To pytanie zadaj ludziom, którzy układają rozkład jazdy. Przecież nikt nie mówi o tym aby wszystkie relacje powydłużać do Jeleniej, Bielska itp. Wystarczy po jednej parze pociągów z danej relacji powydłużać do takich miejscowości jak Przemyśl, Lublin, Białystok, Olsztyn, Gdynia, Szczecin. Trzeba odpowiedniego lobby dla Bielska Białej które będzie nieustannie lobbowało dla połączeń dalekobieżnych w tym mieście. Samym pisaniem na forum nic nie zdziałacie. Tylko to muszą być działania spójne i poparte społecznie i medialnie.
W tym momencie (pod warunkiem, że nieustannie się przy rozkładzie nie grzebie), to nie jest dla BB tak źle. Jeśli chodzi o segment TLK/IC bodaj dwa lata temu poza nocną Gdynią, był tylko jeden pociąg TLK ... tygodniowo
Od niedzieli 17 października IC Orion w drodze z Przemyśla do Szczecina kursować będzie trasą przez Kraków-Katowice-BYTOM-LUBLINIEC-OPOLE-Wrocław-Leszno-Poznań. Ale oni rzucają tym Orionem, hehe
Pisałem o tym już dawno. Ale przez Lubliniec tylko w terminach: 17.10.-28.10. , 2.11.-9.11. i 14.11.-20.11. , w pozostałych terminach przez Gliwice i KK. Wiec za wiele się nim nie nacieszysz.
Wiem, że pisałeś już o tym, pamiętam
Swoją drogą dziwie sie, że nie przetrasowali go na Zabrze-Gliwice-Lubliniec-Opole. Skoro zmiana trasy jest spowodowana remontem linii w Kędzierzynie to pociąg niepotrzebnie omija Zabrze i Gliwice, na czas objazdu Kędzierzyn mógłby zostać zastopiąny Lublińcem i tyle. A jak ten pociąg jeździ w kierunku Przemyśla?
To w takim razie czym pasażerowie z Jeleniej Góry różnią się od tych z Bielska Białej. Dlaczego pociąg z Olsztyna dojeżdża tylko do Wrocławia i ci na jelenią górę muszą się przesiadać do KD/PR lub dlaczego pociąg z Gdyni dojeżdża tylko do Rzeszowa a nie do Przemyśla i ci jadący dalej muszą się przesiadać? Gorszej hipokryzji w życiu nie czytałem.
Co do Przemyśla, to już wspominałem, że, z tego co wiem, to chodzi o za mały promień łuku dla Pendolino przy wjeździe na Przemyśl Główny i ma to być zrobione przy okazji przebudowy mostu kolejowego. Może jednak ktoś wie coś więcej na te temat?
To w takim razie czym pasażerowie z Jeleniej Góry różnią się od tych z Bielska Białej.
Nie bez znaczenia jest chyba fakt, że Bielsko-Biała jest dwa razy większa od Jeleniej Góry, do tego same okolice Bielska są znacznie bardziej zaludnione niż okolice Jeleniej Góry.
Swoją drogą dziwie sie, że nie przetrasowali go na Zabrze-Gliwice-Lubliniec-Opole. Skoro zmiana trasy jest spowodowana remontem linii w Kędzierzynie to pociąg niepotrzebnie omija Zabrze i Gliwice, na czas objazdu Kędzierzyn mógłby zostać zastopiąny Lublińcem i tyle. A jak ten pociąg jeździ w kierunku Przemyśla?
Nie wiem gdzie dokładnie jest miejsce, w którym się nie zmieścił. Raczej nie jest to odcinek Gliwice-KK-Opole bo tam w sumie niewiele się dzieje. Podejrzewam, że może to być coś na odcinku Katowice-Gliwice albo w samej stacji Gliwice.
W kierunku Przemyśla cały czas po pierwotnej trasie czyli przez KK.
Znowu ten Lubliniec Orion to jedyny bezpośredni pociąg łączący północno-zachodnią Polskę z Kędzierzynem, który ma 2 razy więcej mieszkańców od Lublińca, ot taka różnica Kędzierzyn-Koźle i tak wystarczająco dostał po dupie, kiedy to w rozkładzie 2014/15 uwalono stamtąd niemal 98% dalekobieżnych połączeń na rzecz Strzelec Opolskich i poniekąd właśnie Lublińca. Lubliniec w porównaniu do KK to mekka pociągów dalekobieżnych, obecnie kursują tam tylko 4 składy - 2 ogryzki Bielsko Biała-Wrocław, Skarbek do Warszawy i wspomniany Orion. Przetrasowanie go na Lubliniec na stałe byłoby szczytem głupoty. Dla takiego miasta musi się zachować chociaż 1 bezpośrednie połączenie z Poznaniem czy Szczecinem.
A czy ktoś napisał że zabranie Oriona Kędzierzynowi to dobra decyzja? NIE! Więc pojęcia nie mam do czego pijesz! W moim poście wyraziłam tylko swoje zdziwienie bo jeszcze nigdy w historii nie było pociągu pospiesznego który kursował by trasa Bytom-Lubliniec-Opole.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum