Jak stworzyć dalekobieżne połączenie pasażerskie dla Polski Wschodniej?
Pociąg TLK Biebrza jest dobitnym przykładem tego, że pociąg łączący stolice województw Polski Wschodniej „musi” jechać przez aglomeracje, takie jak Warszawa i Kraków. Można jednak postawić pytanie, czy planowane przedsięwzięcia, takie jak Magistrala Wschodnia czy budowa spalinowego zespołu trakcyjnego do obsługi ruchu dalekobieżnego przyczynią się do innego kształtowania siatki połączeń organizowanych przez ministra właściwego do spraw transportu.
W związku z obsługą odcinka Słupsk - Trójmiasto przez Polregio marzą mi się bezpośrednie połączenia pociągami tej spółki w relacji Koszalin - Gdynia Główna w godzinach 5.00 15.00 i 19.00 z Gdyni 08.00 15.00 i 17.30
Mi marzy się pociąg REGIO relacji Poznań Główny - Włocławek przez Gniezno, Inowrocław, Toruń Główny i w relacji odwrotnej lub połączenie Kolei Wielkopolskich Poznań Główny - Włocławek przez Konin, Kutno. Aktualnie chcąc jechać do Poznania trzeba wybrać przesiadkę w Toruniu lub Kutnie. Na tymczasowe zatrzymania pociągów Warszawa - Poznań podczas zamknięcia linii od Kutna w stronę Konina raczej nie ma co liczyć skoro TLK Uznam przejeżdża przez stację bez zatrzymania.
Ale żeś wymyślił.Poznań-Włocławek przez Konin,Kutno...
No ale to Koncert życzeń czyli można wszystko...
Wiem, że przez Konin, Kutno to bez sensu, no ale przez Gniezno, Inowrocław, Toruń jak najbardziej możliwe. Wystarczyłoby wydłużyć kurs lub 2 REGIO Poznań Główny - Toruń Główny.
Pewnie że można trzeba tylko chcieć.Tak samo skomunikowania pociągów regio Piła-Krzyż-Gorzów/Kostrzyn.Popołudniu nie ma żadnego skomunikowania składów jadących z Piły do Krzyża z tymi jadącymi na Kostrzyn.
W pełnych relacjach pociągi kursują w sezonie letnim, w pozostałe dni do Koszalina/Słupska.
Obsługa: przystosowane do kursów dalekobieżnych szynobusy Pesa 219M lub Link.
_________________ Gdyby cały beton PKP przerobić na podkłady, to można by zmodernizować wszystkie czynne szlaki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum