Ładowanie strony... proszę czekać!

Jeśli strona nie chce się załadować kliknij Tutaj

FORUM@INFOKOLEJ.PL   INFOKOLEJ.PL   WERSJA MOBILNA   WYSZUKIWARKA   FB.COM/INFOKOLEJ

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 175, 176, 177
Frekwencja w dolnośląskich pociągach
Autor Wiadomość

Noema Płeć:Kobieta
Sponsor

PostWysłany: 08-02-2026, 17:46    Odpowiedz z cytatem

krzysztoff napisał/a:
A popołudniowy Lipsk-Kraków niemal cały pusty.

Doprawdy? Około dwie godziny temu sprawdziłam frekwencję w tym pociągu. W systemie rezerwacji od Bolesławca były wolne tylko 3 miejsca w jednym wagonie 2. klasy. Z ciekawości sprawdziłam sobie jeszcze dostępność miejsc na odcinku Węgliniec - Bolesławiec i okazało się, że tylko pasażerowie dosiadający się w Bolesławcu zapełniają w całości jeden wagon. Jest weekend, niedziela. Może w tygodniu frekwencja bywa mniejsza, ale ten pociąg na pewno nigdy nie jeździ pusty.

Dzisiejsze pociągi "Via Regia" Lipsk - Przemyśl - Lipsk również miały frekwencję ok. 100 proc. na odcinku Wrocław - Bolesławiec.

W poniedziałek jechałam do Wrocławia pociągiem IC "Łużyce". Frekwencja od Zgorzelca ok. 40 proc., od Bolesławca ok. 80 proc. Za Legnicą przeszłam się po składzie i niemal wszystkie miejsca były zajęte. Mnie to nie dziwi, bo pociąg IC nie dość, że jest sporo tańszy, to jeszcze dużo szybszy od jadącego o tej samej porze pociągu KD Zgorzelec - Wrocław, który długo stoi w Legnicy, żeby przepuścić IC "Łużyce". Już w tej chwili na jutrzejszy pociąg IC Zgorzelec - Warszawa zarezerwowanych jest od Bolesławca ok. 50 proc. miejsc w 2. klasie.

Czy beton KD/UMWD wyciągnie z tego jakieś konstruktywne wnioski i wzmocni ofertę (lepszy rozkład jazdy, więcej Sprinterów) na linii zgorzeleckiej? Czy będą ujadać na PKP Intercity, że im pasażerów podbierają? Ot, zagwozdka.

W związku z remontem linii kolejowej po niemieckiej stronie (trasa Frankfurt/O - Berlin) i przymusową KKZ, w PKP Intercity rozważane jest przetrasowanie pociągów IC Przemyśl/Kraków - Berlin przez Horkę. To by oznaczało, że w Bolesławcu pojawią się trzy dodatkowe pary pociągów IC. Na razie tymczasowo (na rok?), ale dobre i to. Może z czasem pociągi IC do/z Berlina zawitają tutaj na stałe...

https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/pociagi-pkp-intercity-do-berlina-w-niemczech-znowu-staly-sie-autobusami-126564.html

Bossowie związków zawodowych, zarządy i rady nadzorcze spółek PKP to partacze, nieudacznicy, ludzie niekompetentni! Jest to banda kretynów, idiotów i darmozjadów pierdzących w stołki, którym los PKP zwisa i powiewa!
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

krzysztoff Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel

PostWysłany: 14-02-2026, 19:21    Odpowiedz z cytatem

Noema napisał/a:
Doprawdy?l

No cóż, dzisiaj jechałem i wyglądało to nieco lepiej, choć nadal bez jakiegoś szału. Siebie do frekwencji nie wliczałem, bo jechałem tylko w relacji Chojnów-Bolesławiec-Chojnów.

14.02. raport z nowych ICków

Przemyśl - Lipsk
Frekwencja od Chojnowa ok. 70%
Chojnów +0 -10
Bolesławiec +1 -50~

Lipsk - Kraków
Frekwencja od Bolesławca ok. 30%
Bolesławiec +25~ -1
Chojnów +8 -0
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Sponsor

PostWysłany: 14-02-2026, 22:06    Odpowiedz z cytatem

krzysztoff, nie rozumiem cię. Oczekujesz, żeby każdy pociąg miał codziennie 100% frekwencję, najlepiej na całej trasie? Odkąd pociągi do/z Lipska pojawiły się, ty marudzisz i stajesz niejako w kontrze do tego co ja piszę, zamiast cieszyć się z poprawy oferty PKP Intercity na "naszej" linii.

Mam takie nieodparte wrażenie, że jesteś pracownikiem KD (to tylko przypuszczenie, choć uzasadnione), wszak tylko Kolejom Dolnośląskim mogą przeszkadzać pociągi IC jako szybsza i tańsza dla pasażerów konkurencja. Tak więc przestań pisać o pustych pociągach do/z Lipska, bo system rezerwacji PKP Intercity, który staram się śledzić dość regularnie, pokazuje coś wprost przeciwnego. Nawet jeśli jest to "tylko" 30% to i tak jest to dużo w porównaniu do wielu innych pociągów IC. Pusty to jeździ np. poranny pociąg IC Wrocław - Szczecin (frekwencja na poziomie kilku proc.), który widuję w Legnicy, gdy wracam do domu pierwszym pociągiem KD do Lubania.

Kiedyś mikolstwo nieustannie bredziło o pustych pociągach do/z Drezna, wbrew faktom. Dziś takie brednie nie przejdą, bo każdy może to szybko zweryfikować bez wychodzenia z domu. No więc zweryfikowałam, że jutrzejszy pociąg Kraków - Lipsk na chwilę obecną ma zarezerwowane ok. 20% miejsc, zaś pociąg Przemyśl - Lipsk ok. 90%. Do jutra frekwencja z pewnością się zwiększy...

Bossowie związków zawodowych, zarządy i rady nadzorcze spółek PKP to partacze, nieudacznicy, ludzie niekompetentni! Jest to banda kretynów, idiotów i darmozjadów pierdzących w stołki, którym los PKP zwisa i powiewa!
Powrót do góry

Przyjaciel

PostWysłany: 14-02-2026, 22:50    Odpowiedz z cytatem

Mnie tam cieszy, że są pociągi IC, bo nie jeden raz można coś zaoszczędzić jadąc w głąb Polski czy nawet do samego Wrocławia albo nawet na tak absurdalnie krótkiej trasie jak moja dzisiejsza - 12zł zamiast 26 to przepaść.

Bardziej niż możliwość dojazdu do/z Lipska cieszy mnie, że "coś na zachód" od Legnicy generuje jakieś liczby i pokazuje że jest potencjał na uruchamianie tam czegoś więcej niż tylko Łużyc do Warszawy. No i mam nieodparte wrażenie, że jakby puszczać tam normalne krajowe IC, to byłoby to może bardziej punktualne i lepsze czasowo, nie byłoby może potrzeby robienia pod Niemców (?) tych mocno wydłużonych postojów we Wrocławiu.

Ale jak pisałem trzeba dać czas i może taki Lipsk się przyjmie na dobre. A no i trochę się moje podejście zmieniło, napisałem bez szału, co dla mnie nie oznacza, że jest fatalnie, że jedzie pusty, tylko tak sobie, z potencjałem na zwyżki.

A co do pociągu do Szczecina porannego to jechałem nim ostatnio i na odc. Wrocław-Legnica byłem w bezprzedziałowym wagonie tylko ja i jeszcze 1 osoba, więc faktycznie popołudniowy Lipsk wygląda przy tym jak nabity pociąg.
Powrót do góry

Sponsor

PostWysłany: 14-02-2026, 23:13    Odpowiedz z cytatem

krzysztoff, Lipsk już się przyjął. Dla mieszkańców całej południowej Polski i dla Ukraińców stanowi on naturalną bramę kolejową w głąb Europy zachodniej. Niemcy to nie tylko Berlin.

Jestem przekonana, że od grudnia br. w nowym rozkładzie jazdy pojawi się dodatkowa para połączeń IC Przemyśl - Lipsk - Przemyśl. Centrala PKP Intercity śledzi frekwencję w nowych pociągach i z pewnością nawet oni nie spodziewali się aż tak dużego zainteresowania pociągami do/z Lipska od pierwszego dnia kursowania. Wszak malkontenci i tzw. eksperci wieszczyli, że te pociągi będą wozić powietrze.

https://infokolej.pl/viewtopic.php?p=415684#415684

Jak pokazały dwa ostatnie miesiące, z nich tacy kolejowi eksperci jak z koziej dupy trąba...

Powrót do góry

Przyjaciel

PostWysłany: 14-02-2026, 23:45    Odpowiedz z cytatem

Pomyśleć tylko jak pięknie mogłoby być, jak Niemcy by się ogarnęli i zelektryfikowali odc. Gorlitz-Drezno, przecież taka trasa do Lipska, ale przez Zgorzelec/Gorlitz i Drezno to dopiero byłby hit... No ale niestety to melodia może na 2050 rok. Jak dobrze pójdzie.
Powrót do góry
Strona 177 z 177 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 175, 176, 177
Odpowiedz do tematu