowiedz do tematu