Ładowanie strony... proszę czekać!

Jeśli strona nie chce się załadować kliknij Tutaj

FORUM@INFOKOLEJ.PL   INFOKOLEJ.PL   WERSJA MOBILNA   WYSZUKIWARKA   FB.COM/INFOKOLEJ

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Tajemnicze awarie pociągów Newagu
Autor Wiadomość

Victoria Płeć:Kobieta
Asystentka Admina
Asystentka Admina

PostWysłany: 10-12-2024, 22:11    Odpowiedz z cytatem

Newag pozywa posłankę Paulinę Matysiak

"W związku działalnością Pani poseł, jawnym wspieraniem jednej ze stron sporu, a przede wszystkim w związku z wypowiedziami Pani Poseł Pauliny Matysiak i jej atakami na naszą firmę i jej dobre imię zmuszeni jesteśmy wystąpić na drogę sądową. Właśnie złożyliśmy przeciw niej pozew o naruszenie naszych dóbr osobistych" - przekazał Newag w komunikacie prasowym.

Więcej:
https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/newag-pozywa-poslanke-pauline-matysiak-121539.html

---

Matysiak: Nie pozwolę się uciszyć

Pozew Newagu przeciwko posłance Paulinie Matysiak doczekał się reakcji ze strony pozwanej. Parlamentarzystka zapowiada, że nie przestanie zabierać głosu w sprawie „afery hakerskiej” i będzie nadal dążyć do jej pełnego wyjaśnienia. To samo deklarują przeciwnicy Newagu, oskarżający firmę o celowe wywoływanie usterek – SPS Mieczkowski i grupa hakerska Dragn Sector.

Więcej:
https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/matysiak-nie-pozwole-sie-uciszyc-121542.html

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Pirat Płeć:Mężczyzna
Webmaster

PostWysłany: 19-01-2025, 20:27    Odpowiedz z cytatem

Newag kontra Dragon Sector i SPS. Ciąg dalszy sprawy sądowej

W środę 15 stycznia w Sądzie Okręgowym w Warszawie odbyła się druga rozprawa dotycząca pozwu Newagu o naruszenie praw autorskich przez Dragon Sector oraz Serwis Pojazdów Szynowych. Przekazano nowe informacje co do działań zarówno warsztatu, jak i producenta taboru; z kolei w tle posiedzenia krążyły doniesienia o problemach z kolejnym pojazdem z nowosądeckiej fabryki.

Czytaj więcej na cyberdefence24.pl

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Wojtek Płeć:Mężczyzna
Junior Admin

PostWysłany: 04-02-2025, 16:05    Odpowiedz z cytatem

W grudniu 2023 roku Polska po raz pierwszy usłyszała historię związaną z blokadami w pociągach wyprodukowanych przez Newag, odkrytych przez informatyków z grupy Dragon Sector. W inauguracyjnym odcinku serii „Kolej na Cyber”, Paweł Makowiec rozmawia o szczegółach sprawy z Michałem „Redfordem” Kowalczykiem, który jest jedną z trzech głównych postaci w tej historii.

Realny Płeć:Mężczyzna
Moderator

PostWysłany: 03-03-2025, 19:10    Odpowiedz z cytatem

Sprawa Impulsów w sądzie. Blokady zagrażały dużemu kontraktowi

Blokada pociągów Impuls zagrażała kontraktowi Kolei Dolnośląskich z władzami województwa na realizację przewozów pasażerskich - usłyszeliśmy podczas rozprawy w Sądzie Okręgowym w Warszawie. Jak zeznał jeden ze świadków, przewoźnika nie interesowało, gdzie leży przyczyna unieruchomionych pociągów - składy miały po prostu jeździć, nieważne jak. Poznajcie dodatkowe szczegóły głośnej sprawy.

Czytaj więcej:
https://cyberdefence24.pl/cyberbezpieczenstwo/sprawa-impulsow-w-sadzie-blokady-zagrazaly-duzemu-kontraktowi

Victoria Płeć:Kobieta
Asystentka Admina
Asystentka Admina

PostWysłany: 04-07-2025, 20:37    Odpowiedz z cytatem

KOALICJA PRZYJACIÓŁ NEWAGU

Jak politycy ukręcają łeb aferze z pociągami Impuls.
"Nie pozwolę na to, żeby jakakolwiek praca parlamentu podważała zaufanie do jednej z najbardziej doświadczonych firm, którą produkuje znakomite pociągi" - oznajmił przewodniczący sejmowej komisji infrastruktury Mirosław Suchoń z Polski 2050.

Czytaj więcej w najnowszym numerze "Z Biegiem Szyn":
https://www.zbs.net.pl/zbs137.pdf

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Pirat Płeć:Mężczyzna
Webmaster

PostWysłany: 10-03-2026, 22:35    Odpowiedz z cytatem

Newag żąda milionów od hakerów. Gigantyczny pozew w sprawie pociągów Impuls

Jak poinformowało Radio Kraków, nowosądecki producent pociągów Newag złożył pozwy przeciwko hakerom z grupy Dragon Sector oraz specjalistom z Serwisu Pojazdów Szynowych, domagając się ponad 11 mln zł odszkodowania. Spór dotyczy głośnej sprawy awarii pociągów Impuls, które — według hakerów — miały być blokowane przez specjalne mechanizmy w oprogramowaniu. Firma zaprzecza tym oskarżeniom i twierdzi, że to ingerencje zewnętrznych podmiotów spowodowały problemy. Sprawą zajmują się prokuratura oraz Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Czytaj więcej na onet.pl

Arek Płeć:Mężczyzna
Junior Admin

PostWysłany: 17-03-2026, 22:32    Odpowiedz z cytatem

11,5 miliona złotych – to łączna kwota, jakiej domaga się Newag od swoich przeciwników w związku z aferą hakerską. Jak twierdzi producent, SPS Mieczkowski oraz grupa hakerów Dragon Sector naruszyli dobre imię Newagu, zarzucając mu celowe unieruchamianie zespołów trakcyjnych poprzez fragmenty kodu oprogramowania. Śledztwo w tej sprawie od 2023 r. prowadzi prokuratura.

https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/afera-hakerska-newag-chce-odszkodowania-od-dragon-sector-i-sps-127062.html

sympatyk Płeć:Mężczyzna
Sponsor

PostWysłany: 13-05-2026, 10:36    Odpowiedz z cytatem

Newag złożył wniosek o odebranie immunitetu Paulinie Matysiak.

W 2022 roku doszło do serii awarii z udziałem pociągów Impuls. Ich producentem była firma Newag z Nowego Sącza. Sprawą zajęła się posłanka Paulina Matysiak, która informowała w Sejmie o możliwych nieprawidłowościach.
Przedsiębiorstwo twierdzi, że wypowiedzi Pauliny Matysiak naruszyły dobre imię firmy. Newag próbował już wytoczyć posłance proces w sądzie cywilnym. W grudniu 2025 roku Sąd Okręgowy w Tarnowie odrzucił jednak pozew. Wskazał, że immunitet chroni posłankę przed wszystkimi rodzajami sądów.
Teraz Newag znów chce wytoczyć Matysiak proces o zniesławienie, dlatego złożył do Sejmu wniosek o odebranie immunitetu.

Więcej:

https://wiadomosci.gazeta.pl/polityka/7,198012,32786650,sejm-rozpatrzy-wniosek-o-odebranie-immunitetu-paulinie-matysiak.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Noema Płeć:Kobieta
Sponsor

PostWysłany: 14-05-2026, 22:53    Odpowiedz z cytatem

Posłanka Paulina Matysiak:

Dziś o godz. 13:00 Komisja Regulaminowa, Spraw Poselskich i Immunitetowych miała zająć się wnioskiem Newagu o uchylenie mojego immunitetu. Posiedzenie zostało jednak odwołane bez podania powodu, ale to nie kończy tematu. Niemniej to dobra okazja, by przypomnieć, o co w ogóle chodzi.

Newag to producent pociągów z Nowego Sącza. Afera zaczęła się, gdy część pociągów Impuls nie chciała ruszyć — zarówno po naprawach w niezależnym serwisie, jak i w innych sytuacjach, bez oczywistej przyczyny. Wszystko wydawało się w porządku, a mimo to pojazdy odmawiały współpracy. Informatycy z Dragon Sector zbadali oprogramowanie i wskazali, że znajdowały się w nim mechanizmy blokujące uruchomienie pojazdów w określonym czasie i miejscu.

To są pociągi kupowane za publiczne pieniądze, dlatego od początku mówiłam, że tę sprawę trzeba wyjaśnić. Skierowałam wniosek do UOKiK, poruszałam temat na Komisji Infrastruktury, organizowałam posiedzenia zespołu parlamentarnego, składałam interpelacje do rządu w sprawie cyberbezpieczeństwa kolei i nadzoru nad oprogramowaniem w taborze.

Zadawałam pytania, nie zawsze wygodne, do których posłanka ma prawo i obowiązek. Czy pasażerowie są bezpieczni? Czy wykorzystuje się oprogramowanie, aby zwalczać konkurencję w serwisowaniu pociągów? Czy państwo ma nad tym w ogóle kontrolę i czy służby działają w tej sprawie?

Newag chciał mnie za to pozwać, ale sąd odrzucił ich pozew, bo chronił mnie immunitet. Dlatego dziś Newag dąży do tego, aby tego immunitetu mnie pozbawić i znowu pozwać.

Ta sprawa ma szerszy charakter. Czy parlamentarzystka może wykonywać mandat i domagać się wyjaśnień w ważnej publicznej sprawie? Ja uważam, że może, a nawet powinna.

W kontekście obecnej sytuacji geopolitycznej naszego kraju oraz znaczenia infrastruktury krytycznej (w tym również kolejowej) dla bezpieczeństwa państwa, bezwzględnie konieczne wydaje się kompleksowe wyjaśnienie tej historii.

https://www.facebook.com/PolaMatysiakKutno

Bossowie związków zawodowych, zarządy i rady nadzorcze spółek PKP to partacze, nieudacznicy, ludzie niekompetentni! Jest to banda kretynów, idiotów i darmozjadów pierdzących w stołki, którym los PKP zwisa i powiewa!
Powrót do góry
Strona 4 z 4 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Odpowiedz do tematu