Odnośnie Jerzmanic :
Pierwszy pociąg z Jerzmanic dnia 14.12 :
Jerzmanice Zdr +8(Głównie MK i urzytkownicy serwisu Złotoryja.info)
Złotoryja +6
Kozów 0
Pawłowice Małe +1
W poniedziałek widzałem w Legnicy poc. 5037
Na pokładzie 3 osoby w Legnicy nikt nie wsiadł
Ten sam pociąg we wtorek : 2 osoby w Legnicy także nikt nie wsiadł...
Tego można było się spodziewać od czasu kiedy opinia publiczna dowiedziła się że trasa nie będzie objęta ofertą połączenie w dobrej cenie ! Wystarczy spojrzeć na ceny biletów i czas przejazdu : Legnica - Złotoryja 50 min cena biletu 6.50 ! busiarze : 20-25 min cena biletu 4zł ... Cena przejazdu ze Złotoryi do Wrocławia jest owszem konkurencyjna ale nie na tyle (w połączeniu z czsem przejazdu) aby zabrać pasażerów busiarzą ! A ci już zaczynają kombinować...
Aby się poprawiło konieczne jest :
1.)Wprowadzenie oferty "Połączenie w dobrej Cenie" na tych samych zasadach które obowiązują na linii Lubińskiej !
2.) Racjonalizacja oferty przewozowej codzienie 2 pary odpowiednio dostosowane pod dni robocze i wolne od pracy (m.in pierwszy poc do Wrocł (D) z Jerzmanic ok 6:15 w Lg łączony z EZT z Rudnej) , Uruchomienie pociągu studenckiego w piątki poźnym wieczorem z Wrocławia i w Niedziele z Jerzmanic do Wrocławia. Mam nawet dobrą nazwę dla takiego pociągu - "Kaczawa"
Dokładnie na temat tej linii i linii Lubińskiej rozpiszę się za kilka dni..
Ale reaktywację tego połączenia PKP PR głośno wszem i wobec odtrąbiło uznając to za swój wielki sukces...!
Niedługo go zlikwiduje, ale o tym będzie już bardzo cicho. W zupełności zgadzam się z Michałem LG9, że ta oferta jest naprawdę bardzo mało konkurencyjna i to podwójnie, 2 krotnie wyższa cena oraz czas jazdy.
Chyba tylko jacyś inwalidzi umysłowi liczyli, że w takim kształcie może się to powieść!
Dobrze, że mam bilet miesięczny na pośpieszne. Dzięki temu mogę wrócić do domu POMORZANINEM. Nie muszę tłoczyć się w SZKLARCE, kiedy wracam do domu po 15:00. SZKLARKA to głupi pociąg. Jak można puścić taki pociąg w porze kiedy z pracy, szkoły i uczelni wraca najwięcej ludzi. Osobowy Wrocław-Rawicz w starym rozkładzie był o wiele lepszy. SZKLARKA na dodatek często się spóźnia.
Ale głupota że wyczepiaja 1 wagon Szklarska - Wrocław , pfff, poraszka jak na skład odjeżdżający z Wrocławia Gł. o 15,54 to naprawde 5 wagonów to zamało , 6 byłoby OK jak z frekwencjami w dzisiejszych relacjach w dolnośląskim , macie jakieś info pzdr
fotki 008.jpg Pociąg Osobowy 213 Spółki PKP Przewozy Regionalne relacji Wrocław Gł. - Szklarska Poręba Górna pomiędzy stacją Jelenia Góra Sobieszów a Piechowice Dolne 16,12,2008
Sytuacja na stacji w Jeleniej Górze:
- pociąg przyjeżdżający o 13:59 z Zielonej Góry do Jeleniej Góry - jakieś 30% obłożenia (10min. spóźnienia),
- pociąg odjeżdżający o 14:06 z Jeleniej Góry do Zielonej Góry - jakieś 40% obłożenia (10min. spóźnienia bo to ten sam skład co poprzednio).
- ze Szklarskiej do Wrocławia o 14:02 przyjechało parę osób i dalej pojechało może kilkanaście w sumie.
Miała miejsca dzisiaj ciekawa sytuacja w Jeleniej Górze. Na peronie 4 czeka sobie SA134 z napisem Zielona Góra od około 13:45, więc podróżni wieszając joby na PKP grzecznie przeszli z peronu 3. (gdzie teraz odjeżdża ZG o 14:06) na peron 4. (gdzie odjeżdżał w starym RJ). Po mojej wizycie w Informacji i zawiadomieniu, że coś nie gra, okazało się, że mechanik pomylił na wyświetlaczu miejscowości - i zamiast Zgorzelec wyświetlił Zielona Góra. W tym momencie dyżurna ruchu musiała zareagować bo poprawiono wyświetlacz i ludzie (około 50-60 osób - głównie młodzież) musiała wysiąść i znowu przeskoczyć na peron 3. nie będąc ponownie z tego powodu najszczęśliwszymi.
Pasażer nigdy nie może być pewien na 100% dokąd jedzie dany skład.
Dzisiejszy pociąg osob. z Wrocławia (10.37) do Görlitz:
od Wrocławia Gł. 100 %
w Legnicy znaczna zmiana pasażerów 110 %
Sporo wysiadających w Bolesławcu
od Węglińca frekwencja rzędu nawet 20 % (natłok studentów)
Moim zdaniem bohuny spisują się dobrze, więcej osób wchodzi, na krótszej trasie nie są aż tak niewygodne, jak wielu by demonizowało.
_________________ W ŚWIECIE IMITACJI DOSKONAŁYCH SZTUKA RODZI SIĘ Z PRZEKŁAMAŃ W KOPIOWANIU.
A ja się was spytam tak z ciekawości. Jak wiemy ludzie dzisiaj jechali do rodziny na święta. Jak było dzisiaj z frekwencją? Czy ludzie stali w toalecie?
Pasażer nigdy nie może być pewien na 100% dokąd jedzie dany skład.
Niestety często się spotykałem w Jeleniej Górze że zamiast Legnica było napisane Bolesławiec, czy zamiast Bolesławiec Zebrzydowa. Dziwi mnie trochę że nikt na to nie reaguje, przecież jest konduktor, jest dyżurny ruchu peronowy czy też ci co sprawdzają hamulce, itd. No i sam mechanik który mógłby zwracać uwagę na to co ustawia. Bo jak mówię nie jest to jedyny taki przypadek.
Wrocław - Rzepin - odjazd z Wrocławia 15.55 (opóźniony o 5 minut) nabity masakrycznie...
nie było żadnego wolnego miejsca pomiędzy siedzeniami i w przedsionkach.
Dopiero w Wołowie pozwalniało się na tyle miejsc, że znikli stojący.
W pociągu rel. Wrocław Gł - Piechowice widnieje informacja ,,Jelenia Góra ,, dlaczego na wyswietlaczu nie widnieje napis ,,Piechowice,, to już jest szczyt , a frekwencja na tym odcinku nie jest najgorsza
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum