Wysłany: 23-05-2026, 10:48 Poszukuję informacji: Robotnik/woźny kolejowy w Bydgoszczy
Dzień dobry wszystkim,
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w ustaleniu szczegółów dotyczących pracy mojego przodka w strukturach kolejowych w Bydgoszczy w okresie międzywojennym.
Mój przodek przeprowadził się z rodziną z Niemiec do Bydgoszczy i mieszkał tam w latach 1925–1929. W lokalnych księgach adresowych z tamtego okresu figuruje początkowo jako „robotnik”, a pod koniec lat 20. jako „robotnik kolejowy” oraz „woźny kolejowy”.
Posiadam jego zdjęcie w mundurze (załączam poniżej, z zasłoniętą twarzą). Na kołnierzu (stójce) widoczne są charakterystyczne emblematy skrzydełek kolejowych. Chciałbym zyskać absolutną pewność co do formacji. Czy ktoś z Was, na podstawie załączonego zdjęcia oraz podanych lat, byłby w stanie jednoznacznie zidentyfikować ten mundur i potwierdzić, że to oficjalne struktury Dyrekcji Kolei Państwowych w Bydgoszczy (PKP) z lat 20., a nie formacja niemiecka (Deutsche Reichsbahn)?
Moje drugie pytanie dotyczy dokumentacji: Gdzie oprócz Archiwum Państwowego w Bydgoszczy mógłbym szukać dokumentów pracowniczych (rejestrów, list płac, spisów funkcjonariuszy) dla pracowników niższego szczebla/woźnych PKP z lat 1925–1929? Czy w Warszawie (np. AAN) lub innych wyspecjalizowanych zbiorach istnieją zachowane archiwa personalne z tego okresu dla dyrekcji bydgoskiej?
Będę ogromnie wdzięczny za każdą wskazówkę, pomoc w analizie elementów munduru lub nakierowanie na konkretne zespoły archiwalne.
Pozdrawiam serdecznie!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum