No tak jak proponowałem, miejscem publikacji może być moja strona. Cisza w temacie wynika z faktu, iż zasugerowano możliwe komplikacje od strony prawnej (jeśli chodzi o legalność takiej publikacji), niewykluczone też że być może uda się pozyskać od PR wzory oryginalnych tabel z cegły możliwych do edycji, z tym że sprawa jest w toku.
_________________ Pozdr.
Grzesiek
roman_bukowno -Usunięty- Gość
Wysłany: 27-12-2012, 00:23
Kolejoman2 napisał/a:
Cisza w temacie wynika z faktu, iż zasugerowano możliwe komplikacje od strony prawnej (jeśli chodzi o legalność takiej publikacji)
Dlaczego niby? Jeśli tabebe będą w 100 procentach zrobione przez nas w poprzedniej cegle jest tylko adnotacja: Przedruk zarówno w części jak i w całości zabroniony" więc wg. Mnie w czym problem? wydrukowali w tym roku cegłe? Nie, więc copyright nie obowiązuje
Od dłuższego czasu ciekawią mnie rożnego rodzaju rozkłady jazdy - z racji prowadzenia serwisu internetowego z rozkładami jazdy różnych przewoźników - tu link: http://www.rozjazdy.pl
Niestety jedyne co jest innowacyjne w twojej wyszukiwarce to łączenie przewoźników kolejowych i autobusowych. Co mnie najbardziej wkurza w wyszukiwarkach to założenie że ja wiem z jakiego przystanku chcę jechać. Nie znając sieci komunikacyjnej nie wiem skąd chcę jechać. Ten problem został dość fajnie rozwiązany w e-podróżniku, są zidentyfikowane miejscowości i dzielnice. Poza tym mógłbyś dopracować dane, np. Travelbus nie jeździ na plac Szewczyka tylko na PKS, w związku z tym przesiadka trwa nieco dłużej. No i nie wiem skąd się biorą podwójne przystanki np. Dąbrowa Górnicza Gołonóg.
pawelp napisał/a:
Na potrzeby zasilenia działającej w serwisie wyszukiwarki połączeń rozkładami jazdy mam też oczywiście możliwość edycji rozkładów jazdy ("edytor" nie jest dostępny publicznie). Od razu jednak mówię, że ponieważ takie rozkłady są później analizowane przez oprogramowanie wyszukiwarki, niektóre informacje muszą być zapisane w postaci, która będzie jednoznaczna także dla komputera (zwłaszcza chodzi o przystanki oraz dni kursowania) - bez tego nie byłoby możliwe planowanie podróży określonego dnia i sensowne przesiadanie się na przystankach.
Nam najbardziej brakuje formy tabelarycznej. Może dałoby się dobudować moduł który generowałby tabele SRJP? Wyszukiwarki nie zabiorę ze sobą w podróż.
roman_bukowno napisał/a:
więc copyright nie obowiązuje
W naszym prawodawstwie nie ma czegoś takiego. Nie jesteśmy w USA. Albo coś jest chronione albo nie jest.
No właśnie ładne, dlatego występujemy do PR o udostępnienie wzorów wszystkich tabel i zgody na korzystanie z nich przy tworzeniu własnej cegły. Więc myślę, że na razie trzeba by się wstrzymać do momentu otrzymania odpowiedzi.
Znacie to powiedzenie, że najlepiej ryby łowi się w mętnej wodzie. Czas pokaże jakie były prawdziwe zamysły decydentów z PLK, czy chodzi tylko o dezinformację podróżnych czy również o dalsze likwidacje połączeń bez większego rozgłosu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum