Doprawdy? Około dwie godziny temu sprawdziłam frekwencję w tym pociągu. W systemie rezerwacji od Bolesławca były wolne tylko 3 miejsca w jednym wagonie 2. klasy. Z ciekawości sprawdziłam sobie jeszcze dostępność miejsc na odcinku Węgliniec - Bolesławiec i okazało się, że tylko pasażerowie dosiadający się w Bolesławcu zapełniają w całości jeden wagon. Jest weekend, niedziela. Może w tygodniu frekwencja bywa mniejsza, ale ten pociąg na pewno nigdy nie jeździ pusty.
Dzisiejsze pociągi "Via Regia" Lipsk - Przemyśl - Lipsk również miały frekwencję ok. 100 proc. na odcinku Wrocław - Bolesławiec.
W poniedziałek jechałam do Wrocławia pociągiem IC "Łużyce". Frekwencja od Zgorzelca ok. 40 proc., od Bolesławca ok. 80 proc. Za Legnicą przeszłam się po składzie i niemal wszystkie miejsca były zajęte. Mnie to nie dziwi, bo pociąg IC nie dość, że jest sporo tańszy, to jeszcze dużo szybszy od jadącego o tej samej porze pociągu KD Zgorzelec - Wrocław, który długo stoi w Legnicy, żeby przepuścić IC "Łużyce". Już w tej chwili na jutrzejszy pociąg IC Zgorzelec - Warszawa zarezerwowanych jest od Bolesławca ok. 50 proc. miejsc w 2. klasie.
Czy beton KD/UMWD wyciągnie z tego jakieś konstruktywne wnioski i wzmocni ofertę (lepszy rozkład jazdy, więcej Sprinterów) na linii zgorzeleckiej? Czy będą ujadać na PKP Intercity, że im pasażerów podbierają? Ot, zagwozdka.
W związku z remontem linii kolejowej po niemieckiej stronie (trasa Frankfurt/O - Berlin) i przymusową KKZ, w PKP Intercity rozważane jest przetrasowanie pociągów IC Przemyśl/Kraków - Berlin przez Horkę. To by oznaczało, że w Bolesławcu pojawią się trzy dodatkowe pary pociągów IC. Na razie tymczasowo (na rok?), ale dobre i to. Może z czasem pociągi IC do/z Berlina zawitają tutaj na stałe...
_________________ ⚠ Bossowie związków zawodowych, zarządy i rady nadzorcze spółek PKP to partacze, nieudacznicy, ludzie niekompetentni! Jest to banda kretynów, idiotów i darmozjadów pierdzących w stołki, którym los PKP zwisa i powiewa!
No cóż, dzisiaj jechałem i wyglądało to nieco lepiej, choć nadal bez jakiegoś szału. Siebie do frekwencji nie wliczałem, bo jechałem tylko w relacji Chojnów-Bolesławiec-Chojnów.
14.02. raport z nowych ICków
Przemyśl - Lipsk
Frekwencja od Chojnowa ok. 70%
Chojnów +0 -10
Bolesławiec +1 -50~
Lipsk - Kraków
Frekwencja od Bolesławca ok. 30%
Bolesławiec +25~ -1
Chojnów +8 -0
krzysztoff, nie rozumiem cię. Oczekujesz, żeby każdy pociąg miał codziennie 100% frekwencję, najlepiej na całej trasie? Odkąd pociągi do/z Lipska pojawiły się, ty marudzisz i stajesz niejako w kontrze do tego co ja piszę, zamiast cieszyć się z poprawy oferty PKP Intercity na "naszej" linii.
Mam takie nieodparte wrażenie, że jesteś pracownikiem KD (to tylko przypuszczenie, choć uzasadnione), wszak tylko Kolejom Dolnośląskim mogą przeszkadzać pociągi IC jako szybsza i tańsza dla pasażerów konkurencja. Tak więc przestań pisać o pustych pociągach do/z Lipska, bo system rezerwacji PKP Intercity, który staram się śledzić dość regularnie, pokazuje coś wprost przeciwnego. Nawet jeśli jest to "tylko" 30% to i tak jest to dużo w porównaniu do wielu innych pociągów IC. Pusty to jeździ np. poranny pociąg IC Wrocław - Szczecin (frekwencja na poziomie kilku proc.), który widuję w Legnicy, gdy wracam do domu pierwszym pociągiem KD do Lubania.
Kiedyś mikolstwo nieustannie bredziło o pustych pociągach do/z Drezna, wbrew faktom. Dziś takie brednie nie przejdą, bo każdy może to szybko zweryfikować bez wychodzenia z domu. No więc zweryfikowałam, że jutrzejszy pociąg Kraków - Lipsk na chwilę obecną ma zarezerwowane ok. 20% miejsc, zaś pociąg Przemyśl - Lipsk ok. 90%. Do jutra frekwencja z pewnością się zwiększy...
_________________ ⚠ Bossowie związków zawodowych, zarządy i rady nadzorcze spółek PKP to partacze, nieudacznicy, ludzie niekompetentni! Jest to banda kretynów, idiotów i darmozjadów pierdzących w stołki, którym los PKP zwisa i powiewa!
Mnie tam cieszy, że są pociągi IC, bo nie jeden raz można coś zaoszczędzić jadąc w głąb Polski czy nawet do samego Wrocławia albo nawet na tak absurdalnie krótkiej trasie jak moja dzisiejsza - 12zł zamiast 26 to przepaść.
Bardziej niż możliwość dojazdu do/z Lipska cieszy mnie, że "coś na zachód" od Legnicy generuje jakieś liczby i pokazuje że jest potencjał na uruchamianie tam czegoś więcej niż tylko Łużyc do Warszawy. No i mam nieodparte wrażenie, że jakby puszczać tam normalne krajowe IC, to byłoby to może bardziej punktualne i lepsze czasowo, nie byłoby może potrzeby robienia pod Niemców (?) tych mocno wydłużonych postojów we Wrocławiu.
Ale jak pisałem trzeba dać czas i może taki Lipsk się przyjmie na dobre. A no i trochę się moje podejście zmieniło, napisałem bez szału, co dla mnie nie oznacza, że jest fatalnie, że jedzie pusty, tylko tak sobie, z potencjałem na zwyżki.
A co do pociągu do Szczecina porannego to jechałem nim ostatnio i na odc. Wrocław-Legnica byłem w bezprzedziałowym wagonie tylko ja i jeszcze 1 osoba, więc faktycznie popołudniowy Lipsk wygląda przy tym jak nabity pociąg.
krzysztoff, Lipsk już się przyjął. Dla mieszkańców całej południowej Polski i dla Ukraińców stanowi on naturalną bramę kolejową w głąb Europy zachodniej. Niemcy to nie tylko Berlin.
Jestem przekonana, że od grudnia br. w nowym rozkładzie jazdy pojawi się dodatkowa para połączeń IC Przemyśl - Lipsk - Przemyśl. Centrala PKP Intercity śledzi frekwencję w nowych pociągach i z pewnością nawet oni nie spodziewali się aż tak dużego zainteresowania pociągami do/z Lipska od pierwszego dnia kursowania. Wszak malkontenci i tzw. eksperci wieszczyli, że te pociągi będą wozić powietrze.
Jak pokazały dwa ostatnie miesiące, z nich tacy kolejowi eksperci jak z koziej dupy trąba...
Pomyśleć tylko jak pięknie mogłoby być, jak Niemcy by się ogarnęli i zelektryfikowali odc. Gorlitz-Drezno, przecież taka trasa do Lipska, ale przez Zgorzelec/Gorlitz i Drezno to dopiero byłby hit... No ale niestety to melodia może na 2050 rok. Jak dobrze pójdzie.
krzysztoff, ja bym tego Drezna tak nie fetyszyzowała. Przecież niegdyś pociągi do Kolonii i Frankfurtu/M i tak jeździły przez Lipsk, ze zmianą kierunku jazdy w Dreźnie. Trasa przez Horkę jest krótsza i szybsza.
Trwa elektryfikacja odcinka Zgorzelec - Görlitz, więc niebawem pociągi (EZT) KD i IC zamiast kończyć bieg w Zgorzelcu, będą mogły wjeżdżać do Görlitz, gdzie są bardzo dogodne przesiadki na pociągi do Drezna. Wpłynie to z pewnością na zwiększenie frekwencji w pociągach KD i IC.
W piątek 13 lutego br. jechałem pociągiem KD tak nabitym, że dopiero w okolicach Chojnowa można było usiąść. Pociąg ten był o 15:45, a po za tym to były ferie zimowe i dzieci nie chodziły do szkoły.
Jaro96, to skutek likwidacji pociągu "Żak" Wrocław - Bolesławiec, który do grudnia 2025 r. kursował w piątki i trochę rozładowywał tłok w pociągu, którym jechałeś. W Bolesławcu z tego piątkowego pociągu wysiadało ok. 60-80 osób.
Dzisiaj jechałam do Wrocławia pociągiem IC "Łużyce". Frekwencja od Zgorzelca ok. 40 proc., natomiast od Bolesławca ok. 90 proc. W Bolesławcu wsiadł taki tłum ludzi jakiego dotąd tu nie widziałam (na moje oko ponad 150 osób, może nawet 200). W związku z tym pociąg nabrał kilka minut opóźnienia ze względu na "długie lokowanie pasażerów" - taki komunikat wygłosiła obsługa pociągu. Frekwencja od Legnicy ok. 100 proc. We Wrocławiu spora wymiana pasażerów, co świadczy o tym, że wielu podróżnych (włącznie ze mną) przekłada pociąg IC nad pociąg KD.
PS
Nie należy zbytnio sugerować się graficzną rezerwacją miejsc, gdyż sporo ludzi kupuje bilety w pociągu z powodu braku kasy biletowej PKP IC.
W marcu tego roku z usług Kolei Dolnośląskich skorzystało dokładnie 2 526 096 pasażerów. To o ponad 6% więcej (czyli ok. 152 tys. osób) niż podczas poprzedniego rekordowego miesiąca – października ubiegłego roku. W porównaniu z lutym tego roku liczba podróżnych wzrosła aż o 16%, co oznacza dodatkowe ok. 357 tys. pasażerów.
Dzisiaj jechałam do Zgorzelca pociągiem IC "Łużyce". Frekwencja na odcinku Wrocław - Bolesławiec ok. 90 proc., dalej do Zgorzelca ok. 40 proc.
W jutrzejszym pociągu IC "Via Regia" Lipsk - Przemyśl frekwencja od Bolesławca wg graficznej rezerwacji miejsc 100 proc. (w chwili obecnej są wolne tylko 4 miejsca). W praktyce frekwencja będzie grubo ponad 100 proc., bo sporo ludzi kupuje bilety w pociągu z powodu braku kasy biletowej PKP IC. To tak a propos "ekspertów", którzy wieszczyli, że pociągi do/z Lipska będą woziły powietrze.
No ładnie to wygląda. Tymczasem popołudniowa Saxonia do Krakowa wg graficznej rezeracji miejsc ok. 240 miejsc wolnych. Przepaść. Ciekawe co wymyślą, by jakoś uratować to połączenie. Wydłużenie do Przemyśla z dojazdem po północy to raczej nie najlepszy pomysł.
krzysztoff, a dlaczego nie? Ja bym wydłużyła ten pociąg do Przemyśla. Obecnie ostatni pociąg z Krakowa do Przemyśla odjeżdża o 20:20 i jest to IC "Wawel" z Berlina. IC "Saxonia" z Lipska przyjeżdża do Krakowa o 22:38 i spokojnie może jechać dalej. Pasażerów z pewnością nie zabraknie. Ja tylko przypomnę, że jak w grudniu ub.r. IC "Łużyce" do Zgorzelca odjeżdżał z Wrocławia po godz. 22-ej to ten pociąg miał prawie 100 proc. frekwencji. Teraz IC "Łużyce" jedzie dwie godziny wcześniej i do Bolesławca też ma prawie 100 proc. frekwencji, co świadczy o tym, że pasażerowie korzystają z kolei o każdej porze.
Jeśli chodzi o pociągi do/z Lipska to zauważam, że tylko pasażerowie jadący do/z Bolesławca zapełniają jeden cały wagon. A jeśli chodzi o IC "Łużyce" to zapełniają niemal pół składu. Rzecz jasna beton KD nie wyciąga z tego żadnych konstruktywnych wniosków i jak ma w dupie Bolesławiec, tak będzie miał nadal. Tylko patrzeć, aż wierchuszka KD zacznie ujadać na władze PKP Intercity, że pociągami IC bezczelnie im pasażerów z Bolesławca podbierają...
Bolesławiec, który na linii zgorzeleckiej po Legnicy generuje największe potoki podróżnych, a jeśli chodzi o liczbę pasażerów na jeden pociąg to nawet większe od Legnicy, jako jedyne miasto w regionie nie doczeka się w nowym rozkładzie jazdy ani jednego dodatkowego pociągu KD.
Tak więc wiecznie zatłoczone pociągi na linii zgorzeleckiej będą zatłoczone jeszcze bardziej, bo pasażerów sukcesywnie przybywa, czym chwalą się same KD. No cóż, nigdy nie sądziłam, że kiedyś to powiem, ale jedyna nadzieja w PKP Intercity.
Ciekawa jestem jakiej ekwilibrystyki słownej dokona Biuro Propagandy Prasowe KD, żeby w grudniu nam wmówić, że oferta na linii zgorzeleckiej uległa poprawie. Bo ostatnio bezczelnie łgali, że uruchomili nowy pociąg do Lubania, którego do dziś nikt nie widział na oczy.
A propos, czy wiecie, że zdaniem Andrzeja Padniewskiego z Biura Propagandy Prasowego KD, w 2015 roku na Andrzeja Dudę głosowali sami idioci? Bo ja właśnie dzięki KD dowiedziałam się, że byłam idiotką, tak samo jak 8.630.626 innych wyborców. A tym samym wielu, jeśli nie większość pracowników i pasażerów KD to również idioci, zdaniem pana Padniewskiego (screen zabezpieczony, jakby co). Tak więc mniej więcej na połowę jego pensji zrzucają się (w podatkach i biletach) ludzie, których on uważa za idiotów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum