Ja na przykład nie rozumiem dlaczego zablokowali podniesienie prędkości do 160 km/h przecież tą linią 136 Opole - K-K biegną także dwie inne linie o charakterze międzynarodowym E30 wschód - zachód i E 59 północ południe. Przecież to kwestia czasu że będą musieli podnieść tą prędkość.
Przemyślanin,
Tylko w tym przypadku to by omijał Katowice a to chyba mało prawdopodobne by zdecydowali się na ten ruch.
Bardziej prawdopodobne że tak wytrasują jakieś pociągi Katowice - Warszawa z pominięciem Sosnowca.
Myślę, że z uwagi na zamknięcie odcinka Katowice - Bytom mogą na razie tak wytresować. Docelowo bardziej to, co napisałeś.
[ Dodano: 21-09-2023, 10:32 ]
Kolejoman2 napisał/a:
Danubius bez postoju w Kędzierzynie czy to tylko jakaś nieścisłość na stronie OBB? W projekcie był z postojem, więc jeśli faktycznie wycięli to w IC chyba ktoś na głowę upadł... Nie dość, że i tak jest mało pociągów i nie chcą dać kolejnych to jeszcze wycinają postój temu, który i tak przejeżdża żeby zaoszczędzić 20 sekund?
Być może nieścisłość OBB. Porta Moravica nie ma postoju w Rybniku a Chopin w Warszawie Centralnej i Zachodniej.
Szkoda braku postoju LE w Czechowicach Dziedzice h.
Zamknięcie odcinka Chorzów Batory - Bytom nie ma nic wspólnego z trasą Przemyślanina... Przypomnę że tego pociąg od grudnia 2022 miał kursować przez Kędzierzyn Koźle, później wymyślono godziny zamknięciowe a później w odpowiedzi na interpelację jednego posła napisano, że skład nie zatrzymuje się od Katowic do Wrocławia... No ale to normalne, bo w MI kwestią kolei zajmują się niekometentni ludzi
Zamknięcie odcinka Chorzów Batory - Bytom nie ma nic wspólnego z trasą Przemyślanina... Przypomnę że tego pociąg od grudnia 2022 miał kursować przez Kędzierzyn Koźle, później wymyślono godziny zamknięciowe a później w odpowiedzi na interpelację jednego posła napisano, że skład nie zatrzymuje się od Katowic do Wrocławia... No ale to normalne, bo w MI kwestią kolei zajmują się niekometentni ludzi
Pomyliłeś Login z nazwą pociągu. Piszemy o wytrasowaniu IC Piast i Karkonosze przez Pyrzowice. To nie ma nic wspólnego z Kędzierzynem .
Nie wiem o czym wy tu piszecie?
Jak na to że Gliwice - KK jest jednotorowy oraz obie aglomeracje nie mają miliona mieszkańców liczba pociągów między nimi jest wystarczająca.
A co do trasowania pociągów przez lotnisko to mogliby wytrasować jakieś Spodki czy inne przez Siewierz i Sosnowiec ale nie wiem czy aby IC finalnie wycofał się z obsługi odcinka Tarnowskie Góry - Katowice na rzecz Lubliniec - Gliwice - Katowice, które biegnie przez bardziej zaludnione tereny oraz to czy w Sosnowcu udałoby mu się uzbierać większą frekwencję
A co do trasowania pociągów przez lotnisko to mogliby wytrasować jakieś Spodki czy inne przez Siewierz i Sosnowiec ale nie wiem czy aby IC finalnie wycofał się z obsługi odcinka Tarnowskie Góry - Katowice na rzecz Lubliniec - Gliwice - Katowice, które biegnie przez bardziej zaludnione tereny oraz to czy w Sosnowcu udałoby mu się uzbierać większą frekwencję
Lubliniec - Gliwice to akurat przez las leci. Nie wycofał się, tylko trasa obecnie jest nieprzejezdna.
Lestek,
Chodziło mi o trasę Gliwice - Katowice przez Zabrze.
Owszem aktualnie nieprzejezdna co nie oznacza że po remoncie na pewno tam wrócą pociągi do Poznania.
Nie wiem o czym wy tu piszecie?
Jak na to że Gliwice - KK jest jednotorowy oraz obie aglomeracje nie mają miliona mieszkańców liczba pociągów między nimi jest wystarczająca.
Godzinę temu jechałem i na całej trasie były 2 tory (a od KK do Rudzińca nawet 3, chociaż ten trzeci to oddzielna linia). Coś mnie ominęło? Rozebrali tor w godzinę?
Tu nie chodzi o podróże stricte między Gliwicami a KK tylko o to, że pociągi dalekobieżne zamiast obsługiwać ponad 50-tysięczne miasto (wraz z przesiadkami od strony Raciborza/Rybnika i Nysy) oraz dodatkowo Zdzieszowice i Gogolin to obsługują pipidówy Strzelce czy Pyskowice albo w ogóle nigdzie się nie zatrzymują a rozkładowcy IC doznają orgazmu bo zaoszczędzili kilka minut na czasie jazdy (które pociąg i tak z reguły potem gdzieś odstoi bo już konstruktorzy z PLK o to zadbają)...
Pisałem to już kiedyś chyba nawet w tym wątku, ja nie twierdzę, że Kędzierzyn musi mieć IC co godzinę czy nawet 2. Brakuje porannego połączenia do Krakowa i wieczornego z Krakowa jak również drugiego połączenia do Warszawy. SKARBEK jest dobry (sam korzystam często), ale ze względu na skrajne godziny nie każdemu pasuje, dlatego przydałoby się jeszcze drugie połączenia w godzinach zbliżonych do wcześniejszego PILECKIEGO. Plus coś nocnego (PRZEMYŚLANIN załatwiałby sprawę) i ewentualnie jakiś jeden Lublin czy Gdynia (np. PIAST, BOLKO). Przesiadki nie zawsze wypadają korzystnie, szczególnie w weekendy kiedy w rozkładzie na Opole czy Gliwice bywają spore dziury.
Nie ździwcie się Państwo jak rozkład pojawi się po 15 października, czyli po wyborach. Jest to możliwe by uniknąć niezadowolenia szerokiej rzeszy pasażerów... A co do Pana InterJet, no przecież musi jeszcze coś pozmieniać w ułożonym przez siebie rozkładzie jazdy, mam nadzieje ze juz ostatni raz
Dziwne, że nadal nie ma rozkładu, a nawet usunięto wszystkie pociągów z rozkładu na PRJK, zrobią na nowo. Może czekają na nas niespodziankę i coś będzie zmieniło.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum