Wysłany: 05-12-2012, 20:57 Koniec cegły? Zróbmy ją sami
Witam!
Jak powszechnie wiadomo w nowym rozkładzie nie będzie już cegły ani tabel w pdf. Każdy wie jednak jak wygodne i przydatne są one przy planowaniu wyjazdów i kółeczek. Pomyślałem więc, że możnaby zebrać się i zrobić je własnym sumptem, tak jak w niektórych krajach, gdzie nie ma już cegły. Każda chętna osoba mogłaby się zadeklarować jakimi tabelami chce się opiekować i na bieżąco je uaktualniać (oczywiście tymczasowych zmian np. na 2 dni nie trzeba by uwzględniać). Najlepiej aby były to tabele z rejonu zamieszkania tej osoby, z którymi jest na bieżąco jeśli chodzi o zmiany. Nie wszystkie tabele trzeba by tworzyć od zera, ale tym to już możemy porozmawiać na privie. Miejscem publikacji mogłaby być np. moja strona www.kolejomania.rail.pl , na której powstałby specjalny dział. Wtedy każdy mógłby mieć dostęp do tabel. Ja np. mogę się zaopiekować 160, 201, 202, 210, 215, 220, 225. Co sądzicie o tym pomyśle ?
Post publikuję także na innych forach oraz na pmk.
W sumie chętnie się przyłączę do tego projektu Zawsze to wygodniejsze w podróży. Ja mogę wziąć takie tabelki jak 350, 355, 333, 328, 332, 300, 390, 340, 120.
Przykładowy wzorzec tabeli: http://www.kolejomania.rail.pl/cegla/155.xls
Oczywiście dostępne są też inne wzorce (dwustronne ze stacjami po środku itp.), więc kwestią jest jedynie wklepanie polskich stacji.
Poczekamy do wejścia nowego rozkładu i zobaczymy. Jeśli faktycznie cegły nie będzie (po założeniu wątku różne ciekawe informacje zaczęły do mnie docierać) to wtedy będziemy myśleć co dalej w tej kwestii.
Próbował ktoś ceglane tabelki zrobić z arkuszu kalkulacyjnym Google ? Z dokładnością do czcionki srjp powinno być to wykonalne i wtedy byłoby edytowalne on-line...
Od dłuższego czasu ciekawią mnie rożnego rodzaju rozkłady jazdy - z racji prowadzenia serwisu internetowego z rozkładami jazdy różnych przewoźników - tu link: http://www.rozjazdy.pl
Na potrzeby zasilenia działającej w serwisie wyszukiwarki połączeń rozkładami jazdy mam też oczywiście możliwość edycji rozkładów jazdy ("edytor" nie jest dostępny publicznie). Od razu jednak mówię, że ponieważ takie rozkłady są później analizowane przez oprogramowanie wyszukiwarki, niektóre informacje muszą być zapisane w postaci, która będzie jednoznaczna także dla komputera (zwłaszcza chodzi o przystanki oraz dni kursowania) - bez tego nie byłoby możliwe planowanie podróży określonego dnia i sensowne przesiadanie się na przystankach.
Jeśli miałoby to sens, mogę rozbudować aktualnie istniejące zaplecze o funkcje jakiejś bardziej "zespołowej" edycji rozkładów jazdy niż ma to miejsce obecnie - w zamian za możliwość użycia tych rozkładów w wyszukiwarce połączeń. Oczywiście nie zamierzam zawłaszczać wprowadzanych w ten sposób danych - pewnie w jakiś sposób były one wtedy publiczne. Mogę udostępnić też skrypty pozwalające na umieszczenie wyszukiwarki na własnej stronie (a jeśli kogoś to już teraz interesuje proszę o kontakt przez PW lub przez podlinkowaną stronę).
Dajcie znać jak widzi Wam się takie rozwiązanie,
Pozdrawiam!
Ps. Wybaczcie jeśli pojawiają się gdzieś w stronie jakieś drobne błędy - ostatnio miało miejsce trochę udoskonaleń
roman_bukowno -Usunięty- Gość
Wysłany: 25-12-2012, 04:25
Ja Mogę być odpowiedzialny za tabelę 105. Jutro zaczynam prace.
Swojego czasu zrobiłem szablony tabel od 424 do 446 w formacie .xls. Był nawet temat mojego autorstwa zachęcający do tworzenia własnych rozkładów z tego regionu, ale chyba wszyscy byli pod wrażeniem tego oszusta co rzekomo zawstydził pekape i temat ucichł. Szkoda, można by było stworzyć interesujący projekt rozkładu w regionie. Poza tym wielokrotnie pisałem że bardzo chętnie stworzę inne tabele niż te z mojego regionu do użytku niemalzę dowolnego, wystarczy dać znać na PW. Tutaj też niestety cisza. Każdy woli smęcić jak to jest źle i w ogóle a robić to ni ma komu. Stworzyć projekt rozkładów w regionach, zrobić konsultacje między-regionalne, nagłośnić i razem zawstydzić pekape i tego oszusta
_________________ Pokuccy kopciarze - łączcie się !
Wysłany: 25-12-2012, 17:51
To jest bardzo dobry pomysł Tylko trzeba się zorganizować i zachęcić do tworzenia naszej cegiełki
Dla mnie brak tabel w podróży to duże utrudnienie, ponieważ te PLK-owskie plakaty to jest jakieś nieporozumienie - nieczytelne (na pierwszy rzut oka-niektóre terminy kursowania są jakąś enigmą), brak relacji wagonów bezpośrednich w pociągach dwu/wielorelacyjnych, istne dno w porównaniu z tym co było dostępne dotychczas na stronie PRów w zakładce "w regionach".
Myślę że posługiwanie się takimi sporządzonymi amatorsko "własnymi" tabelkami niesie pewne ryzyko - nie wiem czy idzie nadążyć z ciągłymi zmianami dokonywanymi co parę tygodni przez PR czy IC lub inną spółkę "cichaczem i bez rozgłosu"...
Myślę że posługiwanie się takimi sporządzonymi amatorsko "własnymi" tabelkami niesie pewne ryzyko - nie wiem czy idzie nadążyć z ciągłymi zmianami dokonywanymi co parę tygodni przez PR czy IC lub inną spółkę "cichaczem i bez rozgłosu"...
Mając do redagowania tabele z 2-3 linii na pewno się nie pogubi i nadąży z aktualizacjami.
Wysłany: 27-12-2012, 00:10
To jak? podejmujemy się stworzenia własnego dzieła, czy nie? Ja mam propozycje. Niech ktoś zapoda strone internetową gdzie będziemy mieli to wrzucać i od teraz niech każdy się wypowie za jaką tabele się bierze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum