Witam. Chciałbym wrócić do tematu, trochę już zapomnianego a mianowicie czy jest szansa aby Koleje Śląskie uruchomiły połączenia typu TARNOWSKIE GÓRY-ZAWADZKIE-TARNOWSKIE GÓRY ze skomunikowaniem ich w Zawadzkiem z pociągami Przewozów Regionalnych do i z Opola Gł.
Ostatnio miałem "przyjemność" jechać pociągiem z Tarnowskich Gór do Ozimka, tylko że z przesiadką w Chorzowie Batorym, Gliwicach i Opolu Gł.
Plus tej "wycieczki kolejowej" jest taki, że pozwiedzałem pół Śląska i pól Opolszczyzny zza okien pociągu, natomiast o cenie i o czasie już miło nie wspomnę.
Owszem w Lublińcu można by skorzystać z przesiadki na pociąg spółki Intercity, ale on nie zatrzymuje się w Ozimku, a pociągów osobowych Lubliniec-Opole Główne nie ma.
Więc dlatego myślę, że Koleje Śląskie powinny rozważyć uruchomienie połączeń na tej trasie kolejowej, Umożliwiło by to szybki dojazd do Opola mimo przesiadki w Zawadzkiem.
Mam nadzieję, że tory na odcinku Tarnowskie Góry-Zawadzkie są w stanie porównywalnym z prędkością, gdy linię zamykano tj.grudzień 2011.
Myślę, że głównym problemem tej linii jest brak dogadania się Śląska z woj.opolskim o dofinansowanie połączeń przez te oba województwa. Oby się dogadali, i jak najszybciej przywrócili tę linię do życia.
Nie ma najmniejszych szans na uruchomienie osobówek Tarn.Góry-Zawadzkie przz Koleje Śląskie.
Jeśli chodzi o torowisko pomiędzy tymi miastami to jest ono w znacznie gorszym stanie niż w roku 2011 kiedy to linie zamykano.
Nie wiem po co robiłeś takie kolano jadąc z Tarnowskich Gór do Ozimka, trzeba było dojechać pociągiem do Lublińca i tam wsiąść w autobus rel. Lubliniec-Opole, jest ich sporo i rzecz jasna zatrzymują sie one w Ozimku
Jednym z priorytetów jest przywrócenie połączeń na trasie Zawadzkie – Żędowice – Kielcza i to nie czekając na nowy rozkład jazdy. - Chcemy to zrobić już od 1 września – mówi Szymon Ogłaza. – Pociągi mają jeździć w dni robocze i wozić dzieci do szkół, osoby dorosłe do pracy. Zobaczymy co wyjdzie z tego eksperymentu.
Województwo śląskie planuje wznowić obsługę połączeń na trasie z Tarnowskich Gór przez Tworóg w kierunku Opola.
Pociągi finansowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego docierają tylko do stacji Zawadzkie. Dalszy fragment ciągu jest czynny tylko w ruchu towarowym, a perony nie nadają się do użytku. W związku z niskimi dopuszczalnymi prędkościami przed reaktywacją konieczne byłyby szeroko zakrojone prace infrastrukturalne.
Skierowanie składów elektrycznych trasą przez Tworóg (poprzez linię 144) jest aktualnie niemożliwe ze względu na jej dezelektryfikację.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum