Wysłany: 12-01-2009, 09:22 Jadę do Belgii ze zniżką FIP, jakie ceny?
Witam! Wybieram się do Belgii z książeczką FIP zniżkową 50%. Wybrałem sobie pociągi.
1. Poznań - Kolonia - Euro Night
2. Kolonia - Liege - Thalys
3. Liege - Bruksela - Belgijski IC
Mam pytania do osób które podróżowały już tymi pociągami.
1. Gdzie najlepiej kupować bilet na ten EuroNight? Na odcinek w Polsce mam sieciówkę. Czy sprzedadzą mi w Polsce bilet z 50% zniżki od granicy do Kolonii? Ile taki bilecik kosztuje orientacyjnie?
2. Jakie są ceny w pociągu Thalys? W koloni mam ok. godz. na przesiadkę czy ten Euro night spóźnia się? Chodzi o to by zdążyć kupić bilet na dalsza podróż.
3. Jakie są ceny na IC w Belgii? Z tego co wiem miejscówek nie ma. W Liege mam ok. 20 minut na przesiadkę więc mało i w takim razie może lepiej kupić bilet już w kolonii na resztę podroży.
za wszelkie uwagi do podróży na tym odcinku bedę wdzięczny.
1. Jak jedziesz EN i masz po PL sieciowy, kupujesz miejscówkę w kasie do Kolonii, a bilet możesz kupić u konduktora niemieckiego od Frankfurt Oder (granica), orientacyjna cena to około 100-115euro za ten odcinek. Lepiej popytaj w kasie o bilety promocyjne (SpareNight), bilet na całą trasę + miejsce siedzące to od 29e.
W tym miejscu zamieszczam link do pliku pdf z cenami Kiepury, więcej dowiesz się ze strony internetowej Intercity.pl. Wszystkie bilety promocyjne trzeba kupić wcześniej - im wcześniej tym taniej.
2. Z Kolonii do stacji Liege-Guillemins Thayls kosztuje 30e normalny bilet (osobowy 23e) i te regionalne są dość często. Przed odjazdem na Thalysa może być problem z niektórymi składami, pociągi te mają zapełnienie niemal 100%.
3. Z Kolonii masz około 8.00-8.30 bezpośredni ICE do Brukseli (Na ICE miejscówka jest niewymagana, na Thayls obowiązkowa). Thayls też są bezpośrednie. Cena za bilet to 44e. Z przesiadkami na osobowy i IC wyjdzie ci 36e. Na Thayls bilety w cenach promocyjnych od 26e, dostępne przez Internet, np na stronie kolei niemieckich - taniej ci wyjdzie niż ze zniżką FIP.
Wielkie dzięki. Przejrzałem sobie strony kolei niemieckich i belgijskich. W zasadzie to mógłbym zakupić bilet z wyprzedzeniem przez internet i wtedy rzeczywiście ceny są atrakcyjne. Bilet przyślą mi pocztą i nie muszę wtedy latać po kasach i kupować. Przy zamawianiu przez internet niletu nie znalazłem czegoś takiego jak zniżka FIP, czy wiesz coś na ten temat?
Prawie nigdzie przez Internet nie widziałem zniżki FIP. Na krajowych trasach (np we Francji) jak już kupuję bilet na kartę FIP to wybieram jakąś inną zniżkę na 50% (np dla dziecka) i przy kontroli pokazuję kartę FIP i jeszcze nigdy się do mnie nikt nie czepiał, że to inny kod zniżki.
No a jak kupujesz w promocji, to na takie bilety nie ma zniżek - po prostu jest cena np 29euro i żadne inne zniżki się z nią nie łączą.
A zamawiałeś przez internet kiedyś bilet? Widzę np. że na ten pociąg "Kiepura" Jak wcześniej zamawiam bilet to jest 29 Euro. Dobra cena ale czy z miejscówką i czy w Polsce za tyle kupię czy tylko w Niemczech przez internet?
Zamawiałem bilety przez neta wiele razy na koleje francuskie, na niemieckie nie. Kupowałem w tych promocjach, płaciłem kartą i przysyłali mi do domu. Na Kiepurę, z tego co się orientuję, to możesz kupić w kasie biletowej, ale wiadomo - im wcześniej tym lepiej, bo słyszałem że w wagonach do Amsterdamu jest duże obłożenie.
Ten bilet promocyjny jest już z miejscówką (29euro), za 39euro bilet+miejsce do leżenia w przedziale 6 osobowym.
Na Thalys'ach FIP jest honorowany trzeba robić tylko odpowiednią dopłatę rzędu 10-15 euro chyba. Dokładnie napiszę o tym w poniedziałek jak będę w pracy bo mam tam akurat artykuł z "Kuriera PKP" o podróżach z FIP po Belgii i pociągach Thalys.
Z tego co ja pamiętam, to FIP jest ważny po wykupieniu obowiązkowej dopłaty. W 1 klasie 23e, w 2 klasie 13euro. Jakieś takie są te dopłaty może kilka euro wyższe obecnie.
A więc sprawdziłem, jak donosi "Kurier PKP" dopłata w pociągach Thalys (a właściwie bilet ze spejalną zniżką) dla biletów FIP wynosi 26 EUR w klasie 1 i 13 EUR w klasie 2. W cenę biletu w klasie 1 wliczony jest serwis i posiłek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum