Ładowanie strony... proszę czekać!

Jeśli strona nie chce się załadować kliknij Tutaj

FORUM@INFOKOLEJ.PL   INFOKOLEJ.PL   WERSJA MOBILNA   WYSZUKIWARKA   FB.COM/INFOKOLEJ

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Rozkład jazdy 2026/2027
Autor Wiadomość

Bartuś Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel

PostWysłany: 25-04-2026, 13:52    Odpowiedz z cytatem

sheva17 napisał/a:
Ja zdecydowanie wolę podróż Kamieńczykiem i wygodnym składem wagonowym niż tramwajem. Zawsze istnieje też możliwość uruchomienia na odcinku dolnośląskim przewozów komercyjnych. Dziwi mnie wypychanie na siłę z tego odcinka Polregio, tu niestety decyduje tylko interes polityczny UWWD.

Problem jest taki, że Kamieńczyk nie jest szczególnie wygodny. To są wagony w układzie bezprzedziałowym, z dość twardymi fotelami, z modernizacji ok. 2012 roku i głośnymi hamulcami. One potrzebują liftingu. Dla odmiany 45WE oferują wygodne fotele i są bardziej komfortowe akustycznie.

Jeżeli chodzi o interes polityczny... Zapewne jakiś jest, ale tu raczej chodzi po prostu o interes, czyli o stawkę za pockm.

Niemniej jednak mam nadzieję że Kamieńczyk i pociągi PR na Wrocław-Poznań się uchowają, na zasadzie wymiany pracy eksploatacyjnej.
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

sheva17 Płeć:Mężczyzna
Przyjaciel

PostWysłany: 25-04-2026, 14:47    Odpowiedz z cytatem

Serio 45 WE w taką trasę Very Happy ? Ja na Kamieńczyka nie narzekam. Trasa do Szklarskiej jest idealna na wagony. Dziwię się, że rządząca formacja na Dolnym Śląsku działa na niekorzyść własnych mieszkańców. Akurat do obsługi składów Wrocław-Poznań nie ma się czego przyczepić, a i zainteresowanie pasażerów jest bardzo duże.

Victoria Płeć:Kobieta
Asystentka Admina
Asystentka Admina

PostWysłany: 25-04-2026, 17:25    Odpowiedz z cytatem

Projekt rozkładu jazdy pociągów Kolei Mazowieckich 2026/2027.

https://infokolej.pl/docs/km/rj2027.pdf

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Arek Płeć:Mężczyzna
Junior Admin

PostWysłany: 25-04-2026, 20:27    Odpowiedz z cytatem

Samorząd województwa dolnośląskiego przedstawił szczegóły dotyczące proponowanej organizacji połączeń kolejowych na styku z Wielkopolską. Region chciałby, by KD i KW zastąpiły POLREGIO na trasie Wrocław – Oleśnica – Ostrów Wielkopolski. Ogólnopolski przewoźnik zachowałby natomiast obsługę „Kamieńczyka” z Poznania do Szklarskiej Poręby i uruchomiłby więcej kursów pomiędzy stolicami obu regionów.

https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/dolnoslaskie-kd-do-ostrowa-wlkp-kw-do-olesnicy-polregio-do-poznania--152419.html

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Strona 3 z 3 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Odpowiedz do tematu