Wysłany: 16-06-2009, 16:17 Ile kosztuje wynajęcie przedziału?
Potrzebuje wynająć przedział na 6 osób. Będzie to dosyć długa podróż (Gorzów Wlkp.- Dębica) ponoć 11.30 godziny jazdy z jedną przesiadką. Ile będzie kosztowało wynajęcie takiego przedziału w dwóch pociągach???
To nie jest takie proste.
Pociąg w którym chcesz wynająć przedział musi zaczynać bieg na stacji od której chcesz jechać. Czyli pociąg musi startować z Gorzowa Wielkopolskiego. Tak samo będzie z drugim pociągiem. Jeżeli tak nie jest, to nawet nie przyjmą twojego wniosku (wiem z doświadczenia).
Zaś jeżeli spełniasz ww warunki wydrukuj wniosek z tej strony http://www.pr.pkp.pl/img_in//GALERIA/prawo/WZORY%20RPO-PR%20od%2017%2009%202007.pdf (wzór nr 13). W rubryce "Przewoźnik" wpisz "PKP InterCity Zakład Zachodni w Poznaniu Al. Niepodległości 8"
Co do kosztu to 50 zł od przedziału
Chociaż nie orientuję się czy do wynajęcia przedziału nie jest potrzebna grupa ...
Pociąg w którym chcesz wynająć przedział musi zaczynać bieg na stacji od której chcesz jechać. Czyli pociąg musi startować z Gorzowa Wielkopolskiego. Tak samo będzie z drugim pociągiem.
Bzdura, wcale nie musi.
Oczywiście przedział(y) może wynająć tylko grupa, koszt jednego przedziału to 50 zł, z tym że np 15 osobowa grupa nie może sobie wynająć 15 przedziałów, tylko max. 2 przedziały 8-osobowe.
witja,
Zgodzę się. Nie trzeba zaczynać od stacji początkowej. Pamiętam w Warszawie pociąg relacji: Chełm/Zamość-Bydgoszcz miał jeden wagon 2 klasy z karteczką na drzwiach wagon rezerwowany od stacji Warszawa Centralna.
witja - może jakieś argumenty ?
Proszę nie pisać czy bzdura czy nie bo sam próbowałem wynająć przedziały w pociągu relacji Suwałki-Wrocław Główny od stacji Toruń do Wrocławia. Pan w COK-u powiedział że nie ma sensu składać wniosku bo przedział musiałby być zamknięty dla podróżnych od samego początku co jest nieekonomiczne. Tak samo powiedział mi pan w CENTRALI PKP IC. Tak więc jestem pewien tego co napisałem.
Jeżeli ktoś nie wierzy - proszę dzwonić oto numer 0 801 022 007.
micho - piszemy o przedziale a nie po wagonie. Jak dobrze wiesz w Warszawie Centralnej nie ma możliwości włączenia wagonu, dlatego jedzie on od początku.
Proszę - dzisiaj w Monciaku Zakopane - Gdynia były zarezerwowane przedziały od Krakowa do Gdyni.
Dwa dni temu w nocnym poc. D Kraków - Świnoujście był zarezerwowany jeden przedział z tego co widziałem na 6 osób na trasie Kędzierzyn Koźle - Świnoujście.
Wystarczy, czy podwawać dalsze przykłady?
Możliwośc zarezerwowania przedziału nie jest obligatoryjna. W pociągach o niższej frekfencji zarezerwujesz taki przedział, w tych o wysokiej jest trudno.
Też o tym słyszałem. W pociągach, gdzie może być dużą frekwencja mogą ci odmówić takiej rezerwacji. Przypuszczam, że w Monciaku na pewno byś nie zarezerwował w piątek przedziału.
Owszem wiem o tej zasadzie.
Przydzielenie przedziału zależy od: frekwencji w pociągu, dnia tygodnia i w miarę nie utrudnianiu podróży innym pasażerom. W moim wypadku wszystkie 3 zasady nie miały miejsca. Pociąg jechał w środę, a frekwencja była na poziomie 30 %.
longer1231: A czy rezerwowałeś podróż tylko w jedną stronę, czy powrót też?
Odmowa mogła byc również z tego powodu, ze nie miałbyś jak wrócic. A jak się spodziewam, takie zamówienie na przedział jest jedno w obie strony...
Poza tym mogło byc tak, że w tym samym terminie nie tylko Ty chciałeś jechac.
_________________ "Kolej na czytanie" - pasja i rozwój w jednym.
W Taryfie PKP IC jest wszystko dokładnie napisane:
Rozdział 7. Paragraf 54:
1. „PKP Intercity” uwzględnia zamówienie o zarezerwowanie oddzielnych przedziałów w pociągach
„D” tylko w miarę możliwości przewozowych, na warunkach określonych w Regulaminie.
2. Ubiegający się o zarezerwowanie oddzielnego przedziału powinien, co najmniej na 14 dni przed zamierzonym
wyjazdem, zwrócić się z pisemnym wnioskiem do właściwego dla stacji wyjazdu zakładu
„PKP Intercity”.
3. Przewoźnik nie uwzględnia wniosków o zarezerwowanie oddzielnych przedziałów:
1) w pociągach o frekwencji zbliżonej do 100%;
2) od stacji pośrednich biegu pociągu, chyba że na stacjach tych włączane są grupy wagonów, rozpoczynających
bieg.
O nieuwzględnieniu zamówienia zakład zawiadamia zamawiającego.
Myślę, że pracownik IC, który odradził longerowi składania zamówienia
Pan w COK-u powiedział, a nie napisał/a:
nie ma sensu składać wniosku bo przedział musiałby być zamknięty dla podróżnych od samego początku co jest nieekonomiczne.
kierował się trzecim punktem i drugim podpunktem tego paragrafu. W praktyce jednak zdarza się inaczej, więc zawsze warto spróbować.
No, ale jak widać, da się ten przepis ominąć.
Przy najbliższej okazji zrobię Ci zdjęcie takiej karteczki z rezerwacją.
mk1992 -Usunięty- Gość
Wysłany: 11-07-2010, 15:23 Rezerwacja przedziału w TLK
Witam. W dniu 12 sierpnia br. planujemy z dwójką znajomych wybrać się na Hel pociągiem TLK 35509, relacji Kraków - Hel. Rzecz w tym, że chciałbym dokonać rezerwacji przedziału w wagonie klasy 2. W związku z tym prosiłbym, aby ktoś mi wytłumaczył krok po kroku, gdzie mam się zgłosić, ile to będzie kosztowało itp.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum