Wysłany: 13-09-2026, 11:28 Zacząłem zbierać dane na temat zmian w spółkach
Cześć! Napisałem w zeszłym roku stronę do dokumentowania polityków i ich bliskich na publicznych stołkach, które wypisujecie tutaj w wątkach przez dekady. Będę aktualizować ten wątek ze wrzuconymi przeze mnie osobami, żeby nie zaśmiecać innych.
Jeśli jednak o kimś zapomniałem, dajcie mi znać albo wrzućcie je sami!
Robert Raczyński to jeden ze współzałożycieli Bezpartyjnych Samorządowców oraz wieloletni lider i strateg tej formacji.
Bezpartyjni Samorządowcy współrządzą w Sejmiku Dolnośląskim. Właścicielem Kolei Dolnośląskich jest Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, stąd tylu "bezpartyjnych" w KD na kierowniczych i lukratywnych stanowiskach. Odsyłam do mego posta z 2023 r., w którym jest sporo nazwisk związanych jednocześnie z BS i KD:
Na marginesie dodam, że starosta lubiński Paweł Kleszcz był zatrudniony w Kolejach Dolnośląskich na stanowisku dyrektorskim, a więc był podwładnym Damiana Stawikowskiego, swego klubowego kolegi. Pełnił on również funkcję prokurenta KD.
Pokłosiem wyżej opisanych partyjno-kolesiowskich powiązań i zależności jest kolejowy lubinocentryzm obowiązujący w Kolejach Dolnośląskich (liczne Sprintery KD do/z Lubina oraz nocne Super Sprintery KD relacji Lubin - Wrocław - Lubin). Wspominam o tym m.in. tutaj:
W sumie ogranicza ich tylko jednotorowość (brak przepustowości) linii kolejowej Legnica - Lubin - Rudna. Gdyby ta linia była dwutorowa, to pociągi KD jeździłyby do/z Lubina jak tramwaj - co kilkanaście minut, kosztem całego Dolnego Śląska. Co do tego nie mam żadnych wątpliwości, bo pociągi KD już jeżdżą do/z Lubina co 15-20 minut w określonych porach dnia.
Społeczne skutki kolejowego lubinocentryzmu swego czasu odbiły się szerokim echem w mediach:
Gdy Bezpartyjni Samorządowcy przejęli władzę w UMWD i KD, swymi durnymi decyzjami politycznymi zmusili zdesperowanych pasażerów do blokowania torów, co było ewenementem w skali kraju, a może nawet i Europy. Tacy to z nich fachowcy. Wymyślili sobie, że wszystkie pociągi KD do/z Lubina będą jeździć bez postojów na stacjach pośrednich, świeżo zmodernizowanych przez PKP PLK. Ot, taka "prywatna" linia kolejowa Legnica - Lubin, z "prywatnymi" pociągami KD dedykowanymi wyłącznie mieszkańcom Lubina. Chcieli nawet zlikwidować postoje w Legnicy. Warcholstwo level hard!
Powyższe to zaledwie czubek góry lodowej jeśli chodzi o Bezpartyjnych Samorządowców i ich żerowisko jakim są Koleje Dolnośląskie!
Tyle ode mnie na dziś.
Pozdrawiam i do następnego...
_________________ ⚠ Bossowie związków zawodowych, zarządy i rady nadzorcze spółek PKP to partacze, nieudacznicy, ludzie niekompetentni! Jest to banda kretynów, idiotów i darmozjadów pierdzących w stołki, którym los PKP zwisa i powiewa!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum