W poprzednim rozkładzie dojeżdżałem nim na Dunajec, ale po ostatnich zmianach w rozkładzie dałem sobie spokój. Przestało mi się uśmiechać 30 minutowe oczekiwanie w Kogutowie.
nie ma sensu bo nie ma skomunikowania z pociągami, co prawda na Dunajec do Krakowa czeka się trochę ale wracanie Dunajcem odpada bo pociąg wtedy już dawno jest w Bieczu. połączenie miało by sens bo bus jedzie... nazwijmy to że jedzie ale po takich wioskach że szybciej byłoby pociągiem.
Ostatni pociąg jaki jechał do Gorlic był wynajęty przez polibudę i film co prawda nakręciłem w Tarnowie ale pociąg jechał do Gorlic. http://www.youtube.com/watch?v=h0H3uT_NleY&feature=channel_page
Bo taka jest polityka Urzędu Marszałkowskiego - czyli nie interesowanie się tym na co wydają pieniądze i nie baranie pod uwagę sugestii podróżnych. Pamiętam parę lat temu z Gorlic jechał pociąg do Krakowa (z Tarnowa 6.18) rano a wracał o 17 z Krakowa.
Pozdrawiam
Nie wiem czy pamiętacie ale w tym rozkładzie miało nie być rannego skomunikowania z Dunajcem a jedynie z osobówką do Krakowa. Ale po paru pismach UM zmienił jednak zdanie szkoda że nie da się lepiej go skomunikować bo 30 minut oczekiwania to stanowczo za dużo.
Osoby z Biecza przyjeżdżał do Stróż o 5:47, bo planowo o 5:57 odjeżdżał w przeciwnym kierunku sezonowy pośpiech do Zagórza. Teraz pospiech przesunięto na 6:23, więc może i przyjazd osobówki dało by się przesunąć np. na 6:13 i zapewnić skomunikowanie z Dunajcem z krótszą przesiadką?
_________________ Tu stacja Katowice (...), proszę zachować ostrożność przy wjeździe pociągu w peron.
1 września 2009 ma nastąpić znaczne ograniczenie oferty przewozowej PKP Intercity i PKP Przewozy Regionalne. Z rozkładu jazdy mają zostać wykreślone następujące pociągi:
- Hetman na odcinku Dębica - Zamość - Dębica
- Roztocze na odcinku Jarosław - Zamość - Jarosław
- Cisy na odcinku Rejowiec - Bełżec - Rejowiec
- Solina, Bydgoszczanin na odcinku Rejowiec - Zamość - Rejowiec
- Warmia na odcinku Działdowo - Grudziądz - Działdowo
W zamian uruchomiona zostanie Kolejowa Komunikacja Autobusowa.
Likwidacji ulegną wszystkie pociągi regionalne relacji Stróże - Biecz - Stróże. A już 1 sierpnia przestają kursować pociągi osobowe na trasie Tomaszów Mazowiecki - Skarżysko Kamienna. Władze województwa łódzkiego na odcinku Tomaszów Mazowiecki - Opoczno uruchamiają zastępczą komunikację autobusową. Planowane jest także wycofanie wszystkich połączeń dalekobieżnych na odcinkach Rzeszów - Jasło oraz Stróże - Zagórz. Nie podjęto jednak ostatecznych decyzji. Skala zmian jest ogromna i niestety negatywnie odbije się na wizerunku kolei w Polsce. Mimo apelów, że ten środek transportu jest przyszłościowy, działania przewoźników i organizatorów są dokładnie odwrotne.
@Radek osobówki nie przesuną dla lepszego skomunikowania z Dunajcem bo UM wpadł na pomysł skomunikowania z robotniczym do Sącza, tyle że ten robotniczy i tak pusty jeździ od Tarnowa.
Witam serdecznie.
jak tak dalej pójdzie wytną także inne pociągi.
To jest absurd wycinać linie, które są kluczowe dla mieszkańców gmin i miast. Ciekawe jak teraz mieszkańcy Gorlic dostaną się do Krakowa. A juz mówienie o niskiej frekwencji jest paranoją. W samym Krakowie sprzedawane są bilety miesięczne do Biecza i Gorlic. Ja proponuję zamknąć także odcinek do Krynicy itp. Linię Stróże - Biecz i Zagórzany- Gorlice likwiduje się od dawna. Po co dać tam szynobusy lepiej niech puste jeżdzą do Balic i to co 0.5 godziny. Jak zlikwidują te pociagi osobiście więcej pociągiem nie pojadę. To jest ważna linia a jeszcze lepiej jak pociągi wjeżdząły by do Gorlic. Czas jazdy wzrośnie o 25 minut ale ludzi bedzie więcej. Warto zauważyć, że podobnie pociągi wjeżdzają do Rabki Zdroju oraz do Nowego Sącza Miasta, czemu nie do Gorlic??
Najpierw zniszczyli linię Chabówka- Sącz teraz Stróże- Jasło.Cała nadzieja pozostaje więc w Panu Senatorze ze Stróż i może On wyratuje tą WAŻną linię. A frekwencja na tej linii jest nienajlepsza, ale zawsze kilkanaście osób jedzie. Skoro można było uratować szynobusami linię do Wieliczki oraz do Żywca można i do Biecza.
_________________ Walka o pociągi w Malopolsce trwa i trwać będzie. 4 czewca czarny dzień dla Kryniczanki i rekord Białej:(
Pozdrawiam rufio198
Przejechane km 62000 rok 2009 i 44420 w 2010
Nie oszukujmy się Jaśnie Pan Kogut ma daleko linie Stróże - Biecz. Dla niego najważniejsi są klienci do ośrodka terapeutycznego. Tyle tylko że jak zamkną linie Stróże - Jasło to jaki Expres się tam zatrzyma.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum