Doprawdy? Około dwie godziny temu sprawdziłam frekwencję w tym pociągu. W systemie rezerwacji od Bolesławca były wolne tylko 3 miejsca w jednym wagonie 2. klasy. Z ciekawości sprawdziłam sobie jeszcze dostępność miejsc na odcinku Węgliniec - Bolesławiec i okazało się, że tylko pasażerowie dosiadający się w Bolesławcu zapełniają w całości jeden wagon. Jest weekend, niedziela. Może w tygodniu frekwencja bywa mniejsza, ale ten pociąg na pewno nigdy nie jeździ pusty.
Dzisiejsze pociągi "Via Regia" Lipsk - Przemyśl - Lipsk również miały frekwencję ok. 100 proc. na odcinku Wrocław - Bolesławiec.
W poniedziałek jechałam do Wrocławia pociągiem IC "Łużyce". Frekwencja od Zgorzelca ok. 40 proc., od Bolesławca ok. 80 proc. Za Legnicą przeszłam się po składzie i niemal wszystkie miejsca były zajęte. Mnie to nie dziwi, bo pociąg IC nie dość, że jest sporo tańszy, to jeszcze dużo szybszy od jadącego o tej samej porze pociągu KD Zgorzelec - Wrocław, który długo stoi w Legnicy, żeby przepuścić IC "Łużyce". Już w tej chwili na jutrzejszy pociąg IC Zgorzelec - Warszawa zarezerwowanych jest od Bolesławca ok. 50 proc. miejsc w 2. klasie.
Czy beton KD/UMWD wyciągnie z tego jakieś konstruktywne wnioski i wzmocni ofertę (lepszy rozkład jazdy, więcej Sprinterów) na linii zgorzeleckiej? Czy będą ujadać na PKP Intercity, że im pasażerów podbierają? Ot, zagwozdka.
W związku z remontem linii kolejowej po niemieckiej stronie (trasa Frankfurt/O - Berlin) i przymusową KKZ, w PKP Intercity rozważane jest przetrasowanie pociągów IC Przemyśl/Kraków - Berlin przez Horkę. To by oznaczało, że w Bolesławcu pojawią się trzy dodatkowe pary pociągów IC. Na razie tymczasowo (na rok?), ale dobre i to. Może z czasem pociągi IC do/z Berlina zawitają tutaj na stałe...
_________________ ⚠ Bossowie związków zawodowych, zarządy i rady nadzorcze spółek PKP to partacze, nieudacznicy, ludzie niekompetentni! Jest to banda kretynów, idiotów i darmozjadów pierdzących w stołki, którym los PKP zwisa i powiewa!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum